2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Testverantwoording

Voordat we beginnen met het tonen van de prestaties van deze ultrabook, eerst even aandacht voor onze testverantwoording. Al onze laptops worden aan dezelfde testen onderworpen, zo zijn er een aantal tests waarin we de prestaties op desktop- en grafisch gebied testen. Verder testen we de batterijduur, opstarttijd, geluids- en hitteproductie. Alle tests worden gedaan met het ‘Hoge prestaties’-schema.

Benchmarks


We hebben voor de test van ultrabooks een aantal benchmarks voor dit soort tests. Voor het meten van de prestaties maken we gebruik van PCMark 7, Unigine Heaven 2.5 en Cinebench 11.5. We draaien PCMark 7 op de standaardinstellingen en draaien hierbij ook een Storage-test. Unigine Heaven draait met de standaardinstellingen op een resolutie van 1280 x 720 pixels. Als een Full HD-resolutie wordt ondersteund door een ultrabook, zullen we die resultaten ook zeker meenemen. In Cinebench 11.5 x64 draaien we enkel de CPU-test.



Verder maken we gebruik van BatteryEater om de accuduur te meten, hierbij draaien we de klassieke- en idle-test. Om het bij alle benchmarks eerlijk te houden schakelen we alle energiebesparingsfuncties zoals energieschema’s en screensavers uit. Ook wordt de helderheid van het scherm vol open gezet en sluiten we de ultrabook aan op een WiFi-netwerk.

Om de temperatuursproductie van het systeem te meten, installeren we Prime 95 voor het stressen van de processor en we gebruiken Hardware Monitor voor het uitlezen van de sensoren. De temperaturen worden gemeten na 10 minuten volle belasting en vervolgens dezelfde periode zonder belasting, waarbij enkel Windows draait.

De opstarttijd wordt gemeten vanaf het moment dat de startknop wordt ingedrukt totdat het welkomscherm van Windows-verdwijnt. Dit doen we vijfmaal opnieuw en hier nemen we het gemiddelde van.

De geluidsproductie wordt middels een decibelmeter vastgelegd. We draaien dan Prime 95 om het systeem te belasten en meten na een half uur de geluidsproductie in een geluidsdichte ruimte. Het geluid wordt gemeten op een afstand van ongeveer vijf centimeter vanaf het punt waar het meeste geluid vandaan komt. Normaliter is dit de uitgang van de warme lucht van de koeler.