9min

Tags in dit artikel

, , ,

Maart roert zijn staart; een oud gezegde dat dit jaar toch wel weer van toepassing was. Zo konden we deze maand niet alleen een dik pak sneeuw verwelkomen, maar was het een paar weken later alweer volop lente met de daarbijbehorende temperaturen.

Het was duidelijk te merken dat het einde van de winter aangebroken was en dat er een nieuw seizoen voor de deur stond. Het seizoen was echter niet het enige nieuwe dat in maart voor de deur stond. Ook de grootste gadgetbeurs van de wereld in Hannover stond garant voor diverse nieuwtjes op het gebied van mobiele telefonie en andere gadgets.

We hebben het hierboven natuurlijk over de CeBIT en veel fabrikanten deden voorafgaand aan de beurs al wat uit de doeken over hun nieuwe producten.
Uiteraard was telefoongigant Nokia weer van de partij en het bedrijf introduceerde deze maand 3 nieuwe mid-range toestellen.
Het nieuws werd echter een beetje naar de achtergrond verwezen door concurrent Sony Ericsson dat met een nieuw model Sony’s merknaam Walkman nieuw leven probeert in te blazen. Volgens het bedrijf is het hippe oranje toestel de ultieme combinatie van een muziekspeler en een telefoon.

Alhoewel het evenement vooral gericht was op mobiele telefonie en gerelateerde producten wisten veel fabrikanten van andere hardware toch de ogen op zich gericht, door het showen van opvallende producten.
Zo had Fujitsu Siemens een laptop meegenomen die uiterst geschikt is voor zware ontwerp- en grafische applicaties als AutoCad.

SanDisk kwam op haar beurt met een USB-stick met een scanner voor vingerafdrukken. Gebruikers kunnen zich hiermee verzekeren van een goede beveiliging van hun bestanden.
Het redelijk onbekende bedrijf Antig Technology was zo mogelijk nog opvallender met hun brandstofcel die toegepast kan worden in notebooks. De brandstofcel garandeert een langere levensduur dan een conventionele lithium-ion accu en is goedkoper in gebruik.


De brandstofcell van Antig Technology

ECS was echter één van de absolute trekpleisters met een moederbord dat zowel kan worden voorzien van een Intel processor als een AMD processor. Alhoewel het geheel er nogal log uitziet denk het bedrijf dat er toch een markt voor dergelijke borden is.

Ook een Nederlandse inbreng speelde deze editie van de CeBIT een prominente rol. Een groep casemodders uit Nederland won de eerste prijs in een casemodcompetitie met hun Aquarium PC. Een unieke casemod waarbij de computer omsloten is door een echt aquarium.


De blije winnaars van de Europese Casemodwedstrijd

My little Sony

Ook Sony liet deze maand weer eens volop van zich spreken. Zoals al eerder gemeld bracht de fabrikant in samenwerking met de Zweedse telefoonmaker Ericsson een nieuwe telefoon uit. Ook kwam het concern met een nieuwe lijn stijlvolle mp3-spelers met flashgeheugen. Uiteraard kunnen de apparaatjes niet op tegen de opslagcapaciteit van een iPod en daarnaast zijn ze ook nog eens duurder dan een gemiddelde flashspeler. Toch denkt Sony dat de nieuwe spelers aan zullen slaan, vanwege het ontwerp en de extra functies die de spelers rijk zijn.

Alhoewel dit mooie aankondigingen waren van Sony, waren eigenlijk alle ogen deze maand gericht op de langverwachte release van Sony’s PSP in de Verenigde Staten.

Het bedrijf wakkerde het enthousiasme aan het begin van de maand enigszins aan door te melden dat er minimaal 1 miljoen exemplaren van de PSP beschikbaar zouden zijn voor de Amerikaanse release.

Dat had overigens wel als gevolg dat Sony miljoenen Europese fans teleur moest stellen doordat het wel de Europese release uitstelde. Het bedrijf wilde een debacle als in Japan voorkomen bij de release in Amerika en verscheepte daarom alle beschikbare apparaten naar de Verenigde Staten.

Het uitstel van de Europese release kwam de reputatie van de PSP echter niet ten goede. Deze reputatie verslechterde echter nog meer nadat Sony had bekend gemaakt de exemplaren met dode pixels niet te zullen vervangen.

Een andere domper op de feestvreugde was de uitspraak van een Californische rechter, die bepaalde dat Sony nog 90,7 miljoen dollar verschuldigd is aan het bedrijf Immersion. Immersion beweerde dat Sony force feedback technologie zou hebben gestolen en de rechter het bedrijf daarin gelijk.

