2min

Microsoft heeft een nieuwe blog geplaatst waarin het meer informatie en tips geeft aan ontwikkelaars om applicaties energiezuiniger te maken. Onder andere een simpele aanpassing in de achtergrond afbeelding van een applicatie kan al een groot verschil maken.

In de blog wordt een simpel voorbeeld geschetst in de vorm van een fel gekleurde achtergrond en een donkere achtergrond met precies hetzelfde ontwerp en invulling. Het resultaat, de lichte achtergrond verbruikt 0.37mAh wat erop neerkomt dat deze applicatie ongeveer 7 uur zal kunnen draaien op een Windows Phone. De applicatie met de donkere achtergrond verbruikt daarentegen maar 0.09mAh waardoor de applicatie zo’n 24 uur kan draaien.

Verder gaat de blog ook in op verschillende draadloze signalen die allemaal andere hoeveelheden energie verbruiken. Over het algemeen zal een mobiele verbinding meer energie verbruiken dan een WiFi-signaal. Applicatie-ontwikkelaars kunnen bovendien hun software beter optimaliseren voor gebruik van de CPU in de telefoon. Bijvoorbeeld in de vorm van niet-geanimeerde afbeeldingen die minder CPU en daarmee minder energie verbruiken.

Ontwikkelaars kunnen gebruik maken van Microsoft’s Power Monitoring tool die standaard meegeleverd wordt in de Windows Phone 8 SDK, dit hulpmiddel controleert de mate van energieverbruik van een applicatie. Microsoft stelt hierover, "Dit hulpmiddel kan een gemiddelde geven van de batterijduur door het berekenen van de CPU, het scherm, netwerk en andere zaken, waardoor het makkelijker is om bugs met betrekking op energieverbruik op te lossen." Het programma basseert de berekeningen op een batterij met een capaciteit van 1500mAh.