Veilig online boekhouden; Waar moet je op letten?

De financiële administratie is voor de meeste ondernemers niet bepaald de favoriete bezigheid. Toch is de boekhouding belangrijk om succesvol te worden en te blijven. Moderne technieken maken het bijhouden van je administratie stukken makkelijker. Maar op welke specificaties moet je letten bij het kiezen van een aanbieder voor online boekhouden?

Er zijn veel verschillende aanbieders van software voor online boekhouden. Steeds meer zien we online administratie ook als dienst in de cloud aangeboden. Het grote voordeel daarvan is dat je administratie altijd en overal toegankelijk is. Maar zijn je data dan ook optimaal beveiligd? Bij het kiezen van een geschikte partij voor je online administratie is veiligheid misschien wel het belangrijkste criterium. Je wilt tenslotte dat jouw cijfers en klantgegevens goed afgeschermd zijn en beveiligd zijn tegen virussen.

Wanneer kan ik betrouwbaar online boekhouden?

Een betrouwbare aanbieder heeft alle nodige maatregelen genomen om jou te verzekeren van een veilige omgeving voor online boekhouden. Dat betekent dat de aanbieder:

  • bij voorkeur ISO 27001, ISO 9001, NEN7510 en ISAE 3000 gecertificeerd is;
  • jouw gegevens digitaal versleutelt;
  • jouw data opslaat achter een firewall;
  • regelmatig back-ups maakt.

Daarnaast moet ook het datacenter waar de aanbieder jouw gegevens opslaat, voldoen aan de laatste certificeringen en veiligheidseisen.

Stel gerust kritische vragen

Over het algemeen zullen aanbieders duidelijk zijn over hun beveiligingsmaatregelen. Maar schroom niet om kritische vragen te stellen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met jouw gegevens als die partij onverhoopt stopt of failliet gaat? Hebben ze voldoende actie ondernomen om beschermd te zijn tegen cybercriminaliteit? Ook is het slim om referenties van eerdere gebruikers te raadplegen. Jij als gebruiker bent namelijk uiteindelijk aansprakelijk voor de bescherming van de gegevens van jouw klanten en relaties.

Voldoet de aanbieder van jouw keuze aan bovengenoemde eisen, dan kun je er in elk geval vanuit gaan dat jouw online administratie in goede handen is. Je kunt met een gerust hart overstappen op online boekhouden en de tijd die je bespaart steken in het uitbouwen van je onderneming.

Dit artikel is een gesponsorde bijdrage van een partner