20min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding

Januari is voor de meeste fabrikanten van consumentenelectronica direct een belangrijke maand, want in die maand staat traditiegetrouw de Consumer Electronics Show op de agenda.

Voor een week is Las Vegas niet meer het domein van de casino’s of Gil Grissom en zijn team, maar het terrein van journalisten die op zoek zijn naar de nieuwste electronische producten voor consumenten.

Het zal de meeste trouwe nieuwslezers op deze site opgevallen zijn dat er hier op TechZine tot nog toe redelijk weinig aandacht is besteed aan dit evenement. Dat komt omdat de redactie van TechZine bedacht heeft om zoveel mogelijk nieuws over de CES te verzamelen en in dit overzicht samen te vatten.

Het nieuws wat verzameld is, is onderverdeeld in de gekende nieuwscategorieën die op TechZine gebruikt worden. Helaas verschijnt dit overzicht door omstandigheden iets later dan dat we van tevoren hadden gewild. Vanaf deze plaats dan ook de excuses van de TechZine redactie, maar we denken dat het overzicht nog genoeg te bieden heeft om interessant te zijn voor de leden.

Heb je een product langs zien komen, waarvan je vindt dat het eigenlijk wel in dit overzicht thuis zou moeten horen, stuur laat het dan middels de bekende wegen weten aan de TechZine redactie.
De redactie wenst iedereen als laatste nog veel plezier met het lezen van dit overzicht.

De volgende mensen werkten mee aan dit overzicht
– Phontius
– -ko-
– DirectX
– z-man
– King

De volgende mensen stuurden ons tips in over producten en bedrijven op de CES:
– Sjengcity
– D@rk_force
– HackTeck
– FoX`Hound
– _GAIA_
– rikadoo
– Roberttt
– ThE-FuNkY

Soul & Software

Microsoft
Bill Gates stelde op de beurs Windows Media Player 11 voor. Het programma zal uitgerust zijn met tal van nieuwe mogelijkheden en snufjes. Hierdoor begint het steeds meer te lijken op iTunes. Net als in de muziekspeler van Apple zal er een koppeling zijn met een muziekwinkel. Niet van Microsoft zelf, maar met die van zender MTV genaamd "URGE". Ook video´s zou je er kunnen downloaden.

De koppeling met MTV is enkel beschikbaar voor Amerika, in Europa zou men Windows Media Player 11 koppelen met een lokale online muziekverdeler. Om de nieuwe speler van Microsoft te kunnen gebruiken zullen we toch nog een aantal maanden moeten wachten.

Gates stelde ook nog een aantal andere zaken voor, zoals zijn visie op de digitale toekomst. Hij zat voor een driedelig scherm, waar hij het nieuws meedeelde aan andere gebruikers, waarna hij een videoconferentie startte en op een tablet PC aantekeningen maakte.

Ook Windows Vista, dat dit jaar zou verschijnen kwam aan bod. Windows Media Center edition en de gewone Windows smelten samen tot één geheel. Zo zou je op een Vista pcPC onmiddellijk een Xbox 360 kunnen aansluite, en de nieuwe Photo Gallery-functie maakt het nog makkelijker om foto´s te beheren.

Google
Zoals verderop in dit overzicht zal blijken, kwam Google niet met een goedkope netwerk-PC, maar had het wederom een nieuwe service in petto. Met de zoekmachine kan er gezocht worden naar CBS shows en basketbalwedstrijden.

Nieuwe videobestanden kunnen vervolgens voor een bepaalde tijd ‘gehuurd’ worden, terwijl oudere video’s voor onbepaalde tijd te bekijken zijn.
Behalve de Charlie Rose Show zijn alle videobestanden beveiligd, zodat ze niet naar een handheld apparaat gekopiëerd kunnen worden. Betalen voor de service gaat middels Google’s betaalsysteem en Google zal de winst fifty-fifty delen met de belanghebbenden.

Body

Alienware
Alienware was op de beurs terug te vinden met een hele rits aan nieuwe laptops.
Het bedrijf liet onder andere twee kleine laptops zien met een 12-inch en een 14-inch scherm. De Sentia 3200 heeft Intel’s 915 chipset aan boord en ondersteunt FSB 533 Pentium M processors.

