15min

Tags in dit artikel

, ,

Console Countdown

Trouwe lezers van het nieuwsoverzicht zal het zeker niet ontgaan zijn dat er van de maand september geen nieuwsoverzicht verschenen is. Reden daarvoor is dat TweakZone over is gegaan naar TechZine. Dit gebeurde aan het begin van de maand en dat is ook de tijd dat het nieuwsoverzicht op de site verschijnt. Introducties van nieuwe dingen brengen ook vaak kinderziektes met zich mee en daardoor deze keer wederom een nieuwsoverzicht over twee maanden.

Kinderziektes dus. Zal de Xbox 360 er ook mee te maken krijgen? Ongetwijfeld. Reken er maar op dat we de komende maanden vreselijk veel te horen gaan krijgen over de console van Microsoft. De gigant uit Redmond heeft ervoor gekozen om als eerste op de markt te komen met een next-gen console.

Microsoft hamert er in interviews op dat het in haar voordeel zal zijn om als eerste te zijn, maar om het op zijn Cruijffiaans te zeggen: elk voordeel heeft zijn nadeel. Ik denk dat concurrenten van Microsoft het zeker niet zullen nalaten om kinderziektes en foutjes rondom de introductie van de Xbox 360 flink op te blazen.

Duidelijk is wel dat Microsoft met de Xbox 360 een andere strategie heeft gekozen dan met de Xbox. Iedereen weet dat Microsoft behoorlijk heeft moeten inleveren op haar eerste console, maar het bedrijf heeft daarmee wel een plekje weten te veroveren op de consolemarkt.
De Xbox 360 kan dan ook bogen op goede basis, zoals de enorm grote Xbox Live! community. Een mooi interview met topman Allard van Microsoft laat zien dat de betrokken partijen goed hebben nagedacht over de Xbox 360.

Prachtig is ook om te zien dat Microsoft met de meest vreemde reclamecampagnes een flinke hype weet te creëeren. Veel mensen volgden de ontwikkelingen op de site Origenxbox360 op de voet. De wildste geruchten deden de ronde, maar uiteindelijke bleek het allemaal te gaan om een wedstrijd waarmee tickets te winnen waren voor een pre-launch event voor de Xbox 360.
Daarna kwam Microsoft met een nieuwe site genaamd HEX168. Door de teleurstelling van veel mensen over de eerste reclamesite kreeg deze site echter niet zoveel aandacht.

Langzaam maar zeker kruipt de releasedatum van de console echter dichterbij en duiken er ook steeds meer officiële details rond het apparaat op.
IBM prestenteerde met gepaste trots de specificaties van de processor die al het rekenwerk voor de Xbox 360 gaat verzorgen. Duidelijk is dat de console is voorzien van state of the art hardware. Microsoft heeft ervoor gezorgd dat de processor van IBM en de grafische chip van ATI perfect op elkaar afgestemd zijn en dat is best een mooie prestatie.

De Xbox 360 is in ieder geval klaar om mee te gaan in de trend die multi-threading heet. In de PC wereld is het fenomeen ook relatief nieuw, maar het is duidelijk dat we deze techniek in de toekomst zeker vaker gaan terugzien. De Xbox 360 kan met zijn drie cores zelfs zes simultane threads aan.
Vanzelfsprekend zullen de eerste games niet volledig gebruik maken van de hardware, maar de melding fvan een Microsoft woordvoerder, dat alle releasegames voor de console enkel single-threaded zullen zijn, is gelukkig niet waar.

Als het goed is staan op het moment van schrijven bij de meeste speelgoed- en gamesshops in Nederland Xbox 360 kiosks waar je zelf een voorproefje kan krijgen van de console. Oh ja, mocht je er op 2 december aanstaande zeker eentje in je huiskamer hebben willen staan, kijk dan of je bij een winkel in de buurt nog een pre-order kan plaatsen, want duidelijk is wel dat Microsoft niet genoeg apparaten beschikbaar zal hebben om aan de vraag te kunnen voldoen.

