3min

Tags in dit artikel

, ,

Van alle ontwikkelingen die zich de komende jaren op het gebied van IT-infrastructuur zullen voordoen, zal edge computing een van de meest distruptieve zijn. In dit stuk bespreek ik aan welke drie randvoorwaarden organisaties moeten voldoen voor een succesvolle digitale transformatie naar het edge-model.

In het edge-model halen organisaties reken- en opslagcapaciteit uit het datacenter en brengen die dichter bij de locaties waar gegevens gegenereerd en gebruikt worden. Naar verwachting zullen er rond 2022 maar liefst 55 miljard edge-apparaten op de markt zijn en in 2025 zal dit mogelijk stijgen naar 150 miljard. Veel organisaties staan momenteel onder hoge druk om over te stappen naar het edge-model. Ze slaan steeds grotere hoeveelheden gegevens op in hun cloudsystemen en daarnaast groeit de adoptie van zeer data-intensieve workflows voor toepassingen als AI en 5G.

Zoals bij de meeste digitale transformatie-initiatieven, moet een succesvolle edge-transitie echter aan bepaalde randvoorwaarden voldoen. Organisaties moeten in het bijzonder aandacht hebben voor de drie kernelementen als ze niet willen struikelen tijdens deze belangrijke transformatie.

1. Standaardisatie met open technologie

In de basis vertrouwt edge computing op geografisch verspreide apparaten die naadloos met elkaar kunnen communiceren. Dit kunnen compute- of storage-nodes zijn die met elkaar praten, of nodes die communiceren met sensoren of machines, die op hun beurt gegevens van een edge-netwerk verzamelen of erop acteren. Edge-infrastructuur is afhankelijk van een betrouwbare interactie tussen deze technologieën.

Door die geografische scheiding is er ook een tendens naar een grote diversiteit aan apparatuur, vaak afhankelijk van de beschikbaarheid van leveranciers of specifieke lokale toepassingen. De meest efficiënte edge-infrastructuur biedt brede ondersteuning voor verschillende technologieën. De marktdruk om hieraan tegemoet te komen is onvermijdelijk voor veel grotere exploitanten van edge-netwerken, vooral als ze afhankelijkheid van een bepaalde leverancier willen vermijden.

Om een divers en heterogeen edge-netwerk levensvatbaar te maken, moeten organisaties open technologieën gebruiken. Het creëren van standaarden rond open source software en hardware is de enige manier om ervoor te zorgen dat deze componenten goed met elkaar kunnen samenwerken via open source oplossingen. En dat is uiteindelijk de enige manier om te garanderen dat elk component in een divers en gedistribueerd edge-netwerk kan samenwerken met andere edge-netwerken.

2. Hybride cloud als basis

In de praktijk zal een omvangrijk edge-netwerk een samensmelting zijn van veel verschillende workloads die met elkaar samenwerken. Zo is het aannemelijk dat je edge-infrastructuur virtuele machines, containers en bare-metal nodes bevat die allerlei netwerkfuncties uitvoeren. Met zeer data-intensieve workloads, zoals AI en microservice-architecturen, moet edge computing in staat zijn dergelijke complexe taken te combineren met meer traditionele en routinematige workloads.

Dit is waar de hybride cloud cruciaal wordt voor edge computing. Een hybride cloud-implementatie creëert namelijk een gemeenschappelijke basis voor een edge-systeem, wat ontwikkelteams in staat stelt duizenden netwerkapparaten te beheren, net zoals ze dat met een gecentraliseerde server zouden doen. Daarnaast helpt de inherente diversiteit van een hybride cloudarchitectuur organisaties om vendor lock-in te vermijden.

3. Aandacht voor schaalgrootte

Een van de sterkste punten van edge computing is het vermogen om te schalen, zowel geografisch, als in termen van de workloads die het verwerkt. Het gebruik van open standaarden en hybride cloudinfrastructuur bepaalt voor een groot deel de schaalbaarheid van edge, omdat nieuwe workloads en systemen probleemloos toegevoegd kunnen worden.

Daarnaast moeten organisaties ervoor zorgen dat hun edge-infrastructuur ingericht is op schaalbaarheid. Dit betekent dat zowel de architecturen als middelen gestructureerd en gepland moeten worden om ruimte te bieden aan nieuwe technologieën. Ze moeten zelfstandig kunnen omgaan met de onvermijdelijke uitdagingen die zich voordoen bij het opschalen van een netwerk. Een voorbeeld van deze aanpak is het plannen van security: het vooraf plannen van de structuur van je toegangsbeleid zal altijd veel eenvoudiger zijn dan het moeten vervangen van een ad-hoc structuur die ongeschikt is voor het doel.

Maatschappelijke voordelen

De toegevoegde waarde van de edge zal voor veel organisaties een gamechanger zijn. De volgende generatie edge-technologieën en -applicaties bieden ze namelijk enorme voordelen qua performance en maatschappelijke impact. Door open technologieën te gebruiken, hybride cloud te omarmen en vanaf het begin te plannen op schaalbaarheid, kunnen organisaties de belofte van edge computing waarmaken. Daarnaast maken ze bovendien het leven voor IT- en development-teams een stuk aangenamer door ze een betrouwbare en schaalbaar edge-omgeving te bieden.

Dit is een ingezonden bijdrage van Martin Percival, solutions architect manager bij Red Hat. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.