2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA krijgt zo’n enorme hoeveelheid aan afgetapte gegevens binnen, dat het met moeite de bruikbare informatie kan onderscheiden. Met die bewering is oudgediende William Binney gekomen.

Na ruim dertig jaar trouwe dienst te hebben bewezen bij de NSA, besloot Binney als klokkenluider misstanden binnen deze Amerikaanse veiligheidsdienst aan de kaak te stellen. Op een conferentie afgelopen september verklaarde Binney dat de hoeveelheid afgetapte gegevens die binnenstroomt bij de NSA zo gigantisch is, dat het hierdoor onmogelijk is het overzicht te bewaren: "Ze snijden zichzelf in de vingers door zoveel gegevens te vergaren."

Toch lijkt de NSA voorlopig nog van geen ophouden te weten. Zo zou er worden gewerkt aan een nieuw datacenter in Utah waar 100.000 keer zoveel gegevens worden bewaard als in de Library of Congress. Dit is welbeschouwd één van de grootste bibliotheken ter wereld.

Al vaker bleek dat de NSA moeite had met de overvloed aan gegevens. Zo bleek uit gelekte documenten van Edward Snowden dat de veiligheidsdienst de hoeveelheid locatiegegevens van mobiele telefoons in het buitenland niet meer aan kon. Deze gegevens zouden sneller binnenkomen dan dat ze verwerkt en opgeslagen konden worden.

Een NSA-zegsvrouw reageerde op de beweringen van Binney met: "We verzamelen niet alles, maar we hebben wel de middelen nodig om inlichtingen te verzamelen over tegenstanders die onze natie en onze bondgenoten kwaad willen doen."

Een speciaal panel heeft aan de hand van de kritiek op de werkwijze en effectiviteit van de NSA enkele aanbevelingen geformuleerd. Zo zou het ontwikkelen van zogenaamde slimme software al tijdens het opslaan van binnenstromende gegevens deze kunnen sorteren. Tevens zou het verzamelen van metadata van telefoongebruik overbodig zijn. Dit zou volgens het panel moeten worden overgelaten aan de telecombedrijven zelf, welke indien gevraagd de gegevens dienen te verstrekken aan de NSA.

President Barack Obama zal de komende weken besluiten welke adviezen van het panel daadwerkelijk worden geïmplementeerd.