4min

We worden er op de redactie zelf ook een beetje moe van, elke dag is er wel weer een nieuw gerucht over de aankomende Samsung Galaxy S8-smartphone. Vandaag was het echter weer flink raak en doken er meerdere berichten tegelijk op, ook berichten die we al eerder hebben gehoord. In dit artikel zetten we alle geruchten nog maar eens op een rij. Wat ervan klopt weet alleen Samsung en die houden vooralsnog hun lippen stijf op elkaar. De vraag is alleen of de verwachtingen niet te hoogespannen zijn?

De Samsung Galaxy S8 is natuurlijk de opvolger van de Galaxy S7 (review), een prachtig toestel waarmee het Zuid-Koreaanse merk goede resultaten heeft gehaald en nog steeds haalt. Van de zomer presenteerde het bedrijf natuurlijk de Galaxy Note 7 (preview) en na alle problemen weet vrijwel iedereen hoe dat is afgelopen, de Note 7 is niet meer. Nu zijn de verwachtingen voor de Galaxy S8 veel hoger dan normaal, Samsung moet namelijk zijn productieproblemen oplossen, een nieuwe innovatief toestel introduceren en als het kan de gemiste omzet met de Note 7 nog een beetje vlot trekken.

“Samsung zal willen innoveren maar niet tegen elke prijs”

Dat is haast onmogelijk, maar door alle geruchten lijken veel mensen vertrouwen te hebben in Samsung dat ze dat met de Galaxy S8 kunnen. Dat kan echter ook meteen een valkuil zijn voor het bedrijf, want de verwachtingen lijken wel extreem hooggespannen, het duurt nog bijna drie maanden voordat Samsung mogelijk het toestel presenteert. Dat kan ook een averechts effect hebben als het toestel dadelijk toch een beetje tegenvalt, dat men ineens teleurgesteld is in Samsung. Samsung zal willen innoveren met de Galaxy S8 maar zeker niet tegen elke prijs. Zo wil het bedrijf koste wat het kost niet opnieuw tegen accuproblemen aanlopen, dat kan het imago van het bedrijf absoluut niet gebruiken. De kans is dan ook groot dat de Galaxy S8 weer iets dikker is dan zijn voorgangers, om problemen te voorkomen.

De geruchten

De geruchtenstroom rond de Galaxy S8 gaat in één stroom door en we weten eigenlijk ook niet meer wat we moeten geloven, de geruchten komen uit allerlei bronnen, ook bronnen die het in het verleden weleens goed hebben gehad, maar of dat puur geluk was of op basis van de juiste bronnen, dat weet niemand. Iemand waar wij altijd vrij zeker van zijn, Evan Blass, heeft vooralsnog niets te meldden over de Galaxy S8, ja de typenummers van het toestel, maar daar hebben we niks aan. Dat zegt misschien toch ook wel iets.

In het kort:

Wat is de waarheid?

We zijn ongetwijfeld nog wel een paar geruchten vergeten rond de Galaxy S8, maar het laat zien dat werkelijk elk onderdeel aan de smartphone ter discussie staat. Vooralsnog gaan wij er vanuit dat Samsung voorafgaand aan het Mobile World Congress in Barcelona de Galaxy S8 zal presenteren, waarschijnlijk op zondagavond net als de afgelopen jaren. Wanneer het toestel vervolgens in de winkels ligt is de vraag, gezien het MWC eind februari wordt gehouden zou dat best weleens begin april kunnen zijn, dat is maar iets meer dan vier weken.

Hoe het toestel eruit komt te zien en welke features het wel of niet heeft, wij durven er geen zinnig woord meer over te zeggen, we kunnen wel inschattingen maken. De Galaxy S8 zal qua prestaties een verbetering zijn ten opzichte van het toestel van dit jaar, daarvoor heeft Samsung al een nieuwe Exynos-chip in productie, dat is een feit.  Gezien de ontwikkelingen in de virtual reality-markt is een 4K-scherm echt nodig, of Samsung die al kan toepassen op de Galaxy S8 is de vraag, maar zeker niet ondenkbaar. Dat Samsung opnieuw zou kiezen voor een enkele camera klinkt ook niet zo gek, de camera van de Galaxy S7 is uitstekend, die kunnen ze in theorie gewoon nog een jaar voeren.

Stemassistent Viv toevoegen aan het toestel ligt voor de hand, je neemt zo’n startup niet voor niks over, je wilt ergens een spraakassistent aan gaan toevoegen, dan is je smartphone-vlaggenschip bij uitstek een goede optie. Een Edge-to-Edge scherm zonder randen, zelfs aan de onderkant, als iemand het kan is het Samsung met zijn eigen AMOLED-schermen. Of Samsung al een optische vingerafdrukscanner gereed heeft om toe te passen in het scherm, dat is dan weer twijfelachtig.

.Of de koptelefoonaansluiting blijft of niet, het maakt niet zoveel uit denken wij. Als argument wordt aangedragen dat het toestel dan dunner kan worden, aangezien het steeds dunner maken van de smartphones waarschijnlijk de oorzaak is van het Note 7-debacle, lijkt ons dat niet zo verstandig en niet voor de hand liggen, maar wie weet.

Tot slot is de kans zeer groot dat de Galaxy S8 beschikt over een irisscanner, deze zat namelijk al in de Galaxy Note 7 en werkte zeer goed. Deze techniek ligt dus gewoon op de plank en kan Samsung zo toepassen. De Galaxy S7 was al waterdicht en kon al draadloos worden opgeladen, we gaan er vanuit dat die features behouden blijven.

De komende weken komen er ongetwijfeld nog meer geruchten, al zouden we het meeste toch wel besproken moeten hebben. We wachten het af, als je alle berichten de afgelopen weken gemist hebt, ben je nu in elk geval weer op de hoogte.

Het plaatje boven het artikel is een conceptafbeelding, niet afkomstig van Samsung.