Geweld(ad)ig

Alhoewel er niets zeker is in deze wereld kan je er wel bijna zeker van zijn dat er eens in de zoveel tijd weer eens een onderzoek wordt gedaan naar het effect dat geweld in games heeft op kinderen.

Het ene onderzoek toont aan dat het nauwelijks tot geen effect heeft, terwijl het andere onderzoek weer aantoond dat het wel degelijk effect heeft. Een universiteit in Amerika heeft ontdekt dat gamers zo in een spel kunnen opgaan dat er in de hersenen agressie wordt opgewekt.
Gelukkig weten veel gamers wel het punt waar de fictie overgaat in feiten, maar je kunt je afvragen vanaf welke leeftijd een mens die grens kan trekken.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat diverse instanties zich hard maken voor een leeftijdsindeling voor games. Behalve dat jonge kinderen niet goed onderscheid kunnen maken in wat echt en niet echt is, moeten ouders zich afvragen of ze kinderen al dan niet willen confronteren met geweld en sex in games, aangezien ze daar in de realiteit als het goed is ook nog niet mee te maken hebben.

Uit onderzoek blijkt echter dat ouders zich niet echt druk maken over de spelletjes die hun kinderen spelen. Ze gaan dan ook vaak voorbij aan de leeftijdsindicatie op games.
In Amerika zetten ze op dit gebied alles op alles en slaan daar soms echter zo in door dat je je af kunt vragen of het eigenlijke doel niet voorbijgeschoten wordt.

Met de perikelen rond de verborgen sexscenes in Rockstars’ GTA: San Andreas, zien ontwikkelaars de bui al hangen en doen er dan ook alles aan om de eindverantwoordelijkheid bij de ouders te leggen.
Ook Microsoft en Sony zullen op hun nieuwe console een soort van kinderslot voorzien, zodat ouders een leeftijdsgrens kunnen instellen. Gecombineerd met de leeftijdsindicatie op games hoeven de ouders niet keer op keer te controleren wat voor een games hun kinderen spelen.

Ik denk dat de ontwikkelaars de verantwoordelijkheid terecht bij de ouders leggen, maar ik ben ook van mening dat ouders er zich niet zo gemakkelijk vanaf moeten maken.
Zoals kinderen hun eerste woordjes en eerste pasjes moeten leren, zullen ze ook moeten leren wat echt en niet echt is en wat in een computerspel wel kan en in het echt niet. Kies je ervoor om kinderen vanaf een bepaalde leeftijd te confronteren met geweld en/of sex in games, dan zul je kinderen ook moeten leren wat het verschil is met deze dingen in de werkelijkheid.

Grafisch Geweld

Terwijl Microsoft met haar Xbox 360 dus een voorsprong gaat nemen op haar naaste concurrenten is er van een dergelijke situatie op de markt voor grafische kaarten zeker geen sprake. Daar proberen ATI en NVIDIA elkaar constant af te troefen door nieuwe kaarten uit te brengen.

ATI staat op het punt om haar X1800 en X1600 kaarten op de markt te gaan brengen. Duidelijk is wel dat deze kaarten een serieuze bedreiging zijn voor de vergelijkbare kaarten die NVIDIA momenteel op de markt heeft.
Ook duidelijk is dat de X1800XT dankzij zijn 90nm architectuur een enorme potentie heeft en de kaart is dan ook nu al een gewild object bij overclockers.

Er werden de afgelopen maanden met de X1800XT dan ook indrukwekkende resultaten geboekt door bekende overclockers. Zo wist de Finse Maki met de kaart in 3DMark05 een score te halen van 12278 en dat is sneller dan twee standaard Geforce 7800GTX kaarten in SLI mode.
Daarna was het de beurt aan twee landgenoten van Maki. Sampsa Kurri en Ville Suvanto wisten de core van de kaart te laten draaien op 1.003MHz. Daarbij werd het geheugen overgeclockt naar 940.5 MHz DDR (1.89GHz).
Uit verschillende tests bleek verder dat de kaart het in OpenGL mode absoluut beter doet dan NVIDIA’s 7800GTX.

