Conclusie

Op basis van de informatie die we nu hebben, lijkt het erop dat de Europese Commissie de Radio Equipment Directive (2014/53/EU) door wil drukken terwijl die eigenlijk nog helemaal niet in de wetgeving opgenomen kan worden. Of het vanaf het begin al onmogelijk was om de standaarden/normen te harmoniseren voordat de richtlijn ook daadwerkelijk in de wet opgenomen moet worden, is niet helemaal duidelijk, maar het lijkt er op basis van wat wij nu weten wel op.

Vooral voor kleinere Europese bedrijven kan de Radio Equipment Directive behoorlijk wat gevolgen hebben, maar ook sommige grotere bedrijven uit de VS kunnen hier last van krijgen als ze middels interne tests de producten certificeren. Althans, als we afgaan op de situatie zoals hij nu is, zoals hij wordt geschetst door Lancom en op wat we hier zelf over kunnen terugvinden. Wil je na 12 juni een product op de markt brengen, dan doe je er goed aan om hier goed naar te kijken in ieder geval. De standaarden/normen zijn op het moment dat de richtlijn in werking treedt in ieder geval nog niet geharmoniseerd, zoveel kunnen we al wel zeker stellen. Hoe heet de soep uiteindelijk zal worden gegeten, blijft natuurlijk gissen, maar helemaal soepel gaat het invoeren van RED in ieder geval niet.

Wil je de volledige richtlijn eens op je gemakje doorlezen, dan kan dat hier. Het Besluit radioapparaten 2016 vind je hier, het relevante deel van de Telecomwet hier. Voor een algemeen overzicht van deze richtlijn en wat deze betekent voor Nederland, verwijzen we je naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Wij zullen de ontwikkelingen in ieder geval nauwgezet blijven volgen en zullen jullie hier uiteraard van op de hoogte houden.

Lees meer