Ook de Aurora M7700 serie is op de schop genomen door Alienware en dit keer is AMD’s beste gaming processor geïnstalleerd. Het apparaat kan verder worden uitgerust met twee 7800 GTX Go grafische kaarten en twee harde schijven. De machine heeft ook nog een 17-inch scherm en kost 2169 dollar.
Verder had Alienware ook nog een nieuw soort computer dat bestaat uit een LCD scherm en losse componenten die in een soort van laptoptas meegenomen kunnen worden.

Asus
Asus liet bij haar stand diverse laptops zien, maar de Lamborghini variant sprong er tussenuit. Acer heeft een Ferrari laptop, maar volgens Asus is haar Lamborghini variant daar niet mee te vergelijken.
De laptop is geënt op multimediagebruik en daarom wordt er ook een afstandsbediening meegeleverd. De Lamborghini laptops hebben verdereen glossy zwart en geel uiterlijk, zo was te zien op de CES beurs. "With the look alone, exude power, speed, strength and beauty", aldus Asus. Ook het beroemde Lamborghini logo heeft een mooie plek gekregen.

Volgens Asus zullen de laptops omstreeks april in massaproductie gaan. Over de specificaties valt echter nog te gissen, Asus heeft hierover nog niets bekendgemaakt. Hoewel volgens geruchten kenbaar wordt gemaakt dat de Lamborghini lijn voortgestuwd zal worden door Intel. Er bestaat een grote kans dat de Lamboghini lijn gebaseerd zal worden op de laatste Centrino Duo technology.

De andere laptops hadden wel innovatieve features. Zo had Asus een laptop staan met een apart LCD schermpje in de deksel. Met de knoppen naast het schermpje kan de laptop bijvoorbeeld als muziekspeler gebruikt worden zonder dat het apparaat eerst aangezet moet worden. Ook heeft Asus bij de nieuwe laptops extra aandacht besteed aan de behuizing, want een aantal exemplaren heeft een aluminium behuizing en binnenplaat.

Creative
Creative heeft door dat professioneel gamen aan populariteit wint en bracht al eerder een geluidskaart uit die de naam van één van ’s werelds beste gamers draagt. De Amerikaanse Fatal1ty heeft nu zijn naam wederom verbonden aan een nieuwe muis van Creative.

De Fatal1ty 1010 muis heeft een sensor van maximaal 1600DPI en kan naar wens verlaagd worden naar 800 of 400DPI. Dit kon al eerder bij de gamingmuizen van Logitech, maar dankzij het lampje naast het scrollwiel van de 1010 kan er in één oogopslag gezien worden in welke stand de muis staat.
Ook het aanpasbare gewicht van de Logitech muis is terug te vinden in de 1010. Dit keer in de vorm van een grote rode bal in het midden van de muis. Er worden in totaal drie ballen meegeleverd van 3,5, 11 en 26 gram

Dell
Computergigant Dell had samen met NVIDIA nog een verrassing in petto voor de aanwezigen op de CES, want beide bedrijven lieten een nieuwe PC zien waarin maar liefst vier NVIDIA kaarten in SLI opstelling zijn geplaatst.

Beide masterkaarten hebben een PCI slot nodig de slave kaarten kunnen het in de opstelling zonder doen. Daardoor kan de machine 41 gigapixels per seconde berekenen, is er twee Gigabyte aan videogeheugen beschikbaar, 5.2 teraflops aan rekenkracht en 96 Pixel Pipelines. Duidelijk mag zijn dat dit systeem niet voor iedereen is weggelegd en Dell zal het apparaat dan ook in beperkte oplage gaan uitbrengen.
Dell verwacht zelf dat het het systeem in de lente van 2006 op de markt kan brengen.

DUALCOR
Meerdere besturingssystemen op één handheld is nog niet eerder door een fabrikant geprobeerd, maar één moet de eerste zijn, zo moet DUALCOR gedacht hebben.
De ultra portable PC van het bedrijf is een soort van PDA die zowel Windows XP Tablet en Windows Mobile kan draaien.