NVIDIA, zou NVIDIA echter niet zijn als het niet met een antwoord hierop zou komen. Het bedrijf komt daarom nog eerder dan ATI met een 512MB kaart op de markt. De 512MB kaart is een 7800GTX en zal daardoor niet gigantisch veel sneller zijn dan zijn 256MB broertje. Verwachting was dat de kaart goedkoper zou worden dan de X1800XT, maar dat blijkt niet waar te zijn.

Maar niet in alleen in de hoogste regionen strijden de partijen om de markt. Ook een trede lager brengen beide bedrijven om de haverklap een nieuwe kaart uit.
ATI staat ook in dit segment op het punt om een nieuwe kaart uit te brengen, namelijk de X1600. Ook hier is NVIDIA er echter als de kippen bij om een vergelijkbare kaart, de 6800 GS, uit te brengen.

Daarnaast gaat NVIDIA zich ook weer storten op de markt van moederborden met geïntegreerde grafische chips. Daartoe ontwikkelde het bedrijf de C51 chipset, die uit zal komen in de vorm van een Tforce 6100 en een Tforce 6150, beide een northbridge. Ook voor de southbridge zijn twee opties door NVIDIA ontwikkeld.

Jammer voor NVIDIA dat er geruchten opdoken over mogelijke problemen die fabrikanten zouden hebben met de chipset. Het gerucht dat NVIDIA daarom alle C51 moederborden terug had gehaald bleek achteraf niet waar te zijn, maar sommige fabrikanten hadden wel degelijk problemen, maar dat probleem lag niet bij NVIDIA.
Grote moederbordfabrikanten als Asus en MSI kiezen er vaak voor om flink van het basisontwerp van een fabrikant af te wijken. Met het modificeren van dit zogenoemde ‘reference design’ willen de fabrikanten een aantal extra’s toevoegen voor de gebruiker. Helaas brengt dat ook een aantal problemen met zich mee, waardoor deze bedrijven zich er toe genoodzaakt zagen om de release van hun C51 moederborden uit te stellen.

Toch is het knap dat NVIDIA zo goed met ATI blijft concurreren, door haar bestaande kaarten aan te passen en sneller te maken, terwijl ATI op technologisch gebied alweer een stapje verder is, zoals met de 90nm architectuur.
Daarnaast komt NVIDIA op datzelfde moment met een sterke chipset die moet gaan concurreren met Intel, die momenteel martkleider is op dit gebied.

Aan de andere kant gaat ATI met haar X1800 en X1600 kaarten een zeer goede basis leggen, van waaruit het bedrijf verder kan concurreren met NVIDIA. Het is in ieder geval duidelijk dat de 90nm architectuur tot veel in staat is en ook het feit dat de kaart tot maximaal 1024MB geheugen ondersteunt belooft veel goeds voor de toekomst.

No strings attached

Waarom draadjes in je huis laten rondslingeren als je hetzelfde kan bereiken met een technologie die de draadjes overbodig maakt? Consumenten zien de voordelen van deze technologie al langer en het is dan ook niet verwonderlijk het laatste maanden een flinke groei heeft doorgemaakt. Waar ik het over heb? Wi-Fi uiteraard.

Wireless Fidelity, kortweg Wi-Fi, is onder consumenten al geruime tijd bekend als de ideale oplossing om thuis draadloos te internetten en een netwerk te maken. In diverse steden over de hele wereld verrijzen langzaam maar zeker Wi-Fi hotspots waar draadloos gesurft kan worden. Sommige steden zijn inmiddels zelfs voorzien van Wi-Fi netwerk dat de hele stad bedekt.

De technologie is ook ideaal om data te versturen naar plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn, of waar het te kostbaar is om een infrastructuur van kabels op te bouwen. Een goed voorbeel daarvan is Antartica, waar de weersomstandigheden soms extreme vormen aan kunnen nemen.
Om een zo groot mogelijk bereik te creëren moet de apparatuur op de bergtoppen geplaatst worden, waar de temperatuur kan zakken tot maarliefst 150°C onder nul! Wetenschappers hebben het echter voor elkaar weten te krijgen om daar Access Points te installeren die bestand zijn tegen deze weersomstandigheden.

