6min

Gebruik je een laptop in veeleisende omgevingen, dan kom je al vrij snel uit bij rugged modellen. Als daarnaast ook een zeer modulair karakter gewenst is, kun je wat Panasonic betreft niet om de TOUGHBOOK heen. Of in het bijzonder de TOUGHBOOK 40, die precies aan de robuuste en modulaire eisen van Defensie voldoet. We bezoeken het TOUGHBOOK European Configuration & Service Centre in Cardiff om meer te weten te komen over het model en de productie.

Tijdens ons bezoek staat de TOUGHBOOK 40-laptop centraal, omdat dat het nieuwe model is van Panasonic. Er zijn ook genoeg andere producten binnen de lijn, maar voor het gemak zullen we met name de TOUGHBOOK 40 bespreken in dit artikel. We krijgen ook een inkijkje in de processen op de locatie, die enigszins vergelijkbaar zijn voor de andere producten binnen de lijn.

Van configuratie tot reparatie

De werkzaamheden die in Cardiff plaatsvinden, zijn vooral de laatste stappen in het proces van de levering van zakelijke devices. En ook een stuk daarna, voor als er rond de hardware extra services en reparaties nodig zijn. In de basis ontvangt men in Cardiff apparaten die voor ongeveer driekwart af zijn. Het onderzoek en de ontwikkeling, de tests in zeer veeleisende omstandigheden en de basisbouw vinden doorgaans allemaal plaats op Aziatische locaties.

Orders die bij Panasonic binnenkomen moeten echter ook op maat gemaakt worden voor de klant. Daar gaat met name het afmaken van de laptop inzitten. Een order bestaat vaak uit unieke eisen rond poorten, toetsenborden en geïntegreerde gadgets voor een apparaat. Daarnaast kunnen er wensen zijn voor het leveren van aanvullende oplossingen en accessoires, die in het pakket van de laptop meegeleverd moeten worden.

Een ander groot deel van het TOUGHBOOK European Configuration & Service Centre is ingericht voor wat Panasonic onder Service & Repair schuift. Dit verloopt via de “Sushi bar”, een manier van Panasonic om te verwijzen naar hoe de ruimte eruitziet. Techneuten zitten rondom een centraal punt waar ze hun diagnostische testen en kwaliteitscontroles uitvoeren. Men bepaalt wat er met de teruggestuurde defecte producten moet gebeuren. Uiteraard is er voor het toesturen naar deze Sushi bar ook de mogelijkheid om eerst in contact te komen met een helpdesk, voor eerstelijnsondersteuning.

Verder is er in de locatie in Cardiff ook apparatuur om tests uit te voeren. Het gaat dan vaak om aanvullende proeven, bijvoorbeeld om temperatuuromstandigheden en schokken te testen.

Robuust staat steeds centraal

Met de release van de TOUGHBOOK 40 in 2022 en de doelgroep waarop de laptop zich richt, gaan er momenteel veel orders door de locatie heen. Het model is helemaal ontworpen voor defensiedoeleinden, iets wat je ook veel terugziet in het TOUGHBOOK European Configuration & Service Centre middels muurillustraties. Tegelijkertijd is de robuuste laptop ook geschikt voor politie- en nutsvoorzieningendoeleinden, laat Jon Tucker, General Manager Engineering, Product & Mobility Solutions weten. Het is namelijk de sterkste notebook van Panasonic met “de flexibiliteit om te voldoen aan missiekritieke operaties en dagelijkse uitdagingen”.

De claim dat het om de sterkste notebook van Panasonic gaat, wordt bevestigd door de IP66-beoordeling. De vorige TOUGHBOOK 55-laptop, die wat ons betreft het meest in de buurt komt vanwege zijn 14-inch formaat, beschikte nog over IP54. Andere producten van Panasonic beschikken over IP65 maar het gaat dan over tablets en 2-in-1’s die kleiner zijn dan 14 inch. Tot slot is er nog een kleine handheld computer van 4,7 inch die over IP68 beschikt. Zulke kleinere producten kunnen makkelijker hoge IP-standaarden halen dan grotere formaten.

Voor zijn formaat is de TOUGHBOOK 40 dus zeer sterk. Ingress Protection is namelijk zo ingericht dat fabrikanten volgens standaarden de productkwaliteit kunnen aantonen. Hoe hoger de nummers, hoe beter de bescherming tegen stof en vloeistof. Het eerste nummer richt zich op stofdichtheid en bedraagt minimaal 0 en maximaal 6. Het tweede nummer gaat over vloeistof en loopt van 0 tot en met 9. IP66 van de TOUGHBOOK 40 wil dus zeggen dat het maximaal stofdicht is, terwijl “water dat vanuit alle richtingen in krachtige stralen tegen de behuizing spuit, geen schadelijke gevolgen mag hebben”.

