Xbox 360 special

Inleiding

Xbox 360 specialEindelijk is het langverwachte moment gearriveerd. De Xbox 360 is gelanceerd. Duizenden mensen bestormen vandaag de winkels en proberen de spelconsole te bemachtigen indien ze deze nog niet van te voren hebben gereserveerd. Vandaar dan ook deze Xbox 360 special.

Wat begon als een vage beschrijving van een nieuwe console, die de opvolger van de populaire Xbox moet worden, is inmiddels aanwezig in de meeste winkels, waar hij naar verwachting niet lang zal blijven liggen. Dit is al bewezen in Amerika, waar de console op 22 november in de winkelrekken lag. Na amper één dag was er nergens meer een console te vinden en veel mensen die hem van tevoren hadden besteld moesten in sommige gevallen ook met lege handen thuiskomen. Het is en blijft een feit dat de Xbox 360 voor een hype zorgt.

Dit knappe staaltje technologie kwam er natuurlijk niet zomaar. Vele aankondigingen, problemen en mededelingen gingen hieraan vooraf. Daarom willen wij jullie meenemen in het verhaal van deze prachtige creatie.

Bekendmaking en de jacht op afbeeldingen

Xbox 360 specialHet begon allemaal in het begin van 2005, toen Microsoft bekendmaakte dat er een opvolger in ontwikkeling was van de toen zeer populaire Xbox. De nieuwe console werd met de codenaam Xenon bestempeld en het was slechts gissen naar de echte naam. Xbox 2, Xbox next, het werd allemaal gesuggereerd, maar Microsoft hield de lippen stijf op elkaar.

Het eerste juiste vermoeden van de naam werd gemeld door Macned, die beweerde afbeeldingen te hebben van de Development Kit waarmee games ontwikkeld kunnen worden voor de nieuwe console. Bij het opstarten werd de tekst Xbox 360 weergegeven, waardoor men dan ook onmiddellijk vermoede dat dit de naam van de console zou zijn.

Xbox 360 special Pic-hunt
Op hetzelfde moment waren ook de eerste afbeeldingen uitgelekt die een deel van de opvolger van de Xbox moesten voorstellen. Een paar dagen later doken de eerste officiële en duidelijke afbeeldingen op. Het design was vernieuwend en er zou een mogelijkheid zijn om covers te verwisselen. Vanaf toen was de jacht op afbeeldingen van de nieuwe Xbox geopend.

Xbox 360 special

[center]Een onofficiële uitgelekte afbeelding van de nieuwe Xbox[/center]

Xbox 360 special

Xbox 360 special

[center]De eerste officiële afbeeldingen van de nieuwe Xbox[/center]
Steeds meer foto´s van de Xbox 360 verschenen op het internet, zowel officiële afbeeldingen als foto´s die gemaakt waren tijdens evenementen. Men wist nu hoe de buitenkant eruitzag en die was zeer afwijkend van de eerste Xbox die veel weghad van een zwarte doos. Microsoft ging voor een strak witgrijs design, met een duidelijke grote powerbutton die the circle of light wordt genoemd en draadloze controllers met het Xbox 360 logo in het midden. Over de binnenkant was echter nog niet veel bekend.

Xbox 360 special
Een amateurfoto genomen met een gsm op de bijeenkomst in Los Angeles

Specificaties en mogelijkheden

Xbox 360 special Eerste specificaties
Xbox 360 specialKort daarna werden de officiële specificaties getoond in een première op muziekzender MTV. Veel specificaties van componenten waren al voorspeld maar toch wist Microsoft vriend en vijand te verbazen. In de Xbox 360 gaat een IBM Power PC processor schuil met drie Cores van elk 3.2 Ghz. Deze cores kunnen elk 2 threads uitvoeren wat zorgt voor zeer sterke prestaties. De grafische chip wordt verzorgd door ATI en het geheugen bestaat uit 512MB GDDR3 RAM. De memory units verhuizen nu naar de console zelf en de draadloze controllers kun je opladen met de twee USB poorten die erop aanwezig zijn. Een volledige lijst van de specificaties vind je hier.

Xbox 360 special Nieuwe mogelijkheden
De nieuwe mogelijkheden van Xbox live voor de Xbox 360 werden ook bekendgemaakt. Er gingen twee pakketten verschijnen. Een gold en een silver, die dan ook serieus verschillen. De silver versie is gratis voor iedereen met een breedband abonnement maar men kan enkel in het weekend spelen. Mensen met de gold versie kunnen altijd spelen en krijgen tal van extra´s. Xbox live voor de Xbox 360 krijgt tal van extra functies als online statistieken bijhouden en meekijken in bepaalde spellen.

Mysterieuze promotie

Xbox 360 special Origin
Xbox 360 specialIntussen was iedereen al op de hoogte van de origenxbox360 site. Een mysterieuze site die de Xbox 360 moest promoten. Niemand snapte er wat van. Er was een boom waar appels aan groeiden waar konijnen omheen stonden en een timer op de achtergrond. Toen de timer afliep werd men echter niet veel wijzer. Er kwam een nog mysterieuzere site waar je kon meedoen aan een wedstrijd en waar de eerder vermelde konijnen met elkaar praatten over origin. Origin bleek uiteindelijk een evenement te zijn en de winnaars van de wedstrijdvraag zouden tickets winnen om het te bezoeken.