Een misschien nog wel mooiere toepassing voor Wi-Fi zijn ontwikkelingslanden. In veel landen is wel een Wi-Fi netwerk beschikbaar, maar kunnen de inwoners er geen gebruik van maken. Het is dan ook fantastisch om te zien dat er momenteel gewerkt wordt aan een laptop met Wi-Fi mogelijkheden die slechts 100 dollar gaat kosten. Verantwoordelijk voor deze laptop is het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Amerika. De laptopjes zijn met de hand op te laden en kunnen ook heel snel een netwerk vormen waardoor één laptop met internet voldoende is om iedereen in het netwerk te laten internetten.

Zoals gezegd verrijzen er ook in grote steden steeds meer Access Points. Helaas moet er vaak nog veel worden betaald om gebruik te maken van een dergelijk Access Point. Het bedrijf free-hotspot.com wil daar echter een eind aan maken. In eerste instantie verschijnen de gratis Hotspots in Parijs en Londen, maar het bedrijf heeft plannen om in heel Europa gratis hotspots op te gaan zetten.

Nintendo en McDonalds hebben een soortgelijk plan uitgewerkt. Beide bedrijven gaan namelijk gratis Wi-Fi verbindingen aanbieden voor eigenaren van Nintendo’s DS handheld console. Veel McDonalds restaurants beschikken reeds over een Hotspot.
Ook het Canadese bedrijf Fatport zag wel wat in de plannen van Nintendo en besloot in samenwerking met de consolefabrikant haar 4.000 hotspots gratis ter beschikking te stellen aan DS gebruikers.

Nog niet echt overtuigend, maar zeker wel een toepassing die we in de toekomst vaker gaan zien, is de toepassing van Wi-Fi op digitale camera’s. Zowel Nikon als Canon introduceerden deze maanden hun Wi-Fi camera’s. Fabrikant Kodak kondigde in januari al een dergelijk model aan.
Voorlopig staat de toepassing van deze techniek op digitale camera’s nog in de kinderschoenen. Grootste nadeel is dat er voor de meeste camera’s nog een stukje software op de PC moet worden geplaatst, voordat er bestanden uitgewisseld kunnen worden tussen de camera en de PC.

Kabeltjes die niet los hoeven zijn echter in veel gevallen al vervelend, laat staan kabeltjes die steeds weer in en uit apparaten gehaald moeten worden. De trend is dan ook gezet door deze drie camerafabrikanten en we kunnen ons de komende maanden dan ook zeker verwachten aan meer Wi-Fi camera’s.

Whatcha gonna do when they come for you

De strijd tussen de goeden en de slechten is een dankbaar onderwerp voor menig film, boek of computerspel. Het is echter ook de dagelijks realiteit. Iedereen kent genoeg voorbeelden van criminaliteit en velen hebben helaas aan den lijve moeten ondervinden.
Criminaliteit is er natuurlijk in verschillende vormen en de ene daad heeft minder gevolgen dan de andere. Wel duidelijk is dat degene die het slachtoffer is van de daad daar nagenoeg altijd vervelende gevolgen van ondervindt.

Digitale criminaliteit is tegenwoordig net zo’n gemeengoed als overige criminaliteit. Als er een nieuw apparaat of stukje software op de markt komt, dat kan rekenen op een grote aanhang, dan is er een grote kans dat er binnen de kortste keren een virus of trojan voor wordt uitgebracht.

Creative moest tot haar spijt ontdekken dat ze perongeluk een virus had geplaatst op een aantal van haar Zen Neeon MP3-spelers.
Ook Sony’s PSP handheld ontkwam niet aan de virusschrijvers. Een uitgebrachte trojan maakte het apparaatje bij installatie van de trojan compleet onbruikbaar. Grappig is trouwens wel dat de trojan beweert de PSP zo te kunnen veranderen dat er gekopieerde spellen op gespeeld kunnen worden, waardoor diegene die dat wil, daarvoor eigenlijk voor gestraft wordt.

