Abonneer je gratis op Techzine!

Inleiding

Asus heeft tot nog toe geen echte vaste voet in de tabletwereld kunnen zetten. Het bedrijf kwam binnen met een vernieuwend idee, namelijk een tablet met een fysiek toetsenbord. Het ging destijds om de Asus Eee Pad Transformer welke te gebruiken is met en zonder een fysiek toetsenbord. Hoewel het idee zeker niet conventioneel was, bleek deze tablet een storm in een glas water, want hoewel de verkoopcijfers voor een Android-tablet zeker niet slecht waren, ze konden die van Apple’s iPad niet benaderen.

Na een dik half jaar is het al tijd voor een opvolger van Asus’ eerste Transformer. De nieuwe iteratie gaat door het leven als de Transformer Prime. Het speerpunt van deze tablet is niet alleen de mogelijkheid om deze met een fysiek toetsenbord in gebruik te nemen, maar tevens de rekenkracht, wat een quadcore-processor is, namelijk de Tegra 3 van NVIDIA. Dit is een unicum, hoewel er zonder twijfel nog heel wat fabrikanten zullen volgen, is Asus de eerste die een quadcore-tablet op de consumentenmarkt brengt. Eigenlijk heeft de Tegra 3-processor zelfs 5 cores, want wanneer het systeem weinig belast wordt zal er overgeschakeld worden op een energiezuinigere companion-core om de accuduur te verlengen.

De originele Transformer had al een erg goed scherm, maar de Transformer Prime heeft zo mogelijk nog een beter scherm. Het gaat niet langer om een IPS-scherm, maar om een "Super IPS+"-scherm. Hierbij maken voornamelijk de helderheid en de kijkhoek grote indruk wat Asus betreft.Naast de verbeterde processor en het scherm is ook de behuizing flink onder handen genomen, deze is dunner en lichter, dit geldt ook voor het toetsenbord. De aanwezige software is bij de lancering echter dezelfde als die waar de voorganger van de Transformer Prime mee werd gelanceerd, namelijk Android Honeycomb, versie 3.2. Een update naar de nieuwste versie van Android, Ice Cream Sandwich ofwel versie 4.0 is op het moment van schrijven inmiddels beschikbaar.

De Asus Eee Pad Transformer Prime wordt voor deze review beschikbaar gesteld door Tabletcenter.nl. Op het moment kost de Transformer Prime zo’n 600 euro. Je kan de tablet voor deze prijs kopen met 32 GB aan opslagruimte mét Docking Station, of 64 GB zonder Docking Station. Een losse 32 GB-versie en een 64 GB-versie met Docking Station is op het moment nog niet beschikbaar. Ook heeft Asus aangegeven dat er geen 3G-versie van de Transformer Prime in ontwikkeling is.