3min

Op 8 april eindigt de ondersteuning voor Windows XP, iedereen die nog gebruik maakt van dit "ouderwetse" besturingssysteem wordt met klem aangeraden om te upgraden naar een moderner besturingssysteem. Techzine zet vijf mogelijke alternatieven op een rij.

Voor degene die denkt rustig Windows XP te blijven gebruiken na 8 april, kan ik aanraden om mijn blog van een tijdje terug te lezen, over de nachtmerrie die dat gaat worden. Daarom raden wij aan toch echt aan om voor die tijd over te stappen en brengen we nu een overzicht van vijf alternatieven.

1. Windows 7 Home Premium

Voor degene die graag bij Windows wil blijven maar helemaal niets ziet in Windows 8 (of Windows 8.1), het meest recente besturingssysteem van Microsoft, is het natuurlijk een optie om te upgraden naar Windows 7. Deze versie van Windows wordt nog tot 2020 ondersteund en daarmee ben je de komende zes jaar voorzien van een goede en betrouwbare Windows-versie.

Windows 7 Home Premium is verkrijgbaar voor 83 euro.

2. Windows 8.1

De makkelijkste en misschien wel meest verstandige optie is upgraden naar Windows 8.1. Deze versie van Windows heeft de meeste toekomst en zal het langst ondersteund worden door Microsoft. Daarnaast zal iedereen zich waarschijnlijk toch een keer moeten overgeven aan de nieuwe interface van Windows 8 met de tegeltjes. Wij hebben al in verschillende reviews laten weten dat het helemaal niet zo erg is als het lijkt, de meeste gebruikers zijn binnen twee weken gewend aan Windows 8. Lees onze review van Windows 8.1 voor meer informatie.

Windows 8.1 is verkrijgbaar vanaf 118 euro.

3. Stap over op een Apple MacBook

Stap drie is de duurste optie, namelijk overstappen op een MacBook van Apple. Je moet hiervoor nieuwe hardware aanschaffen, maar dan ben je wel verlost van Windows en het aflopen van de ondersteuning van Windows XP.

Een goed instapmodel is de Apple Macbook Pro 13 inch voor 1135 euro. Al zijn er natuurlijk veel meer modellen te verkrijgen. Apple heeft beloofd dat toekomstige updates voor Mac OS X gratis zullen zijn, dus zo lang de hardware wordt ondersteund zit je goed.

4. Stap over op een Google Chromebook

Een ander alternatief besturingssysteem is Chrome OS, de makkelijkste manier om over te stappen op Chrome OS is het aanschaffen van een Chromebook, deze zijn echter lang niet zo duur als een MacBook van Apple. Zo heeft Samsung bijvoorbeeld een erg mooie Chromebook voor slechts 279 euro. Lees hier de review van deze Chromebook.

Ook hebben we op Techzine een uitgebreide review gepubliceerd van Chrome OS. Dit besturingssysteem heeft wel wat haken en ogen, zo is het volledig cloudgebaseerd en ben je beperkt tot de Chrome-browser van Google.

5. Stap over op Ubuntu (gratis)

De laatste mogelijkheid is overstappen op Linux. We zouden je dan willen aanraden om eens naar Ubuntu te kijken, dit besturingssysteem is het meest gebruiksvriendelijk maar vraagt wel om wat meer expertise van de gebruiker, plus een open blik. Het is namelijk heel anders dan gebruikers gewend zijn van Windows en zal de nodige tijd kosten om aan te wennen. We hebben op Techzine ook verschillende Ubuntu-reviews gepubliceerd. Lees onze laatste Ubuntu-review. Het grote voordeel van Ubuntu is natuurlijk dat het gratis is.

Tot slot zou je er ook nog voor kunnen kiezen om een nieuwe Windows-computer te kopen, maar dat betekent in de meeste gevallen een overstap naar Windows 8. Dat staat in onze optiek gelijk aan optie 2. Mocht je op zoek zijn naar een leuke Windows PC, dan kunnen we je aanraden eens naar ons koopadvies voor laptops te kijken.