Wat verder opvalt is dat de TOUGHBOOK 40 ook door onafhankelijke tests is gekomen volgens MIL-STD-810H-specificaties. Deze tests zijn ontwikkeld door het Amerikaanse ministerie van Defensie. MIL-STD-810H is een van de nieuwste specificaties om aan te tonen dat een device aan de militaire standaarden voldoet. Een laptop die door de tests komt, kent daarmee een hoge mate van robuustheid in uitdagende situaties. Het gaat dan om val- en schokbestendigheid, maar ook om functioneren in uiteenlopende temperaturen en vochtige omgevingen.

Panasonic stelt zelf dat de TOUGHBOOK kan functioneren bij -29 graden tot 63 graden. Tijdens de tour zien we ook een kleine testomgeving waarin de laptop dergelijke uitdagende temperaturen doorstaat. Ook zien we dat de laptop de claim van een val van 180 centimeter overleven doorstaat. Panasonic laat tijdens de tour wat dat betreft zien dat de laptop echt robuust is.

Stevige eisen van Defensie

Tucker stelt dat de verwachtingen rond deze vorm van veiligheid, plus aanvullende security-stappen in de landmacht, luchtmacht en marine, topprioriteit zijn. Aan die eisen moet mede voldaan worden met Microsoft- en Intel-technologie. Zo beschermt Windows 11 het systeem tegen rootkit- en booting-aanvallen. De gebruikersidentiteiten moeten weer beschermd worden via biometrische herkenning (gezichtsherkenning met Windows Hello en vingerafdrukscanner). Daarnaast moeten de nieuwste Intel-CPU en BIOS firmware het risico op bijvoorbeeld device- en firmwareaanvallen verminderen.

In Defensie is er volgens Tucker ook nog behoefte aan aanpasbare IT-tools. Niet op ieder gebied loopt men qua innovatie voorop, meent hij, maar dat hoeft ook niet zolang een hoge mate van veiligheid, robuustheid en modulariteit bereikt wordt. Die modulariteit is weer terug te zien in de uitbreidingspoorten van de TOUGHBOOK 40.

Zo kan een van de vereisten van Defensie zijn om altijd over stroom te beschikken. Een standaardconfiguratie heeft zodoende een minimale 6300mAh accu, die volgens de MobileMark 2014-benchmark zo’n 18 uur meegaat. Er is echter ook een slot voor een tweede batterij, waardoor de pc 36 uur mee kan gaan. Als er in een militaire situatie dus meerdere volle batterijen meegenomen zijn en er zijn weinig oplaadpunten, dan is het mogelijk om enkele dagen op afgelegen gebied de laptop te blijven gebruiken. Bovendien kan het vervangbare karakter van de accu ook de levensduur van een laptop verlengen, want laptops zonder modulariteit moeten vaak vervangen worden omdat de batterij simpelweg op is.

Uiteindelijk heeft Panasonic de TOUGHBOOK 40 uitgerust met zeven uitbreidingspoorten. De onderstaande afbeelding en omschrijving geven je een idee van de mogelijkheden daarvan.

1 = Left Expension Area voor SCR, tweede SSD, DVD of blu-ray, 2 = Quick Replace Battery, 3 = Quick Release SSD, 4 = tweede batterij of tweede SCR, 5 = FPR, Multi-user FPR of Contacless FPR, 6 = Quick Replace DIMM en 7 = Legacy Pack (True Serial RS232 + VGA + tweede GLAN), Hybrid Pack (True Serial RS232 + USB 3.1 type-A + tweede HDMI) of Peripheral Pack (USB 3.1 type-A + USB 3.1 type-A + tweede HDMI)

Alles bij elkaar heeft Panasonic bij de TOUGHBOOK European Configuration & Service Centre-locatie alles op de rails om aan de eisen van Defensie te kunnen voldoen. De TOUGHBOOK 40 zal de komende jaren een van de interessantste modellen voor deze sector zijn, gewoonweg omdat het voldoet aan de IP66- en MIL-STD-810H-standaarden en de modulaire wensen. De basis is er en er kan met unieke configuraties ingespeeld worden op de uitdagende situaties.

Korte na ons bezoek maakte Panasonic bekend dat de TOUGHBOOK 40 kan worden uitgerust met de encrypted SSD van Viasat. Meer daarover lees je in ons nieuwsbericht.