Maar goed, ook populaire software kan niet ontkomen aan de moderne virusbrouwers. De release van de nieuwe Skype versie ging gepaard met een e-mailtje van crackers waarin een downloadlink naar deze versie zou staan. Het betrof echter een trojan die de computer omvormde in een zombie pc.
Voordeel van het feit dat crackers inspringen op trends, is dat gebruikers en bedrijven deze trends ook kennen en dus ook redelijk kunnen inschatten waar crackers gaan toeslaan.
Gelukkig hoeven bedrijven en gebruikers dat niet helemaal alleen te doen, want er zijn een hoop bedrijven die daarbij willen helpen.

Zo kwam McAfee in september met een nieuwe e-mailbeveiliging. Ook doen bedrijven er veel aan om hun software veilig te houden en ontdekte lekken regelmatig te dichten. Zo werd er begin september nog een lek gevonden in FireFox en aan het einde van de maand was het lek alweer gedicht.
Ook Microsoft, dat het klappen van de spreekwoordelijke zweep kent, komt maandelijks met patches op de proppen, maar kijkt ook vooruit. Het bedrijf wil een zwaardere encryptie gaan toepassen op haar volgende versie van Internet Explorer.

Behalve dat gebruikers dus zelf goed moeten opletten op wat ze op hun computer doen en dat bedrijven hen daarbij ondersteunen, blijven de criminelen gelukkig niet buiten schot. Deze maand werden er door opsporingsdiensten, politie en overheden weer een paar grote vangsten gedaan.

In Nederland konden drie crackers worden opgepakt die samen verantwoordelijk waren voor het kraken van maarliefst anderhalf miljoen computers.
Ook de jongen die de telefoon van Paris Hilton wist te hacken moest dat uiteindelijk bekopen met een gevangenisstraf.
Frauderen op eBay blijft tegenwoordig ook niet meer onbestraft, want drie fraudeurs konden voor voor evenveel jaar de cel in, nadat ze op de veilingsite diverse verkopers hadden opgelicht.
Ook de FBI deed een mooie vangst, want zij wisten een piraterijbende op te rollen en daarnaast ongeveer 325.000 CD’s in beslag te nemen.

Toch is er zeker op het digitale vlak nog veel te doen aan beveiliging en bestrijding van criminaliteit. Zodra cybercriminelen zich gaan bemoeien met zaken die ook buiten het internet omgaan, zijn ze vaak eenvoudiger aan te pakken, maar niet alle criminelen kiezen voor die weg.
Voor thuisgebruikers blijft dus voorlopig nog goed opletten, want de moderne crimineel laat zich niet meer afschrikken door een dubbel slot op je voordeur.

Hardware

Zoals hiervoor al te lezen is staat de computermarkt nooit stil. Telkens zijn fabrikanten er op uit om nieuwe apparaten te ontwikkelen of bestaande apparaten te verbeteren.
Ook in september en oktober passeerden een groot aantal apparaten en hardware de revue.

Processors, Moederborden & Geheugen
Een opmerkelijk berichtje op het gebied van moederborden kwam in september van Gigabyte. Vaak wordt er bij moederborden gekeken naar functionaliteiten en snelheid, maar sindskort moeten fabrikanten ook letten op welke materialen ze toepassen voor hun moederborden. Gigabyte is het eerste bedrijf dat met een moederbord komt dat voldoet aan de eisen van Europese Unie.
Voor mensen die nog een stuk of tien monitoren thuis hebben staan waar ze niets mee doen, komt Gigabyte overigens ook met een oplossing. Het nieuwe GA-8I945P bord kan maximaal tien monitoren ondersteunen.

VIA kwam daarnaast met een nieuwe chipset, die ondersteuning biedt aan diverse geheugenmodules, waardoor fabrikanten van PC’s een grote flexibiliteit krijgen in het samenstellen van hun systeem.

