12min

Tags in dit artikel

,

Inleiding

De conferentie van LG werd dinsdag 22 september gehouden in een nieuw pand van LG. Dit nieuwe pand, gelegen in Amstelveen, ligt naast de snelweg en is in ieder geval met de auto goed bereikbaar. Met het openbaar vervoer wat minder, maar LG was zo vrij om mij op te halen vanaf het tramstation in Amstelveen.

LG heeft in zijn nieuwe showroom, dat zich ook in dit pand bevindt, alle nieuwe producten een plaatsje gegeven. De pers kon op die manier de nieuwe LG-producten alvast uitproberen. Onder die nieuwe producten stonden ook enkele producten die nog niet op de markt te vinden zijn en nog niet zijn aangekondigd. Wij mochten hier al wel over publiceren en dat zullen we dan ook doen.

LG wil in 2013 marktleider zijn op het gebied van electronics. In 2009 timmert het bedrijf echter al lekker hard aan de weg door winst te boeken, waar diverse bedrijven over de kop gaan door de economische crisis. In 2009 heeft LG namelijk een omzetgroei van 38 procent behaald. Hiermee wordt LG dus wel een steeds belangrijkere speler.

Toch is er nog veel werk te doen voor LG. Zo is de kwaliteit soms nog onder de maat. Iets dat voornamelijk op het gebied van telefonie lijkt te spelen. De returnrates van LG-telefoons liggen immers hoger dan bij elk ander merk. Iets dat overigens niet officieel werd aangekondigd op deze persconferentie. De remedie echter wel, LG gaat meer kijken naar de kwaliteit van de producten, zo is toegezegd.

Telefoons

Op het gebied van telefoons had LG allerlei nieuwe toestellen meegenomen. LG had de nieuwe Chocolate meegenomen, kwam met de TouchIn-serie op de proppen en doet aan een hoog gadgetgehalte met de Watchphone. De Watchphone is officieel nog niet aangekondigd en ook partners hebben dit toestel nog niet gezien. Het handjevol pers dat aanwezig was bij LG kreeg echter de kans om alvast met het toestel te ‘spelen’.

Watchphone

De Watchphone is een horloge met belfunctie. Het komt erop neer dat je kan bellen en sms’en met dit horloge. De Watchphone wordt overigens niet breed in de markt gezet, omdat de technologie eigenlijk nog bijzonder nieuw is en dus nog in zijn kinderschoenen staat is er gekozen voor een exclusievere aanpak. Early adopters krijgen de mogelijkheid om het toestel aan te schaffen, de rest wordt toch aangeraden nog eventjes te wachten.


Er worden 250 van deze horloges in de Nederlandse winkels gelegd. Via exclusieve verkooppartners zal het toestel vervolgens verkocht worden. Over de prijs wil LG Nederland nog niets kwijt, maar wij schatten dat het horloge los rond de achthonderd euro gaat kosten. LG stelt echter dat het in combinatie met een abonnement bekeken moet worden. De elektronica-boer geeft ook aan de prijs niet te laag zal zijn.

Het horloge is vrij indrukwekkend. Ik ben er zeker van onder de indruk. Hij is wel gelimiteerd qua functies. Verder dan bellen en sms’en komt het horloge toch niet. E-mails bekijken of sturen is in ieder geval niet mogelijk. Toch zit er wel internet op, in de vorm van HSDPA. Die connectiviteit is aanwezig om beeldbellen mogelijk te maken, wat het horloge dan weer wel ondersteund.


De belkwaliteit is nog afwachten. Ik heb het toestel immers nog niet in mijn handen gehad tijdens het bellen, maar LG geeft aan dat er een zeer goede speaker en microfoon ingebouwd zijn. Dat zou ervoor zorgen dat je gewoon kan bellen en het horloge niet tegen je oor aan hoeft te houden. Over een meegeleverd headsetje wil LG nog geen uitspraken doen. Er is wel een headsetje verkrijgbaar dat draadloos via Bluetooth gekoppeld kan worden, maar of die meegeleverd gaat worden is nog de vraag. Hier lopen momenteel gesprekken over, zo stelt LG.

New Chocolate

Naast de Watchphone komt LG ook nog met telefoons die wel de massamedia ingaan. De Chocolate-serie bijvoorbeeld. LG heeft alvast laten weten dat het bedrijf ontzettend veel marketing omtrent dit toestel gaat lanceren, dus je bent alvast gewaarschuwd!

De New Chocolate is de opvolger van de LG Chocolate die het nog steeds goed doet en goed verkoopt. Deze nieuwe variant op de Chocolate krijgt een bijzonder scherm. Dit scherm heeft namelijk een 21:9-verhouding, waarmee je films kan kijken zonder balken enzovoorts. Of je films wilt kijken op je telefoon is een tweede, dat zorgt er namelijk voor dat je accu maximaal 2 uur meegaat.