Xbox 360 special Hex168
Hierna lanceerde Microsoft opnieuw een promotiesite, nog mysterieuzer dan de eerste. Dit maal ging het om het getal 168 en een hexagonachtig teken en heette hex168. 168 is het hexadecimaal getal voor 360 en het teken dook op steeds meer plaatsen op. Je zag het teken overal in Amerika, van op bussen tot op gebouwen. Microsoft pakte het grootschalig aan. Ook dit maal waren er prijzen te winnen en de winnaars kregen VIP-tickets voor het Zero-hour evenement.

Geruchten en feiten

Xbox 360 special Geruchten
Langzaam aan gingen de mensen zich een beeld vormen van de Xbox 360 en wanhopige fans konden niet wachten tot de releasedatum. Toen Microsoft bekend maakte dat er al meer dan 160 games in ontwikkeling waren werden de mensen alleen maar nieuwsgieriger naar wat het zou gaan worden. De Xbox 360 hype was toen pas echt begonnen en het ene gerucht volgde het ander op.

Zo lekte er een afbeelding uit van de Xbox 360 kiosk die in vele grote winkels en centra ging verschijnen om de consument te overtuigen van de capaciteiten van de nieuwe console. De kiosk zou een 23” LCD scherm bevatten en een heel strakke vormgeving hebben. Uiteindelijk is gebleken dat de afbeelding het bij het rechte eind had en elke Xbox 360 fan heeft vast wel eens gespeeld op deze dingen.

Xbox 360 special
De Xbox 360 Kiosk

Toen de kiosks in de winkel verschenen waren er al onmiddellijk verschillende problemen. Zo waren in verschillende winkels de kiosks niet goed aangesloten en vertoonden ze problemen met hun draadloze verbinding. De problemen met de draadloze verbinding waren vooral in de Amerikaanse Wall-mart winkels te vinden. Dit was omdat de draadloze controllers de verbinding verstoorden van de draadloze hand-scanners van het personeel.

De reden waarom in verschillende winkels de Xbox 360 niet goed was aangesloten was omdat het personeel beslist had om de kiosks zelf aan te sluiten in plaats van het over te laten aan gespecialiseerde mensen hiervoor. Door de gebrekkige technische kennis van het personeel stonden de High Definition schermen niet op de 720P resolutie wat zorgde voor zeer onscherpe en brokkelige beelden.

Xbox 360 special Officiële berichten
Na al de geruchten en vermoedens, waarvan er een groot deel waar waren, kwam men steeds meer met officiële berichten. Zo maakte Microsoft bekend dat de controller voor de Xbox 360 ook voor de PC gebruikt zou kunnen worden. De controller was dan ook veel eerder te koop dan de console zelf en zou voor 40 euro van eigenaar wisselen.

Xbox 360 special
De Xbox 360 controller die los te koop is

Ook details rond de processors die huizen in de nieuwe console werden bekendgemaakt door IBM. Men zat grotendeels juist met de voorspellingen, zo bestaan ze inderdaad uit drie dual threaded processoren die elk 3.2 GHz aan rekenkracht leveren aan de console. Meer info vind je hier.

Microsoft maakte ook de backward compatibility lijst bekend, en alle grote Xbox-titels zouden ook speelbaar zijn op de Xbox 360. Wel zou men speciale software hiervoor moeten downloaden van de Xbox site. Dit kan via Xbox live, maar ook voor mensen zonder deze functie is er nog hoop. Je kan de software downloaden van de site zelf en branden op cd, die je vervolgens in je Xbox 360 stopt.

De launch en de problemen

Xbox 360 special De launch in Amerika
Vanaf toen ging het allemaal zeer snel. De launchdatum kwam in zicht en sites waar je de Xbox kon pre-orderen lagen onmiddellijk plat. Toen de launch in Amerika aanbrak was de console in no-time overal uitverkocht. Zelfs mensen die hem een paar maanden op voorhand besteld hadden moeten waarschijnlijk wachten tot kerstmis voor ze de console in handen krijgen. De gelukkigen keerden fier terug naar huis om hun sociaal leven vaarwel te zeggen.

Xbox 360 special

[center]Blije kopers en een blije Bill Gates[/center]
Xbox 360 special De problemen
Na de launch doken onmiddellijk de eerste problemen op. Crashende consoles die het gevolg zouden zijn van een oververhitte voeding. De voeding van de grond houden zou het probleem oplossen. Natuurlijk mag dit niet en Microsoft zoekt dan waarschijnlijk ook naar snelle oplossingen.

Eindelijk is het zover!

Xbox 360 specialVandaag is dus de officiële launch in Europa en velen onder ons hebben er misschien al één in hun bezit, maar weet dat er veel meer achter deze console schuilgaat dan je misschien denkt. Voor de mensen die het hele Xbox 360 gebeuren niet echt gevolgd hebben maar toch willen meepraten is dit volgens mij een goede opfrisser van de feiten.

Alles bij elkaar opgeteld wordt de Xbox 360 een waardige opvolger voor de Xbox en een serieuze concurrent voor Sony´s next-generation console de Playstation 3, waar uiteraard ook veel ophef zal over ontstaan in de toekomst. Ik hoop dat jullie geheugen is opgefrist en dat jullie genoten hebben van deze reis door het nog maar pas begonnen leven van de Xbox 360.