7min

Eind oktober ben ik op uitnodiging van Dell naar de jaarlijkse Dell World technologie conferentie gevlogen. In het stadshart van Austin Texas presenteerde één van de grootste pc-fabrikanten voor het vijfde jaar op rij een hoop nieuwe hardware, software en cloud-diensten. Daarnaast ging het bedrijf uit Texas dieper in op hun nieuwe koers, de aanstaande overname van opslaggigant EMC en hun visie op de toekomst van IT.

Het Dell World evenement is vooral bedoeld om belanghebbenden zoals CEO’s, CIO’s, CTO’s, managers, ontwikkelaars, analisten en ook de internationale pers bij te praten over nieuwe producten en plannen. De veelal hectische, informatie overladen conferentie vond plaats van 20 tot 22 oktober en was met name het toneel voor een aantal keynotes, interactieve tech demonstraties, presentaties en paneldiscussies. Tijdens de openings keynote, waar Microsoftbaas Satya Nadella ook kort iets kwam vertellen over hun nieuwe samenwerking met Dell, ging oprichter en CEO Michael Dell direct in op de recente overname van EMC.

Dell + EMC = nieuwe koers

Volgens Dell, dat maar liefst $67 miljard heeft betaald voor EMC, geeft de deal tussen deze twee technologie reuzen Dell uiteindelijk een "unieke en krachtige positie in de toekomst van morgen". EMC is, qua marktaandeel, ’s-werelds grootste aanbieder van dataopslag systemen. Michael Dell voegde daaraan toe dat Chief Information Officers (CIO’s) de digitale transformatie binnen hun eigen organisatie met name financieren door op infrastructurele kosten te besparen. Bovendien ziet Dell een duidelijke trend naar virtualisatie en hyper-geconvergeerde systemen. "Het is van belang om aan kop te blijven bij de volgende vloedgolf van nieuwe innovaties en technologie binnen de IT. De combinatie van Dell en EMC zal ons die koppositie opleveren.", aldus Michael Dell vol vertrouwen tijdens de conferentie.


Tijdens zijn keynote, de eigenlijke aftrap van het evenement, ging Dell ook dieper in op de rol van Internet of Things (IoT) en zei daarover "al die apparaten die eraan gaan komen, met hun sensoren aan boord en de data die ze gaan genereren, hebben uiteindelijk ook een plek nodig om al hun gegevens op te slaan", waarmee hij duidelijk refereerde aan EMC’s kernactiviteiten van opslag, management, bescherming en analyse van grote hoeveelheden data. Ook wel Big Data genoemd.

Mocht de acquisitie van EMC door Dell definitief doorgang vinden, ergens midden 2016, dan zal deze deal de geschiedenisboeken in gaan als de grootste en duurste overname tot dan toe. Dell liet op de conferentie ook doorschemeren dat het nieuwe bedrijf uiteindelijk zal bestaan uit twee divisies, één gericht op de groot-zakelijk markt en de andere op consumentenproducten en het MKB. VMWare, een dochteronderneming van EMC, blijft naar verwachting onaangetast door de fusie.

Wat de aanstaande Dell-EMC deal concreet voor de Nederlandse markt zal gaan betekenen, blijft vooralsnog onduidelijk. Het is wel veilig om te stellen dat huidige, of toekomstige klanten van Dell met nog minder verschillende partijen te maken gaan krijgen. Met EMC’s producten en diensten onder Dell’s vleugels kan het bedrijf een nog breder assortiment aan hardware, software, (cloud) opslag- en virtualisatiediensten aanbieden. En dat allemaal onder één dak.

Hybrid Cloud

Microsoft is een samenwerking aangegaan met Dell om samen een geïntegreerde, modulaire, hybride cloud oplossing aan te kunnen bieden. Dit nieuwe systeem zou volgens beide partijen vereenvoudigde, geautomatiseerde uitrol- en onderhoudsmogelijkheden moeten bieden evenals een nieuw betaalsysteem. Ook claimen ze meer controle en een policy-gebaseerde automatisering bij Microsoft Azure en andere cloud omgevingen.


"De uitdagingen waar de meeste van onze klanten mee geconfronteerd worden tijdens hun migratie naar de cloud, zijn vrij duidelijk. Ze vinden het te complex, de verhouding tussen kosten en risico’s uit balans en de controle is niet transparant." vertelde Jim Ganthier (VP en GM Cloud diensten bij Dell). Zijn concullega Scott Guthrie (Executive VP Cloud bij Microsoft) voegde daaraan toe "Onze klanten willen hun overgang naar de cloud graag vereenvoudigen en versnellen. Daarom hebben Microsoft en Dell hun samenwerking verder uitgebreid om zoveel mogelijk van de traditionele barrières op de weg naar een hybride cloud weg te nemen."

Security

Tijdens de Dell World 2015 conferentie kondigde het organiserende bedrijf ook een volledig nieuwe lijn end-to-end beveiligingsproducten aan zoals firewalls, switches, draadloze toegangspunten, cloud identity management software en een vernieuwde oplossing om emailverkeer te scannen. Volgens Curtis Hutcheson, VP en GM bij Dell Security, zijn "aanvallen of hacks gericht op zakelijk gemeengoed zoals data, applicaties of zelfs medewerkers en klanten veelvoorkomend. Bovendien wordt de methodiek die kwaadwillende gebruiken, steeds ingenieuzer. Het is daarom van belang dat organisaties een solide beveiligingsstrategie implementeren die niet alleen vandaag, maar ook morgen voldoende bescherming en veiligheid biedt".