Daarvoor gebruikt de PDA twee VIA processors die 1,5GHz en 400MHz draaien. Verder bestaat de machine uit een 6,5 inch schermpje, 1GB DDR-2 geheugen, drie USB poorten, een 40GB harde schijf, een mini VGA poort en draadloze mogelijkheden.

Google
Er deden tijdens en voorafgaand aan de CES hardnekkige geruchten de ronde dat Google in combinatie met Wal-Mart een goedkope netwerk-PC op de markt zou willen zetten.
Een deel van deze geruchten werd voor de speech van Larry Page al ontkracht door woordvoerders van Google en Wal-Mart, maar ook Page zelf ontkrachtte de geruchten tijdens zijn speech op vrijdag.

Wellicht zijn de geruchten ontstaan uit het feit dat Google zeer betrokken is bij het project voor goedkope laptops voor derde wereldlanden.

Logitech
Ook Logitech was van de partij en de fabrikant van randapparatuur liet nieuwe muizen, een koptelefoon en een Mac toetsenbord zien.
Bij de geshowde muizen gaat het voornamelijk om het design. In de zogenaamde ’theme’ serie waren er een muis met een luipaardenprint en een bloemetjesprint te zien.

Ook had het bedrijf een bluetooth MP3 headset zien waarin alle benodigde knopjes zijn verwerkt. Het apparaat kan ook de muziek onderbreken als de telefoon overgaat.
Als laatste had Logitech ook nog een toetsenbord dat speciaal voor een Mac is ontworpen. Het toetsenbord is uitgevoerd in de gekende witte Apple kleur en heeft sneltoetsen voor Mac applicaties en functies.

Voodoo PC
PC bouwer Voodoo PC had zowel een laptop als een desktop met een AMD processor bij haar stand staan.
Als eerste de Envy A 228 laptop, die voorzien is van een Turion 64 processor. De core van deze processor draait op 1,8GHz en wat betreft het geheugen is er 1024MB voorzien. Een deel van dit geheugen wordt gedeeld met ATI’s RD482 grafische chipset. Met een volledig opgeladen batterij kan dit apparaat 2,5 uur draaien.

Verder had Voodoo PC nog een fluisterstille dual core AMD pc staan. Het zwarte ‘eden’ model kan naar wens worden voorzien van NVIDIA’s of ATI’s topkaarten.

Yiyi Electronics
Veel bedrijven op de CES zijn niet bekend bij het grote publiek, maar sommigen weten toch de aandacht te trekken met innovatieve of opvallende producten.
Zo had Yiyi Electronics de Skype Travel mouse meegenomen naar de CES.

Op het eerste gezicht lijkt het een muis als alle anderen, maar een betere kijk op de aansluitingen leert dat er behalve een USB aansluiting ook audio aansluitingen aan de muis zitten.
Door deze aansluitingen is het mogelijk om de muis als telefoon te gebruiken via Skype. Als er een Skype gesprek op de computer binnenkomt, kan de muis met de onderkant tegen het oor worden gehouden en kan het gesprek gevoerd worden.

Games & Consoles

Commodore
Het roemruchte merk Commodore is voor de zoveelste keer terug van weggeweest, maar dit keer lijkt de merknaam op een degelijk product geplakt te zijn.
Het apparaat in kwestie is een nieuwe handheld met de naam Commodore Combo.

Het apparaatje draait op het Windows CE platform en is een soort mix tussen een GPS systeem en een iPod video. De Combo heeft een 20GB harde schijf en wordt geleverd met vijf NES spellen.
Nog eens 90 titels zijn online verkrijgbaar, maar de grote kracht van het apparaatje schuilt hem in het feit dat er vrij eenvoudig diverse plug-ins voor het apparaatje zijn te ontwikkelen.

Verder kunnen er in speciale kiosks in winkels tegen betaling ook software worden gedownload. Als consumenten de verwachte 700 dollar willen neertellen voor het gadget, dan heeft het zeker een kans van slagen.

Metro Electronics
Op de CES werd ook bewezen dat Sony’s PSP veel meer is dan alleen een handgeld console. Op de beurs was een via de PSP bestuurbare, gepimpte Honda Civic te zien.