Ook processorfabrikant Intel liet deze maanden weer van zich horen. Zo liet het bedrijf weten dat het de opvolger van de Pentium Extreme Edition 840 volgend jaar op de markt gaat brengen. Daarnaast moest het bedrijf noodgedwongen de nieuwe modellen in de Itanium serie uitstellen, maar kon het wel melden dat de Xeon serie een update krijgt en daardoor ook een serieuze performance boost krijgt.
Verder introduceerde het bedrijf een nieuwe nummering voor haar chips.

Randapparatuur & monitoren
Microsoft kwam begin september met een serie nieuwe randapparatuur. Ergonomie is de belangrijkste pijler in deze serie. De welbekende toetsenborden waarvan de twee zijden gekanteld zijn ten opzichte van elkaar zijn ook in deze serie terug te vinden.

Logitech kwam op haar beurt met een muis die niet alleen data naar de computer stuurt, maar ook data ontvangt. Het apparaatje kan meldingen geven van inkomende e-mail en instant messenger berichten.

Een aantal fabrikanten houdt zich momenteel bezig met flexibele monitoren. Zo heeft Philips een oprolbaar scherm ontwikkeld. De Readius heeft een beelddiagonaal van 5 inch en een resolutie van 320 x 240 pixels.

Flexibel, maar op een andere manier, zijn ook de nieuwe monitoren van Samsung. Het bedrijf kwam met twee monitoren die middels een vernuftig systeem eenvoudig te kantelen zijn en ook nog eens het beeld meedraaien afhankelijk van het programma dat draait.

Opslag & Media
Het vervangen van harde schijven in notebooks is niet zo gemakkelijk als het vervangen van een harde schijf in een desktop, maar als het aan Hitachi ligt komt daar verandering in.
Het bedrijf heeft een upgrade kit ontwikkeld, waarmee een notebook eenvoudig van een grotere opslagruimte kan worden voorzien.

Duidelijk is ook dat allerhande Flash varianten in opmars zijn en dat dit ten koste gaat van de conventionele harde schijf. Samsung heeft grote plannen met zogenaamde NAND chips en denkt dat de technologie over niet al te lange tijd de harde schijf overbodig zal gaan maken.

Feiten & Cijfers

En zoals gebruikelijk nog een opsomming van een aantal wist-u-datjes:

Wist u dat…..

 • Sony per PlayStation 3 zo’n 100 dollar zal moeten gaan betalen voor een Blu-Ray speler?
 • U voor zo’n 20.000 Engelse Ponden een gepimpte PSP kan kopen bij warenhuis Harrods?
 • IBM het eenvoudiger en goedkoper heeft gemaakt om gebruik te maken van haar Blue Gene supercomputers?
 • Microsoft in Office 12ondersteuning gaat bieden aan Adobe’s PDF-formaat?
 • De Flock browser is gebaseerd op de FireFox engine?
 • Een aantal populaire P2P sites afgelopen maanden hun deuren moesten sluiten?
 • Er in 2006 een nieuwe versie van Microsoft’s populaire Hotmail e-mail service op de markt komt?
 • Google er voor gaat zorgen dat er binnenkort 25 grote Nederlandse steden te bekijken zijn Google Earth
 • iTunes in 19 dagen na de lancering van videobestanden op iTunes, maarliefst één miljoen videobestanden wist te verkopen?
 • Peter (Lord of the Rings) Jackson de Halo film gaat regisseren?
 • een Amerikaanse student zijn studie kan bekostigen omdat hij pixels verkoopt?
 • 10% van alle mensen wel eens online aankopen doet?
 • Vrouwen behalve siliconen nu ook een MP3-speler in hun borsten kunnen laten zetten?
 • er idioten zijn die mensen vermoorden op een Xbox terug te krijgen?
 • Printers meer informatie op uw papier achterlaten dan datgene wat u erop afdrukt?

Eerder verschenen Nieuwsoverzichten:
Tweakzone nieuwsoverzicht juli & augustus 2005
Tweakzone nieuwsoverzicht juni 2005
Tweakzone nieuwsoverzicht mei 2005
Tweakzone nieuwsoverzicht april 2005
Tweakzone nieuwsoverzicht maart 2005
Tweakzone nieuwsoverzicht februari 2005
Tweakzone nieuwsoverzicht januari 2005