Los van het feit dat er duidelijk sprake is van belangenverstrengeling bij deze uitspraak, hij wil immers maar al te graag dat voor die betere bescherming alleen Dell producten worden ingezet, heeft hij absoluut een punt. Veel organisaties hebben namelijk nog helemaal geen beveiligingsbeleid dat in voldoende mate aansluit bij de hedendaagse digitale dreigingen, laat staan die van de nabije toekomst.

IoT

Dell liet er ook geen gras over groeien dat ze veel potentie zien in Internet of Things, een nieuw soort netwerk van fysieke objecten die uitgerust zijn met allerlei sensoren, elektronica, software en netwerk connectiviteit met als doel het verzamelen en uitwisselen van gegevens. Om dat kracht bij te zetten, presenteerde Dell een speciale Edge Gateway 5000 server om deze nieuwe generatie IoT apparaten, hun sensoren en gegenereerde data te beheren. Deze "mini-server" bezit een compleet scala aan analytische mogelijkheden, een uitgebreide set aansluitingen voor zowel invoer als uitvoer en is specifiek ontworpen om in extreme omgevingen geplaatst te worden. Denk hierbij aan ketelkamers en daken van flatgebouwen of zelfs wolkenkrabbers. Dell’s Gateway 5000 server kan worden voorzien van een aantal besturingssystemen zoals Linux of Windows 10.


"Organisaties vinden het lastig om de juiste beslissingen te nemen m.b.t. grote hoeveelheden data, en bijkomende complexiteit, die gegenereerd wordt door grote hoeveelheden sensoren, ingebouwde systemen en verbonden apparaten." vertelde Andy Rhodes (executive director IoT bij Dell) mij. "Als meer van deze data in real-time, aan de rand van het netwerk, verwerkt wordt dan functioneert de gateway als een soort spamfilter voor IoT", voegde hij daaraan toe.

Nieuwe generatie werknemers

Om beter in te kunnen spelen op de sterk veranderende manier waarop we (gaan) werken, namelijk minder vanaf een vaste plek en niet per definitie van 09:00 tot 17:00, kondigde Dell een verversing van hun Optiplex werkstations aan. De nieuwe systemen kenmerken zich met name door de laatste hardware die erin verwerkt zit, maar ook door een kleinere form-factor. Daarnaast kondigde Dell tijdens de conferentie nieuwe, VMWare compatibele thin-clients aan evenals een aantal nieuwe (cloud) printers.

"We doen ons best om de pc van de toekomst dusdanig vorm te geven dat hij aan de belangrijkste eisen van onze klanten kan voldoen." zei Jeff Clarke, vicevoorzitter van de afdeling Operations en directeur Client Solutions bij Dell. "Dell investeert als geen ander in dit specifieke deel binnen de IT-industrie en brengen als gevolg daarvan nieuwe innovaties naar de markt die de rol van de pc zullen gaan herdefiniëren. Of dat nou gaat over een super mobiele 2-in-1 oplossing, thin of zero client of een desktopsysteem dat gebruikt wordt om werknemers samen te laten werken."

Big Data en Analyse

Uit recent onderzoek, dat weliswaar door Dell zelf is uitgevoerd, blijkt dat bedrijven die goed weten hoe ze big data kunnen verzamelen en analyseren, sneller groeien dan bedrijven die daar niet goed mee om weten te gaan. Dat is geen verassing, want kennis is immers macht. Datzelfde onderzoek toonde ook aan dat 44% van de bedrijven nog steeds niet doorheeft hoe ze strategisch, tactisch of zelfs operationeel voordeel kunnen behalen uit al hun verzamelde gegevens.


Met dat in het achterhoofd, heeft Dell een aantal nieuwe producten en diensten geïntroduceerd die daar verandering in zouden moeten brengen. Voorbeelden van deze nieuwe producten zijn een nieuwe versie van Dell’s analyse software platform genaamd Statistica 13 en een nieuwe Analytics-as-a-Service (AaaS) dienst die ingezet kan worden bij verschillende sectoren zoals het bankwezen, de zorg en verzekeringsmaatschappijen.

Prasad Thrikutam, de hoogste manager bij Dell’s Services afdeling merkte daarbij op "Meer dan ooit zoeken onze klanten naar manieren om bruikbare informatie te halen uit de gigantische hoeveelheden data die ze genereren, vooral zodat ze zich beter kunnen focussen op hun eigenlijke kernactiviteiten.".

Lab Tour

Een selecte groep internationale pers was uitgenodigd om een bezoek te brengen aan Dell’s Parmer campus, waar alle producten worden ontworpen en getest. Zo kreeg ik een inkijkje in het ontwerpproces van notebooks, tablets en desktops en hoe ze uiteindelijk getest worden op aspecten als waterbestendigheid, functioneren bij extreme temperaturen en uiteraard in hoeverre de producten tegen een stootje kunnen. Op veel plekken mochten absoluut geen foto’s worden genomen om te voorkomen dat concurrentie inzicht zouden krijgen in toekomstige plannen van Dell.