Het schieten van een eigen foto is helaas mislukt. Dus jullie moeten het doen met een foto van LG zelf.

De New Chocolate is verder een echt designtoestel. Het toestel ziet er zeer goed uit en ook de S-Class Userinterface, zoals we die kennen van LG komt goed tot zijn recht. Die S-Class Userinterface moet ervoor zorgen dat er makkelijk met de telefoon gewerkt kan worden. LG mikt namelijk op een heel simpele interface, omdat onderzoeken uitwijzen dat consumenten de telefoons van tegenwoordig niet snappen.

De New Chocolate komt in twee smaken uit. De eerste is de BL40, wat ook gelijk het topmodel zal zijn. Dit model zal geen fysiek 0-9-toetsenbordje hebben maar alles zal onscreen gebeuren. Dit toestel heeft ook de 21:9-verhouding van het scherm. De tweede variant is een ‘normalere’ variant. Dit is een variant zonder touchscreen, maar met touch-knoppen. Dit is de BL20, wat eveneens een midrange-toestel gaat worden.

InTouch-serie

LG kondigt aan dat ze een reeks toestellen op de markt gaan zetten die zich vooral richt op sociale netwerken. Deze toestellen zullen allemaal een fysiek QWERTY-toesenbord krijgen. Die keuze heeft LG gemaakt omdat men wil netwerken met deze toestellen en dan is snel typen wel een vereiste.

Welke toestellen er precies in die serie gaan komen is eigenlijk nog onduidelijk. LG had wel een aantal toestellen neergezet en die worden allemaal midrange gepositioneerd. De toestellen zullen gaan samenwerken met sociale netwerken. LG zal dan ook een eigen Hyves-portal gaan meeleveren met de toestellen.


Hier bovenop komt eigenlijk het Android-toestel, die ook bij de InTouch-serie gaat horen. Dit toestel hadden ze echter niet bij. Het toestel gaat op Android draaien en komt pas in december uit, zo is bekend gemaakt. Dat is later dan verwacht. Of het toestel een eigen interface gaat krijgen is nog niet duidelijk, LG bekijkt de mogelijkheden nog.

Monitoren

LG kwam ook met een aantal monitoren naar de round-up. Op consumentenvlak is er eigenlijk maar weinig nieuws te melden, maar op zakelijk vlak heeft LG wel wat plannen liggen die ten uitvoer gebracht gaan worden.

Consumenten

LED

Recentelijk heeft LG zijn 22" LED-monitor aangekondigd. Deze monitor is HD-Ready. Op de round-up stond LG echter met nog een LED-monitor, een 24"-variant. Deze variant is full-HD. De LED-monitoren hebben volgens LG wel de toekomst, dat komt omdat ze enkele grote voordelen bieden, zo stelt de voorlichter.

Zo zijn de LED-monitoren een stuk dunner, omdat ze niet zo gekoeld hoeven te worden als een gewoon LCD-scherm. Een dunner scherm dus, wat weer beter in het design van LG past. Daarnaast zijn de LED-monitoren milieuvriendelijker en is de beeldkwaliteit beter omdat het beeld wordt opgebouwd uit allerlei kleine ‘lampjes’, waar dit bij een ‘gewone’ LCD-monitor met behulp van ‘stroken’ gebeurd.



De LED-monitoren komen onder de typenummers W2486L en de W2286L uit. De W2486L is de 24"-versie en de andere betreft een 22"-variant. Het prijsverschil zal rond de veertig euro komen te liggen, zo maakte de LG-persvoorlichter bekend. Wat de precieze prijs van de beide monitoren wordt is nog niet bekend.

Netbook monitoren

De netbook-markt is booming, zo stelt LG. En juist daarom komt de elektronicafabrikant met enkele netbook monitoren op de markt. Deze monitoren zijn ongeveer 19" en passen qua design bij de netbooks. De monitoren beginnen op dezelfde hoogte als de netbooks dat doen. Waardoor er dus geen hoogteverschil is als je de netbook aansluit op de monitor.


De monitor heeft een standaard en is niet tegen de muur te bevestigen. De prijs is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk zal deze niet al te hoog liggen. De monitor is duidelijk bedoelt als aanvulling op een netbook. Daarom zal de monitor ook in diverse hippe kleurtjes op de markt komen.

Zakelijk

RGB-LED & wide-screen

Op zakelijk gebied heeft LG wel het een en ander te vertellen. Dat begint met een RGB-LED-scherm. Dit scherm zorgt ervoor dat de LED-technologie voor een nog beter resultaat moet zorgen. RGB-LED zorgt ervoor dat de LED meerdere kleuren kan weergeven, rood, groen en blauw om precies te zijn. Een normale LED kan maar één kleur weergeven. Op die manier worden vooral de kleuren echter. Iets dat belangrijk is op bijvoorbeeld grafische bureau’s.