De PSP werkte via een Wi-Fi verbinding, en kon ongeveer alles van de auto aan- en uitschakelen. Ramen werden geopend, de radio aangezet en de lichten gedoofd zonder ook maar met een vinger de auto aan te raken. Hier bleef het echter niet bij, met de PSP kan je de auto ook besturen. Samen met de Home Cinema, de 24 LCD schermen en de milieuvriendelijke toetsen aan de auto was dit wel een zeer opmerkelijke attractie op de CES. Normaal zal de auto nooit te koop zijn, maar indien hij toch verkocht zou worden zal je zo´n 250.000 dollar moeten neerleggen.

Microsoft
Ook voor haar Xbox 360 console had Microsoft nog een nieuwtje. Bill Gates bevestigde namelijk het gerucht dat de Xbox 360 een externe HD-DVD speler krijgt. Het design van de Xbox blijft onveranderd. Microsoft zal een aparte speler op de markt brengen, die kan worden aangesloten op de Xbox spelcomputer.

Deze HD-DVD uitbreiding is meteen al een antwoord op de Playstation 3, want die wordt uitgerust met een Blu-ray speler. Het is nog niet bekend hoeveel deze speler zal kosten, wel staat vast dat het minder zal kosten dan een losse speler.

Reigncom
Het bedrijf Reigncom, dat onder andere bekend is van de iRiver muziekspelers, liet op de beurs, net als Commodore, een directe concurrent voor de PSP zien.
De iRiver G10, zoals het apparaatje heet, heeft een geheugen van 4GB of 8GB en draait op Microsoft’s Windows Mobile 5.

Het WVGA schermpje kan maximaal 800×480 pixels op het scherm toveren en kan het 3D spelletjes weergeven. Een nieuwe techniek die ook ondersteund wordt door de iRiver G10 is Wibra, wat overigens niets met de gelijknamige winkelketen te maken heeft. Wibra is een nieuw draadloos protocol zoals Wi-Fi en is vooralsnog alleen in bepaalde delen van Azië beschikbaar.

Sony
Sony liet in een toespraak weten dat het bedrijf bij haar standpunt blijft dat een console ongeveer tien jaar moet mee kunnen gaan.
Dat zou betekenen dat de PlayStation 2 in die visie nog minimaal vijf jaar zou moeten meegaan en dat de PlayStation 3 in ieder geval tot 2016 zal worden ondersteund.

Deze uitspraken van Sony lijken in een tijd van dagelijkse technologische vooruitgang een beetje overmoedig. De concurrentie zal zeker niet stilzitten en dan zal Sony zeker mee moeten. Het blijft dan nog maar afwachten of Sony geld zal willen blijven steken in apparaten die tegen die tijd gedateerd zullen zijn.

Jammergenoeg liet het bedrijf, tot teleurstelling van de aanwezigen, verder zeer weinig zien van haar komende PlayStation 3 console. Wel was er een kort filmpje te zien van racende wagens met een realistisch schademodel. Het model dat op display stond bij de stand van Sony betrof verder alleen de behuizing zonder hardware.

Multimedia

Acer
Terwijl Asus haar eerste Lamborghini laptop liet zien, kwam Acer al met de eerste accessoire voor haar Ferrari laptop op de proppen.
Het bedrijf heeft een LCD scherm gemaakt wat mooi past bij de laptop. Specificaties en prijzen zijn nog niet bekend.

AGEIA
Tussen het grafische geweld van NVIDIA en ATI, wist AGEIA ook op te vallen. De PhysX grafische kaart van het bedrijf was vorig jaar ook al op de CES te zien en velen vroegen zich dan ook af wanneer de kaart op de markt gaat komen.

Een woordvoerder van het bedrijf liet weten dat de eerste kaarten exclusief door BFG gemaakt zullen gaan worden en ergens in het eerste kwartaal van 2006 zullen verschijnen. Het bedrijf wil echter nog even wachten tot de verschillende gamestudio’s de spellen die gebruik kunnen maken van de kaart af hebben gerond.

