Inleiding

In mijn ogen heeft Asus de eerste slag in de ultrabook-oorlog die eind 2011 losbrak gewonnen. De Zenbook UX31E kwam niet als eerste uit, maar toonde wel duidelijk aan dat zijn schepper goed had nagedacht over de eigenschappen van het apparaat. In tegenstelling tot de concurrentie koos Asus bijvoorbeeld voor een scherm met een hoge resolutie, maar werd er naast de meest gangbare 13 inch-versie ook een kleinere variant uitgebracht. De prijs van de ultrabooks van Asus lag wel aanzienlijk hoger dan die van de concurrentie, maar voor dat geld kreeg je wel meer. Met de originele Zenbook introduceerde Asus een goed alternatief voor de MacBook Air van Apple.

Echter, de eerste Zenbooks waren niet gevrijwaard van negatieve elementen. Zo bleek uit onze benchmarks dat de Zenbook UX31E buitensporig warm werd onder zware belasting, terwijl het scherm geen geweldige kijkhoek bood. Op het internet werd eveneens geklaagd over het touchpad van de laptop. Het is interessant om te zien of Asus de problemen heeft aangepakt met deze Zenbook Prime, met aanduiding UX31A.De verschillen met de UX31E zijn qua specificaties vrij duidelijk te bemerken. De eerste ultrabooks werden uitgerust met de Intel Sandy Bridge-processoren. Intel’s roadmap is inmiddels een stap opgeschoven en zodoende zijn we aanbeland bij een nieuwe reeks processoren die we aanduiden met codenaam Ivy Bridge. Verder heeft Asus er opnieuw voor gekozen om het beeldscherm van ultrabooks naar een nieuw niveau te tillen, want in plaats van de 1600×900-resolutie die de UX31E bood, heeft de Zenbook Prime een resolutie van 1920 bij 1080, wat ongekend is voor ultrabooks.

Asus vraagt voor de Zenbook Prime een prijs van iets minder dan 1400 euro. Voor de eerste generatie Zenbooks betaalt men inmiddels nog zo’n 1000 euro, wat zo’n 15 procent minder is dan de originele prijs.

Dit recensie-exemplaar is ons toegestuurd door Laptopshop.