Daarnaast moet het bedrijf nu ook serieus rekening gaan houden met een nieuwe concurrent op de handheld markt. Naast Nintendo’s DS is er nu ook de Gizmondo van Tiger Telematics. Het kleinood heeft een groot scala aan opties en is samen met de DS nu al beschikbaar.

Goede tijden, slechte tijden

Vorige maand was het bedrijf ook al volop in het nieuws en ook deze maand liet Microsoft weer van zich spreken.

Slecht nieuws was er voor Microsoft in de slepende zaak tegen de Europese Commissie. Volgens de commissie zou het bedrijf zich niet aan de gemaakte afspraken houden. Een woordvoerder vond dat Microsoft te weinig deed om concurrenten te helpen met details over de internet werking van het besturingssysteem.
Weinig concurrenten konden met succes hun eigen mediaplayer in Windows integreren.

Alhoewel RealNetworks later toch met succes haar RealPlayer implementeerde in het gestripte besturingssysteem, was de EC nog steeds niet tevreden en betichtte Microsoft zelfs van het saboteren van haar eigen besturingssyteem.
Gelukkig waren de twee kemphanen het ook nog met elkaar eens deze maand, namelijk over de nieuwe naam van het gestripte besturingssysteem. Microsoft had het in eerste instantie de naam ‘XP Reduced Media Edition’ gegeven, maar na klachten van de EC kwamen beide partijen overeen om het systeem voortaan door het leven te laten gaan als ‘Windows XP Edition N’.

Een andere tegenslag voor Microsoft was dat er opnieuw problemen waren rondom de teruggeroepen voedingskabels van de XBOX. Volgens experts zou het probleem in de XBOX zelf zitten en niet in de voedingskabel.

Verder trok Microsoft deze maand ook nog 60 miljoen dollar uit voor een schikking met het bedrijf Burst.com. Opvallend feitje is dat het bedrijf vorig jaar schikte met Immersion vanwege hetzelfde probleem waar Sony nu 90,7 miljoen voor moet betalen.

Toch was er ook goed nieuws voor de mannen van Bill Gates. Beveiligingsbedrijf Symantec kwam tot de opvallende conclusie dat Internet Explorer minder lekken bevat dan Firefox van concurrent Mozilla.
Microsoft probeert de laatste tijd zoveel mogelijk aan de wensen van de consument te voldoen en liet dat deze maand ook mede zien door gehoor te geven aan de vraag om in de nieuwe versie van Internet Explorer meer ondersteuning aan de webstandaarden te bieden.

Ook kon Microsoft melden dat Windows XP 64-bit bijna klaar was en dat bleek ook uit het feit dat Microsoft de gold editie in maart kon opsturen naar de fabrikant.
Mensen met een NVIDIA kaart zijn overigens verzekerd van goede drivers. De fabrikant van grafische kaarten was de eerste die van Microsoft het WHQL certificaat voor Windows XP 64-bit mocht krijgen voor videodrivers.

En passant liet Microsoft ook nog even een spamkoning failliet gaan. Dankzij de zaak die het bedrijf tegen de man aanspande moest hij zijn faillisement aanvragen.

Bigger, Better, Bad

Dat het internet nog altijd een enorm groeiend medium is bleek wel uit de vele snelheidsverhogingen die providers de afgelopen maand doorvoerden.

Naast provider @Home verhoogde ook Wanadoo de snelheid van haar pakketten. Ook het aantal ADSL aansluitingen bleek weer flink gegroeid ten opzichte van vorig jaar.

Soms gaan de ontwikkelingen echter zo snel dat sommige groepen van de bevolking het allemaal niet zo goed meer bij kunnen houden. Een van deze groepen zijn de ouders van jonge kinderen, zo bleek deze maand. Het blijkt dat veel ouders niet op de hoogte zijn van wat hun kroost allemaal uitvoert op het internet. Sommige weten zelfs niet wat het verschil is tussen SMS en MSN. Stichting de kinderconsument gaat daarom een cursus beginnen waarin ouders van alle ins en outs rond de MSN cultuur op de hoogte gebracht worden.

Alhoewel het voor bovenstaande groep nog allemaal vrijblijvend is, blijkt de andere groep met meer serieuze problemen te zitten. Het blijkt namelijk dat bedrijven nauwelijks op de hoogte zijn van het feit dat hun werknemers dankbaar gebruik maken van de snelle internetverbindingen die op de meeste kantoren voorhanden zijn. Werknemers sharen er lustig op los in de tijd van de baas en het zou zelfs zo erg zijn dat de FBI en de RIAA daarom bedrijfsnetwerken aan het scannen zijn.

De groei gaat dus maar door. Er komen nieuwe top-level domeinen bij, mensen kunnen internetten via lichtmasten, vrienden maken en relaties beginnen en zelfs hulp krijgen bij zelfmoord.
Alhoewel je jezelf af kunt vragen of dit laatste ook iets positiefs is, blijkt ook dat internet behalve voordelen ook een hele hoop nadelen met zich meebrengt.