Om te laten zien waar de kaart toe in staat is had AGEIA twee opstellingen meegenomen. De ene opstelling was voorzien van twee NVIDIA kaarten in SLI mode in combinatie met de kaart van AGEIA en één systeem zonder de kaart. Op de systemen werd een demo gedraaid waarin diverse objecten beschoten konden worden met een kanon en deze objecten hadden indrukwekkende physics. Opmerkelijker was echter dat de demo 30FPS haalde met de kaart en slechts 6FPS zonder de kaart.

ATI
Op een multimediabeurs kan chipgigant ATI natuurlijk niet ontbreken en het bedrijf liet dan ook een aantal van haar nieuwe grafische kaarten zien.
Zo werd het op de CES duidelijk dat ATI’s videokaart met de nieuwe R580 chip als de X1900XTX kaart op de markt zal komen. Kloksnelheden voor de core en het geheugen liggen bij deze kaart op respectievelijk 650MHz en 1550MHz. De extra X achter XT is daarbij de nieuwe toevoeging in plaats van de oude Platinum Edition.

Verder zal de nieuwe RD580 chip verwerkt worden in de Crossfire Xpress 3200 moederborden. De borden, die eind januari tegelijkertijd met de X1900XTX op de markt gaan komen, zijn vooralsnog voorzien van een southbridge van ULi, alhoewel dit bedrijf sindskort in handen is van NVIDIA.

Ook de All in Wonder serie zal worden uitgebreid door ATI. De All in Wonder Radeon X1900 is net als de X1900XTX gebaseerd op de R580 chip en komt een week of twee na deze kaart op de markt.
Ook zal er in de loop van 2006 een All in Wonder variant van de X1300 kaart op de markt komen, die multimediacapaciteiten voor een lage prijs moet bieden.

eMagin
Het relatief onbekende eMagin had op de beurs een mooie Head Mounted Display staan. Deze bril moet ter vervanging dienen van normale monitoren. Alhoewel dergelijke ideëen niet nieuw zijn, is de poging van eMagin de beste tot nog toe.

eMagin showde twee modellen, namelijk de Z800 en de X800, waarbij de Z versie een headtracker heeft. Beide modellen hebben verder een OLED scherm met een maximale resolutie van 800×600 en 24-bits kleuren.
De schermpjes worden door eMagin zelf vervaardigd en geven een helder en duidelijk beeld. Met de headtracker op de Z800 kan een virtueel beeld gemaakt worden waarin vrij rondgekeken kan worden. De apparaten zijn voorlopig nog wel erg prijzig, want de Z800 moet 899 dollar gaan kosten.

Intel
Als het over multimedia gaat, kan Intel natuurlijk niet achter blijven met haar nieuwe VIIV platform. Er was dan ook vanalles te zien rond het multimediabroertje van Centrino.

Voor het platform heeft Intel groots uitgepakt, want het bedrijf heeft deals gesloten met MTV Networks, Yahoo en Google. In het kort komt het er op neer dat de partijen hun videoservices op één of andere manier naar het VIIV platform brengen, zei het middels het ombouwen van eigen services, of het bieden van exclusieve services aan VIIV gebruikers.

NVIDIA
Wat voor ATI geldt, geldt natuurlijk ook voor NVIDIA en ook dit jaar wisten NVIDIA met heel wat nieuws op de proppen te komen. De stand van NVIDIA stond dan ook geheel in het teken van High Definition op alle platformen en applicaties voor de toekomst.

Op de stand waren een aantal PC´s te zien, draaiend op Windows Media center met als kloppend hart natuurlijk een Nvidia grafische kaart. Hier een passief gekoelde Gefore 6600 voor maximale prestaties en minimale geluidshinder.
Sony´s VAIO VGX-XL1 Digital Living System was ook aanwezig. De eerste PC die gebruik maakt van High-Definition Multimedia Interface (HDMI). In het apparaat gaat een GeForce 6200 schuil, die PureVideo Technologie ondersteunt.

Er werden prachtige High Definition graphics geshowt op het nieuwe Dell 3007 WFP 30-inch scherm. Ook werden verschillende games die in High Definition kwaliteit zouden verschijnen voorgesteld. Enkele voorbeelden zijn The Lord of the Rings: Battle for Middle Earth 2, uitgegeven door Electronic Arts of SWAT 4: The Sketchkov Syndicate gemaakt door Vivendi-Universal.