LG stelt wel dat de monitor ongeveer elke maand opnieuw gekalibreerd moet worden om ervoor te zorgen dat de kleuren daadwerkelijk goed blijven. Hiervoor wordt een tool meegeleverd, die op de monitor te zien is. (Zie foto.) De monitor is 24" en met een contrastratio van 1000:1, wat dan weer laag klinkt. Dat komt omdat dit de ‘echte’ ratio is. Waar men normaal de ratio meet bij een scherm dat uitstaat is deze ratio gemeten bij een scherm dat daadwerkelijk uitstond. De ratio is dan betrouwbaarder.

Daarnaast komt LG met een monitor die toestaat dat het beeld gedraaid wordt. Eigenlijk is deze 22" niet zoveel bijzonders, maar bijvoorbeeld voor redacteuren is het wel handig als het beeld een kwartslag gedraaid kan worden. Dan men bijvoorbeeld alle tekst onder elkaar kwijt. Deze monitor is verder niet zo heel speciaal.

multi-monitor setup

Een technologie die vooral op bijvoorbeeld scholen erg handig is. Een gemiddelde computer gebruikt ongeveer tien procent van zijn ‘kracht’, bij de meeste doeleinden. Bij gamen ligt dit uiteraard anders, maar bijvoorbeeld met tekstverwerken is tien procent toch wel het maximum. LG heeft nu een manier bedacht om de andere negentig procent ook nuttig te besteden.

Ze gaan ervoor zorgen dat men gemakkelijk gewoon verschillende ‘sessies’ op één machine kan inloggen. Dat biedt als voordeel dat de machine dus bijvoorbeeld 9x tien procent kracht gebruikt. Deze techniek is overigens alleen van toepassing voor bijvoorbeeld surfen over het internet en wat tekstverwerking. Voor gamen zal men toch echt een eigen fysieke computer nodig hebben.


De directeur van een school bijvoorbeeld, schaft één computer aan en daarbij een aantal monitoren. De monitoren hebben vier aansluitingen. Een kabel die wat weg heeft van een ethernet-kabel, een toetsenbord en een muis. Daarnaast wordt het beeld doorgegeven via een daarvoor bestemde kabel. Op die manier kan men dus een de monitor gebruiken als ’terminal’ om in te loggen op de computer.

Dit zorgt ervoor dat er bespaard kan worden in aanschafkosten, maar ook in ruimte. Men hoeft immers de kasten niet meer te stallen, maar heeft enkel een monitor staan. Verder is het goedkoper om meerdere monitors te kopen en één computer dan meerdere monitoren en meerdere computers. Dat biedt ook energievoordelen, omdat er maar één computer draait. Daarbij is ook het beheer makkelijker.

Het lijkt erop dat deze technologie volgend jaar op de markt komt. LG mikt voornamelijk op scholen, maar gokt dat ook bedrijven wel interesse hebben in deze technologie.

TV / Multimedia

Televisie

LG komt met een aantal nieuwe televisies, maar introduceert ook gelijk een aanpassing op het huidige design. De televisies worden namelijk allemaal borderless. Er zal nog wel een rand zijn, maar die is op gelijke hoogte als de rest van het scherm. dat zorgt ervoor dat de televisies er mooier uitzien.

Dit is ook terug te vinden in de PS8000, een model van LG die THX-gecertificeerd is. Dat garandeert dat de televisie dergelijke prestaties levert dat men niet meer naar de bioscoop hoeft. Een THX-certificering is niet zomaar op een televisie te krijgen en hier is het prijskaartje dan ook naar. Met een prijs van ongeveer 1500 euro is de televisie van jou.


Verder is de voornaamste technologie waar LG mee te koop gaat lopen LED-technologie. Die men dus niet alleen in monitoren, maar ook in televisies gaat toepassen. De LED-technologie moet ervoor zorgen dat de beeldkwaliteit scherper en beter wordt en de energiekosten omlaag gaan. LED is namelijk een stuk energiezuiniger dan bijvoorbeeld plasma. LG zal de SL9000 lanceren als LED-televisie.

De SL8000 wordt de tegenhanger van de SL9000, deze televisie krijgt geen LED-technologie, maar is wel borderless. De prijs van de SL8000 zal ongeveer duizend euro bedragen. De SL9000 moet in het vierde kwartaal van dit jaar op de markt komen, de prijs is vooralsnog onbekend.

Blu-Ray

LG komt met een uitgebreid assortiment aan Blu-Ray-spelers. Er komen vier verschillende producten op de markt, van simpel naar zeer geavanceerd. Deze heten respectievelijk de BD350, BD370, BD390 en de HR400.

