Het netwerk, de infrastructuur, hardware en het gebouw zelf: een datacenter bestaat uit verschillende componenten, die allemaal 24 uur per dag probleemloos moeten functioneren om een betrouwbare IT-operatie te garanderen. Conventionele DCIM-systemen zijn helaas zo duur, complex en tijdrovend dat alleen al voor de werking ervan meestal een speciaal team nodig is. Dat is de moeite waard voor heel grote datacenters, maar zelfs die geven de voorkeur aan een eenvoudig alternatief voor dagelijkse monitoring.

Laten we eerst definiëren wat een datacenter precies is. In het algemeen is het een gebouw of ruimte waarin IT is ondergebracht in de vorm van fysieke apparatuur, zoals:

  • IT: het netwerk, de infrastructuur met servers, applicaties, virtualisatie, de onderliggende hardware tot en met de serverracks.
  • Gebouwtechniek: stroomvoorziening, airconditioning, sensoren voor luchtvochtigheid of temperatuur, deursluitsystemen, videocontrolesystemen, enz.
  • Beveiliging vormt een essentieel aspect voor alle onderdelen, van gebouwtechniek tot hardware en IT.

Afhankelijk van de grootte van het datacenter (of serverruimte) is één beheerder verantwoordelijk voor alles, of zijn verschillende teams verantwoordelijk voor de afzonderlijke gebieden. Binnen grote datacenters kan dit leiden tot een wirwar van verantwoordelijkheden. Om overzicht te creëren is monitoring software nodig die het management overzicht biedt van het grote geheel.  De tool moet ook geschikt zijn voor multi-client gebruik én voor elk gebied, hoe nauw ook gedefinieerd, zoals het monitoren van PDUs door het team dat daarvoor verantwoordelijk is. Bovendien moet het technisch in staat zijn om de drie gebieden (IT, beveiliging, gebouwtechniek) te integreren. Klassieke IT-monitoringoplossingen beperken zich meestal tot de bewaking van de IT-infrastructuur of het netwerk.

Met PRTG biedt de Duitse leverancier Paessler een oplossing die gespecialiseerd is in monitoring, die zowel het totaaloverzicht als de afzonderlijke gebieden in de gaten houdt – hetzij via de Windows GUI, de WEB-interface of de apps voor iOS en Android. PRTG monitort niet alleen IT maar ook PDU’s of serverkasten, airconditioners of temperatuursensoren, firewalls en beveiligingscamera’s. Elke licentie biedt het volledige pakket met functies, waardoor de kosten beheersbaar blijven.

Dit is een ingezonden bijdrage van Paessler. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.