NVIDIA moet natuurlijk denken aan de toekomst, en dit was duidelijk te zien op de beurs.
Het gevecht dat momenteel gaande is tussen HD-DVD en Blu-Ray kreeg dan ook genoeg aandacht. NVIDIA is er blijkbaar nog niet helemaal uit. Op de beurs werden films voorgesteld, gecodeerd in het H.264/MPEG-4 formaat, dat gebruikt wordt door HD-DVD, maar ook Blu-Ray disks werden getoond, ondersteund door Nvidia´s PureVideo Technologie, eerder vermeld in deze tekst.

Ook aan Windows Vista werd gedacht, het was reeds bekend dat dit besturingssysteem een grafisch paradepaardje zou zijn. Nvidia zette hun Vista Ready GPU´s dan ook in de spotlichten.
Als laatste werden ook nog een aantal smartphones en PDA´s van onder andere Motorola, LG en Sony Ericson werden voorgesteld. Hierin schuilen de Nvidia GoForce 3D 4800 en GoForce 4000.

Philips
Philips hoopt binnen twee jaar met 3D-televisieschermen op de markt te komen. Het speciale hieraan zou zijn dat je om het 3D-effect te bekomen geen speciaal brilletje meer nodig hebt. Het bedrijf kondigde dit aan op de CES.

De techniek die Philips twee jaar geleden aankondigde wordt voorlopig nog niet openbaar getoond, enkel in het laboratorium.
Rudy Provoost liet weten dat, hoewel filmstudio’s nog geen films in 3D produceren, de consumenten toch een 3D-ervaring zullen kunnen opdoen dankzij de 2D-beelden die in bepaalde mate naar 3D worden geconverteerd.

De techniek is gebaseerd op lichtstralen die het scherm uitzendt en die wordt opgenomen door het omringende licht in de omgeving. Daardoor zou een 3D-brilletje overbodig zijn.

Samsung
Samsung was uiteraard weer van de partij met haar grote televisies en ook dit jaar liet het bedrijf het, tot nog toe, grootste LCD scherm ter wereld zien. Het apparaat heeft een beelddiagonaal van 82 inch, wat neerkomt op ruim twee meter. Het grootste plasmascherm van 102 inch (ruim 2,5m) is niet te koop, maar het bedrijf had wel een twee meter groot plasmascherm zien dat wel te koop is.

Verder had het bedrijf ook nog de camera met het grootste LCD scherm op display staan. Samsung is nieuw op de markt voor digitale camera’s, maar wil meteen een statement maken met de Pro815. Het apparaat heeft namelijk een 3,5 inch LCD scherm een een 8 megapixel chip. Ook qua zoom doet het bedrijf niet onder voor de grote jongens, want er kan maarliefst tot 15x optisch gezoomd worden. Dankzij de grote batterij kunnen er 500 opnames gemaakt alvorens de batterij leeg is.

Storage & Media

Imation
Imation heeft een variant op de welbekende geheugenstick bedacht, die gemakkelijk mee te nemen is en, voor sommigen, ook als mode accessoire beschouwd kan worden.

Het bedrijf bedacht namelijk een geheugenstick in de vorm van een armband. De Flash Wristband heeft een opslagcapaciteit van 256MB en heeft een beschermende laag, waardoor het apparaatje spatwaterdicht is.
Voorlopig is het hebbedingetje in blauw of zwart te verkrijgen voor een bedrag van 34,99 dollar.

Lexar
Bij de stand van Lexar was een innovatieve memorystick te zien. Memorysticks bestaan al even en zijn er in de gekste soorten en maten, maar Lexar heeft een handige functionaliteit aan haar nieuwste memorystick toegevoegd.
Het apparaatje is namelijk voorzien van een metertje waarop te zien is hoeveel data er op de stick staat. De mensen van Lexar hebben daarvoor een heel slim truukje op verzonnen aangezien het metertje niet van stroom afhankelijk kan zijn als de stick niet is aangesloten.