De groeiende populariteit van webshops heeft ervoor gezorgt dat hackers zich nu richten op de gegevens die mensen daar invoeren. En hoe meer mensen zich op internet begeven, des te meer succes er valt te behalen door spammers.

Ook grote bedrijven moet steeds vaker toezien hoe hackers hun klantendatabase hacken. Afgelopen maand was Reed-Elsevier aan de beurt. Maar gelukkig wisten authoriteiten ’s wereld grootste spywarebankroof ooit met succes te verijdelen.

First Person Stabber

Behalve internet worden games ook steeds populairder. Zo populair zelfs dat Breda heeft besloten een opleiding te starten waar studenten les krijgen in alles wat met computerspellen te maken heeft.

Aspyr Studios is zelfs zo overtuigd van het succes van de First Person Shooter Doom 3 dat het ook een versie voor de MAC heeft uitgebracht. Maar het kan altijd nog gekker, moet Konami gedacht hebben. Zij brachten het spel Metal Gear Acid voor de PSP al op de markt in de VS voordat de handheld console daar uitgekomen was.

Zoals ook al uit het vorige stukje op te maken viel heeft ook hier elk voordeel zijn nadeel. Opnieuw werden geweldadige games ter discussie gesteld en werd er een nieuwe leeftijdscategorie toegevoegd om onschuldige kinderzieltjes te beschermen van al het geweld in de huidige games.
Rapper 50 cent heeft daar echter geen boodschap aan en komt met een eigen game, waarin het alleen maar draait om actie en bruut geweld.


50 cent kijk niet op een litertje bloed meer of minder

En alhoewel nieuw onderzoek heeft aangetoond dat MMORPG games niet echt verslavend zijn is voor sommige mensen de lijn tussen fictie en realiteit wel erg klein.
In China was een gamer namelijk zo kwaad om het feit dat een vriend van hem zijn virtuele zwaard had verkocht, dat hij hem opzocht en vervolgens met een mes om het leven bracht.

Hardware

Wat was er verder te beleven op het gebied van hardware?
Zoals eerder vermeldt was er al veel nieuwe hardware te zien op de CeBIT, maar de fabrikanten zaten de rest van de maand zeker niet stil.

Opvallend was het bericht dat twee grote fabrikanten van koelingsystemen momenteel zouden werken aan een koelingsysteem op basis van vloeibaar metaal. Daarnaast brachten Gigabyte en AOpen een nieuwe videokaart uit en kwam en VIA met een ultra compacte mediachip op de proppen.
Op het gebied van geheugenmodules lieten OCZ en Elpedia en Toshiba deze maand van zich horen.


De nieuwe kaart van AOpen

Op het gebied van gadgets kwam C-DEVICE met ’s werelds kleinste draagbare scanner en maakte creative melding van een nieuwe draadloze portable koptelefoon voor haar ZEN spelers.
Leuk nieuwtje was ook dat een klein bedrijfje uit Amerika mp3-spelers gaat maken op de beroemde PEZ snoepdispensers.

Apple was deze maand wat minder in het nieuws, maar fabrikant Hewlett Packard kwam met het bericht dat het bedrijf een nieuwe computer gaat uitbrengen met een ingebouwde iPod dock.
Goed nieuws was er ook van Toshiba dat naar eigen zeggen een accu heeft ontwikkeld die 60 keer langer meegaat dan de conventionele accu’s en ook nog eens binnen enkele minuten volledig opgeladen is.


In HP’s nieuwste PC is een plekje ingeruimd voor Apple’s iPod

Feiten & Cijfers

En zoals gewoonlijk als afsluiter een greep uit een aantal feiten en cijfertjes die in maart de revue passeerden:

  • Drie 3.0GHz PowerPC cores zullen de drijvende kracht worden achter de nieuwe XBOX van Microsoft;
  • 10 keer sneller moet de nieuwe CPU van Fujio Masuoka worden dan de momenteel beschikbare CPU’s;
  • 21,3 inch is de beelddiagonaal van het nieuwste scherm van fabrikant Eizo;
  • Eén dag kostte het voor Jon Johansen om Apple’s vernieuwde beveiliging voor iTunes te kraken;
  • 8 Bugs werden er in maart gevonden in Firefox en Mozilla;
  • Online encyclopedie Wikipedia verwelkomde in maart het 500.000ste Engelstalige artikel;
  • 380 miljoen dollar is het bedrag dat Toshiba moet betalen aan Lexar wegens het stelen van Lexar’s bedrijfsgeheimen;
  • Naar verwachting zal het aantal internetgebruikers in China dit jaar oplopen tot een kleine 120 miljoen.