De BD350 wordt het instapmodel. Deze speler is vrij simpel en zal gewoon ondersteuning krijgen voor het afspelen van Blu-Ray-dvd’s. Dat betekent, ook zelf gebrande Blu-Ray-dvd’s worden ondersteund. Zowel -R als -RW zal werken. De BD370 heeft ook ondersteuning voor internet met zijn ethernetaansluiting. De BD390 heeft ook nog wireless aan boord. En de HR400 biedt al het voorgaande, inclusief een harde schijf waar dus materiaal opgezet kan worden.


De internetmogelijkheden variëren enorm. Zo is er bijvoorbeeld ondersteuning voor Video On Demand enzovoorts. Ook is er een YouTube-integratie met behulp van het YouTube-kanaal. De spelers met internetmogelijkheden bieden overigens ook gewoon de mogelijkheid om Blu-Rays af te spelen, inclusief zelf gebrande versies.

De kosten van deze apparaten variëren ook. De BD350 kost ongeveer 150 euro. De BD370 ongeveer 230 euro, de BD390 driehonderd euro en de HR400 zal 450 euro gaan kosten.

Overig

Ook wij bewaren het beste voor het laatst. LG komt met een videorecorder. Deze videorecorder, die voorzien zal zijn van de oudste VHS-technologieën die er bestaan, zal ook niets anders kunnen dan videobanden afspelen en opnemen. Waarom LG een nieuwe videorecorder lanceert? Omdat men nog steeds behoefte heeft om video’s af te spelen. De speler zal honderd euro gaan kosten. Er komen ook andere varianten beschikbaar, bijvoorbeeld met DVD-speler. LG stelt dat blijkt dat mensen hun dvd´s om willen zetten en dat ze graag hun video´s nog afspelen.


LG komt ook met een afstandsbediening die net als de WiiMote werkt. Deze afstandsbediening zal gebruik gaan maken van dezelfde technologie als de Wii al doet. Echter, deze afstandsbediening zal een televisie gaan bedienen. Hiermee bedien je de televisie dus op precies dezelfde manier als je je Wii bestuurt. De televisie heeft hiervoor wel een aparte interface nodig. De ontvangers en dergelijk zijn gewoon in de televisie verwerkt.

Deze technologie is nog puur experimenteel op dit moment en zal voorlopig ook nog niet op de markt komen. LG stelt echter dat het bedrijf graag laat zien waar aan gewerkt wordt en dit is dus één van die dingen. Als de technologie daadwerkelijk op de markt komt, dan wordt dat ergens volgend jaar. Een prijs en dergelijk is nog niet bekend.



De afstandsbediening zelf heeft een aan- en uitknop, een muteknop, een volumeknop en een programmaknop. De rest wordt geregeld op de interface van de televisie. Men werkt nog aan sensoren die oppikken welke ‘zwaai’beweging er gemaakt wordt zodat er gemakkelijk van televisiezender gewisseld kan worden.

Conclusie

LG heeft wat mooie producten op de rol staan. De producten worden in ieder geval vrijwel allemaal dit jaar nog gelanceerd. Op uitzondering van die afstandsbediening, die – als hij al op de markt komt – pas volgend jaar zijn intrede zal doen.

De producten van LG lijken voorbereid op de toekomst. De LG Chocolate lijkt, mede door zijn interface, toch een leuke telefoon te worden. Het scherm is echter wel erg smal. Toch typt het goed weg. De Watchphone is zeker een belofte voor de toekomst, aangezien de technologie steeds verder ontwikkeld wordt. De Watchphone zoals LG die uitbrengt is eigenlijk de ultieme gadget met een heel hoog James Bond-gehalte.


Op het gebied van multimedia onderscheid LG zich eigenlijk nergens. Er komen wat LED-televisies en wat Blu-Ray-spelers uit, maar die zijn niet uniek. De spullen worden steeds mooier en geavanceerder, maar LG laat op dit gebied nergens zien dat het bedrijf de concurrent voor is. Met LED-televisies is LG wel één van de eerste, maar in ieder geval niet de eerste. Samsung heeft ook reeds enkele LED-televisies aangekondigd.

Op het gebied van monitoren vind ik persoonlijk vooral die multi-user-oplossing erg origineel en functioneel. Dat is zeker een belofte voor de toekomst. Deze oplossing komt volgend jaar officieel op de markt, maar zal vanaf dit jaar alvast wat bekijks op gaan leveren.

Al met al een prima round-up die LG wat mij betreft jaarlijks mag gaan houden. Dit doen diverse andere fabrikanten ook en het zorgt er toch voor dat je feeling blijft houden met de producten. De opzet was goed, de locatie mocht wat beter maar dit is prima opgelost door het persbureau.