Daarom wordt er bij het metertje gebruik gemaakt van zogenaamde ePaper en eInk. Als het metertje eenmaal is ingesteld en er staat geen stroom meer op, blijft het gewoon staan op laatste punt.
Het apparaatje heeft ingebouwde software, zodat het werkt op alle soorten computers en besturingssystemen. De stick komt er in een 1GB en 2GB variant en kost respectievelijk 70 en 100 euro.

Sandisk
Net als Lexar, had ook Sandisk een nieuwe geheugenstick op display. Sandisk’s Cruzer Crossfire is volgens het bedrijf speciaal gemaakt voor game systemen en consoles.

De Crossfire kan dan ook moeiteloos worden aangesloten op de Xbox 360, om bijvoorbeeld de instellingen van het draadloze netwerk van de computer naar de console te kopieëren. Verder is de stick bedoeld om foto’s en muziek mee af te spelen op hun multimediasystemen.
De Crossfire zal op de markt komen in vier varianten te weten een 4GB, 2GB, 1GB en 512MB versie, die respectievelijk 329,99, 169,99, 99,99 en 54,99 dollar kosten.

Ook liet het bedrijf haar nieuwe Sansa e200 MP3 speler zien. Het 1,8 inch schermpje kan video’s en foto’s laten zien en uiteraard kunnen er geluidsbestanden van een hoge kwaliteit op afgespeeld worden.
Het microSD slot laat gebruikers verder toe om de opslagcapaciteit van het apparaat uit te breiden en eventueel te delen met een telefoon die dezelfde media gebruikt. De Sansa e200 komt in twee modellen op de markt, te weten een 2GB en een 4GB versie.

Western Digital
Western Digital stelde een nieuwe harde schijf voor, die dit keer volledig gericht is op casemodders. Het apparaatje is namelijk doorzichtig. Twee Jaar lang hebben onderzoekers zich bezig gehouden met het zoeken naar het perfecte materiaal om de harde schijf te vervaardigen. Het moest stevig, doorzichtig, elektrisch geleidend en geschikt zijn voor massaproductie.

Western Digital is hierin geslaagd en presenteerde deze harde schijf op de CES. De Raptor X, dat is de naam van deze telg, is een SATA-schijf met een capaciteit van 150 GB. Met 16MB cache en 10.000 toeren per minuut is dit zeker een waardige opvolger in de Raptor reeks. Om het in je bezit te krijgen zal je wel zo´n 350 dollar moeten neertellen.

En verder…
Was er natuurlijk de oorlog tussen het HD-DVD kamp onder leiding van Toshiba en het Blu-Ray kamp geleid door Sony. Een aantal nieuwsberichten die eerder op TechZine verschenen hebben hier al aandacht aan besteed. De links naar deze berichten zijn hier onder te vinden:
– HD-DVD kamp: Blu-Ray kamp heeft problemen
– [Update] DVD-oorlog in volle gang
– Philips komt met Blu-ray spelers

Telecom & Gadgets

Linksys
Linksys had een aantal nieuwe producten. Niet heel veel nieuws, maar eerder verbeteringen van bestaande producten.
Zo zal Linksys binnenkort de Storage Link Router op de markt gaan brengen. Het apparaat kan aangesloten worden op een DAS USB harde schijf en vormt de schijf om tot een draadloze NAS server. Voor 129 dollar wisselt de Router van eigenaar.

Ook liet het bedrijf haar nieuwe Wireless G Music Bridge van 99 dollar zien. Het idee achter het apparaatje is vrij simpel. Het ene deel van het apparaat moet worden aangesloten op een computer en het andere deel op een stereoset. Vervolgens kan de muziek op de computer draadloos op de stereo worden afgespeeld.
Ook 99 dollar kost de Wireless G video camera. Zoals de naam doet vermoeden gaat het er hier ook draadloos aan toen en ditmaal met videobeelden. Het cameraatje kan zo geconfigureerd worden dat het te bekijken is via het internet.

Microsoft
Microsoft liet in het verleden al eens horloges zien die middels de zogenaamde SPOT (Smart Personal Object Technology) technologie informatie naar het display kon halen. De SPOT groep wisselde een keer van divisie en kon daardoor in de tussentijd niet echt haar ei kwijt.

