2min

Tags in dit artikel

, ,

Sinds de lancering van de eerste energiebesparende app proberen energieleveranciers elkaar af te troeven op het gebied van besparende functionaliteiten. Het is al mogelijk om inzicht te krijgen in het eigen verbruik, om de verwarming op afstand te bedienen en om bij te houden hoeveel zonnepanelen financieel opleveren. Op den duur worden duurzame huizen volledig op afstand bestuurbaar. We bespreken de functionaliteiten van acht apps ontwikkeld door Delta, Eneco, E.ON, Essent, Greenchoice, NLE, Oxxio en Qurrent.

Volledig overzicht van het energieverbruik

De basisfunctionaliteit van alle apps is het energieverbruik inzichtelijk maken. Door middel van een slimme meter of een slimme thermostaat worden de meterstanden van gas en elektra doorgestuurd naar de app. Naast het dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks verbruik biedt de app van Oxxio als enige ook de mogelijkheid om het verbruik per uur in te zien. De apps van Eneco, Essent, Greenchoice en Oxxio bieden de extra mogelijkheid om het eigen verbruik te vergelijken met het verbruik van buren .

Verwarming en elektrische apparaten op afstand aanpassen

De apps van E.ON, Eneco en Essent zijn aangesloten op de thermostaat waardoor de temperatuur in huis op afstand hoger of lager kan worden gezet. De apps kunnen daarnaast aan slimme stekkers worden gekoppeld. Apparaten die op de stekkers aangesloten zijn, kunnen op afstand bediend en geanalyseerd worden. Via de app biedt de stekker een aantal mogelijkheden. Er kan een programma worden ingesteld voor de aangesloten apparaten, het verbruik kan per apparaat worden ingezien en de standby killer functie kan sluipverbruik in de standby stand voorkomen.

Zonnepanelen opbrengst inzichtelijk

Voor gebruikers die zonnepanelen op het dak hebben bieden NLE, Greenchoice, Delta, Eneco, E.ON, Oxxio en Qurrent de functionaliteit om de opwekking en teruglevering van stroom bij te houden. Bij de laatste vier zit deze functionaliteit niet standaard in de app verwerkt maar kan deze voor een meerprijs toegevoegd worden.

Besparend voor milieu en portemonnee

Als consument kun je veel geld besparen op energie. Naast energie vergelijken en het goedkoopste contract afsluiten, levert het ook veel geld op om zuiniger met energie om te gaan. De apps slaan de brug om energieverbruik tastbaarder te maken. Doordat gebruikers zien hoeveel energie zij per dag en zelfs per uur verbruiken wordt het effect van besparende maatregelen beter zichtbaar en daardoor aantrekkelijker.

Dit is een ingezonden bijdrage van overstappen.nl. Via deze link kan ook jij energie vergelijken en het goedkoopste contract afsluiten.