2min

Tags in dit artikel

, , ,

Toekomst

De grote vraag na zo’n uitgebreid interview is natuurlijk altijd; wat zijn we nu wijzer geworden? We hebben in elk geval geconcludeerd dat een goede toekomstvisie belangrijk is. Het feit dat Kaspersky Lab komt met een eigen besturingssysteem waar het 14 jaar aan heeft gewerkt, laat zien dat het bedrijf vooruit denkt. Het zal 14 jaar geleden niet hebben gedacht een besturingssysteem te ontwikkelen voor het “Internet of Things”, maar waarschijnlijk wel dat beveiliging op een ander niveau wenselijk kan zijn. Op dit moment nog puur op enterpriseniveau, op termijn waarschijnlijk ook voor het Internet of Things in kleine bedrijven en bij mensen thuis.

Op de redactie zijn wij er niet zo’n fan van als bedrijven producten gaan ontwikkelen die in het vaarwater komen van andere specialisten, onder het motto ‘dat doen we er wel even bij’. Dan worden wij altijd bijzonder kritisch. Daarom denken wij dat het goed is dat Kaspersky kiest voor hardwarepartners waarop het zijn software kan uitrollen, in plaats van dat het zelf layer-3 switches en routers gaat ontwikkelen. Andersom kan het voor veel netwerkbedrijven interessant zijn om nu al met Kaspersky rond de tafel te gaan om te kijken hoe ze Kaspersky OS in de toekomst in hun routers kunnen toepassen, in plaats van zelf proberen iets te ontwikkelen.

Verder gaat Kaspersky ook mee in verschillende trends. Zo zien we dat een eigen bedrijfsserver steeds overbodiger wordt, doordat allerlei soorten software, waaronder dus ook beveiligingsoftware, de overstap maakt naar de cloud. Beheer en monitoring hoeft niet meer te gebeuren vanaf een bedrijfsserver in het netwerk, maar kan vanuit de cloud van de leverancier. Voor veel kleine bedrijven levert dit ongetwijfeld een kostenbesparing op, daarnaast wordt het installeren en beheren van software een stuk eenvoudiger.

Ook gaat Kaspersky mee in de trend dat de data die het bedrijf bezit steeds waardevoller worden en er een businessmodel zit in het beschikbaar stellen van die data aan enterprise-organisaties. Met de APT Intelligence Reporting kan het bedrijven helpen hun netwerken beter te beveiligen. Dit zal waarschijnlijk altijd alleen beschikbaar zijn voor een kleine groep bedrijven en overheden met diepe zakken, omdat de data te gevoelig is om publiekelijk te delen.