Nu de SPOT groep weer bij de Microsoft Research groep zit kan de technologie weer verder onderzocht worden. Het eerste resultaat hiervan is de Oregon Scientific Regional Weather Station. Het apparaat kan alle truukjes die andere weerstations ook kunnen, maar haalt draadloos ook gegevens binnen van MSN Direct Weather Data, waardoor er uitgebreide weersgegevens op het apparaat zijn af te lezen.
Behalve het weerstation had Microsoft ook een serie nieuwe Fossil Abacus horloges uitgerust met SPOT ondersteuning.

Pepper Computer
Pepper Computer heeft een vernieuwde versie van haar Pepper Pad Plus uitgebracht. De nieuwe Pepper Pad bevat een 30GB harde schijf, Bluetooth 2.0, Wi-Fi en een betere accu waardoor het apparaat langer meegaat. De Pepper Pad kost momenteel 849 dollar, maar die prijs zal naar verwachting snel gaan dalen.
Op de Pad zijn de programma’s Flickr photo-sharing, Mobipocket eBook reader en TitanTV program guide geïnstalleerd.

Samsung
Samsung had, net als behoorlijk veel andere bedrijven, een portable mediaspeler meegenomen. De YM-P1 speler heeft een 4-inch schermpje en een 20GB harde schijf. Het apparaat ondersteunt een heel resem aan bestandsformaten en is PlaysForSure compatible. Richtprijs: 499,99 dollar.

Sony-Ericsson
Het succes van de nieuwe Walkman telefoons heeft Sony ertoe doen besluiten om een nieuwe telg in de serie uit te brengen.
Het quad-band EDGE model gaat door het leven onder de naam W810 en ondersteund tot maximaal 2GB aan geheugen via memorysticks. De telefoon is daarnaast iets gerestyled en heeft een 2-megapixel camera.

De telefoon komt in het zwart en ligt in de lente van 2006 in de winkels. Dat is tenminste de releasedatum voor Amerika. Aangezien Sony zich met deze telefoon voornamelijk op die markt wil richten is het niet duidelijk wanneer we ons in Europa aan dit model mogen verwachten.

Time Trax Technologies
Het Amerikaanse bedrijf Time Trax Technologies wil oude tijden graag doen herleven met de TraxCatcher. Het apparaat kan in een radio dockingstation worden gezet.
De gebruiker kan vervolgens afstemmen op zijn favoriete zender, waarna het machientje de nummers die langskomen bijna perfect weet op te nemen, mits de DJ’s er natuurlijk doorheen kletsen.

Als eerste komt de TraxCatcher Classic op de markt die voor 159,99 dollar de basisfuncties heeft. Later zullen er uitgebreidere versie verschijnen met HD radio ondersteuning, digitale in- en ouput, USB connector, radiowekker en mogelijkheid tot het ontvangen van satellietradio.

Bits & Bytes

Er waren ook nog een hoop apparaten op de CES te zien die niet echt in één van de vorige categorieën thuishoren en ook een hoog gadgetgehalte hebben.

Excalibur Electronics
Het bedrijf Excalibur Electronics liet een luchtbed zien voor mensen na het luieren wel weer terug naar het strand willen, maar daarvoor niet hun armen of benen willen gebruiken.
Voor die mensen ontwikkelde het bedrijf de Motorized Inflatable Pool Raft. Het ding kan mensen met een gewicht tot 110 kilo dragen en werkt op acht batterijen. Met de joysticks in de armsteunen kan het luchtbed bestuurd worden.

Sonare Technologies
Sonare Technologies heeft een oplossing bedacht voor mensen die bijvoorbeeld in een kantoortuin werken en toch niet willen dat hun collega’s meeluisteren met hun telefoongesprekken.
Het Babble apparaatje gebruikt een soort techniek die zogenaamde ‘phonemes’ maakt van de persoon die aan het bellen is. Door de stem van de beller na te doen weet het apparaatje zeer effectief de stem van de beller te verstommen, terwijl degene met wie gebelt wordt de stem wel kan horen.

Sonare Technologies liet doorschemeren dat de technologie waarschijnlijk ook beschikbaar zal worden voor mobiele telefoons en dat is goed nieuws voor de vele treinreizigers onder ons.