Review: HP Stream 14 – Windows voor het minimum

Introductie

Microsoft kondigde eerder dit jaar Windows 8.1 with Bing aan. Deze versie van het besturingssysteem is voor fabrikanten gratis te gebruiken en het enige ‘nadeel’ dat eraan vastkleeft is dat zoekmachine Bing standaard als zoekmachine is ingesteld en dat fabrikanten dit niet mogen wijzigen. Het grote voordeel is natuurlijk dat fabrikanten de afwezigheid van licentiekosten kunnen doorberekenen in de prijs en dus goedkopere laptops kunnen aanbieden.

De fabrikant wint, de klant wint of Microsoft er ook mee wint is nog even de vraag. De softwaregigant heeft deze stap in ieder geval gezet met het doel om in dezelfde prijsklasse een alternatief te bieden voor de zogenaamde Chromebooks van Google. Chromebooks zijn laptops met Google’s Chrome OS. De HP Stream 14 is het eerste voorbeeld van een dergelijk product met Windows.


Om de laptop zo goedkoop mogelijk te maken heeft HP er ook voor gekozen om zeer weinig opslagruimte mee te leveren. Het mooie van Windows 8.1 with Bing is echter dat Microsoft de consument twee jaar lang 100GB aan opslagruimte op OneDrive geeft. Verdere specificaties van de Stream 14 zijn zoals je kan verwachten ook erg minimalistisch, je vindt ze in onderstaande tabel.

Specificaties HP Stream 14
ProcessorAMD A4 Micro-6400T (quadcore, 1GHz, Turbo: 1,6 GHz)
GPUAMD Radeon R3
Werkgeheugen2GB
Harde Schijf32GB (SSD)
BesturingssysteemWindows 8.1 with Bing(review)
Scherm14 inch, 1366 x 768 pixels (112 pixels per inch)
Aansluitingen2x USB 2.0, USB 3.0, micro SD-kaartlezer, HDMI, koptelefoon

HP heeft de Stream 14 een adviesprijs van 329 euro gegeven. In de webwinkels wordt momenteel nog niet van deze adviesprijs afgeweken. De buitenkant van de body is verkrijgbaar in verschillende kleuren: lichtgroen, donkerpaars en zilver.