4min

Tags in dit artikel

, ,

Dagelijks zie je in het nieuws voorbijkomen: Cybercriminaliteit. Maar hoe reëel is nu de kans om als ondernemer of organisatie aangevallen te worden. Of wat is de kans dat jouw IT-systemen worden overgenomen door cybercriminelen die losgeld eisen. Volstaat het uitvoeren van alleen een pentest. In deze blog vertellen we je er alles over en geven wij je 5 manieren voor een betere cyberweerbaarheid.

Cybercriminaliteit anno 2022

De afgelopen 2 jaar kon je er niet omheen: cybercriminaliteit. Van een simpele phishingmail over prinsen uit Nigeria tot aan wel uitgevoerde Cyberaanvallen op corporate organisaties. Niemand blijft bespaard.

Als informatiebeveiligingsbureau zien wij dan ook een exponentiele groei in het aantal meldingen van cybercrime. Een bedrijf zonder digitale verdediging loopt risico op veel schade. Ook worden de eisen vanuit de leveranciersketen steeds verder opgeschroefd en riskeer je de kans op een grote geldboeten.

Wat zijn de onderdelen van goede cyberweerbaarheid

Een goed informatiebeveiligingsbeleid is organisatie afhankelijk maar er zijn een aantal stappen die voor iedere organisatie gelden. Bij Surelock verdelen wij Cyberweerbaarheid in 3 categorieën: mens, proces en techniek. De stappen hieronder zijn dan ook gebaseerd op deze categorieën

Breng de huidige situatie van je organisatie in kaart

De eerste stap van een effectief informatiebeveiligingsbeleid is het in kaart brengen van de risico’s van de organisatie. Dit kan je doen op verschillende manieren. Om technische risico’s in kaart te brengen is het uitvoeren van een pentest een van de beste mogelijkheden. Op deze manier boots je namelijk een daadwerkelijke cyberaanval op je organisatie na.

91% van de datalekken komt door het menselijk handelen, binnen organisaties. De manier om dit goed in kaart te brengen is het uitvoeren van een phishingsimulatie. Hierdoor krijg je een goed beeld van het kennisniveau van de medewerkers van de organisatie.

Zorg voor een goed plan

Nu je in beeld hebt wat de kwetsbaarheden van jouw organisatie zijn. Is het tijd voor het opstellen van een plan. In het plan beschrijf je nauwkeurig welke doelen je als organisatie wilt behalen. Denk bijvoorbeeld aan het aantal personeelsleden dat gephished wordt.  

Om de doelstellingen te behalen is het opstellen van maatregelen een must. Denk hierbij aan een wachtwoordbeleid met daarin 2-stapsverificatie. Of het inplannen van een pentest op regelmatige basis voor continue inzicht in de kwetsbaarheden en de opgeloste kwetsbaarheden.

Uitvoeren van de maatregelen

Na het opstellen van het plan is het tijd voor de uitvoering. Hierbij spelen een aantal factoren een rol. Wat ga jezelf doen en wat besteed je uit. Om een zo onafhankelijk mogelijk beeld te krijgen is het inschakelen van een externe partij een logische optie. De kennis zelf in huis halen is voor de meeste organisatie dan ook niet mogelijk.

Evalueren van de maatregelen

De uitgevoerde maatregelen evalueren is een van de belangrijkste stappen. Iedere organisatie is ten slotte anders. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de gevonden kwetsbaarheden van een pentest. Zijn deze verbeterd of nog steeds aanwezig binnen de systemen.

Bijsturen van het informatiebeleid indien nodig.

Je ziet dat er geen van de gevonden risico’s van de pentest zijn opgelost. De organisatie loopt dus nog steeds risico. