3min

Tags in dit artikel

,

Bij het Belgische Van Marcke ontwikkelde het IT-team in recordtempo de app ‘Stay Safe’ om de gezondheid en veiligheid te waarborgen van de circa 1.600 werknemers, die ondanks de pandemie op locatie aan het werk zijn. Met de hulp van BPM Company bouwde het ontwikkelteam van Van Marcke in een achtdaagse marathon een ‘contact tracing app’ met het low-code platform van Mendix op het SAP cloud-platform.

De werknemers van Van Marcke zijn op verschillende plekken in België, Frankrijk en Zwitserland aan het werk. De ‘Stay Safe’-app traceert contacten tussen deze werknemers, die daarnaast ook vrijwillig interacties uit hun persoonlijke netwerk kunnen vastleggen. Deze data wordt via een single sign-on protocol geupload naar het SAP cloud-platform van het bedrijf. Ook worden deze gegevens, op een veilige manier, doorgegeven aan de Belgische overheidsinstanties.

Conform AVG

‘Contact tracing’ is lange tijd de centrale pijler geweest van het beleid om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie stelt echter strikte privacyvereisten voor het verzamelen en verwerken van digitale gegevens. De uitdaging was om een het ontwerp ‘smart’ te maken: een intuïtieve app die vrijwillig gebruik aanmoedigt en tegelijkertijd voldoet aan de privacyregels van de EU. Hoewel het gebruik van bluetooth- en GPS-monitoring snel werd uitgesloten, bood de ruime aanwezigheid van smartphones en draagbare persoonlijke apparaten de mogelijkheid voor contact tracing op grote schaal via een applicatie.

Om te voldoen aan de AVG-regels worden data die zijn geüpload vanuit de Stay Safe-app na drie weken automatisch uit de cloud verwijderd. Ook kunnen de IT-medewerkers van Van Marcke geen namen of andere informatie van gebruikers van app bekijken. Ze kunnen alleen het dagelijkse of totale aantal registraties bekijken. Daarnaast blijft de gebruiker van de applicatie eigenaar van hun data en moeten ze actief toestemming geven om deze met andere instellingen te elen.

Snelheid en integratie

Het virus verspreidt zich razendsnel, dus tijd was een belangrijke factor tijdens het ontwikkelproces. Hiervoor koos Van Marcke op advies van BPM Company om het low-code platform van Mendix te gebruiken. Low-code is een visuele ontwikkelingsbenadering van applicatieontwikkeling waarmee developers met verschillende ervaringsniveaus applicaties voor web en mobiel kunnen maken, met behulp van drag-and-drop-componenten en modelgedreven logica via een grafische gebruikersinterface.

Het ontwikkelteam werkte op afstand en gebruikte de iteratieve feedback management tools van Mendix voor de review en validatie van de app door niet-technische stakeholders, zoals de HR-, communicatie- en juridische afdelingen van Van Marcke. Nadat in drie dagen een werkend prototype was gebouwd, integreerde het team de app met de active directory van Van Marcke’s SAP S/4 HANA, die ze gebruiken als hun system of record, en verplaatsen ze de app naar het SAP cloud-platform.

Normaal gesproken kan het een maand duren om een ​​subcloud in de SAP-omgeving op te zetten en daar een Mendix-app te hosten en de beveiligingsmaatregelen in te stellen. Voor de Stay Safe-app is dat in minder dan vijf dagen gelukt.

Veilig heropenen werkplekken

Voor Van Marcke betekent het gebruik van de Stay Safe-app dat de fysieke werkplekken, bijvoorbeeld in het magazijn of bij distributiecentra, weer veilig kan heropenen. Bovendien biedt het werken met low-code de mogelijkheid om de app snel aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

Dit is een ingezonden bijdrage van Mendix. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.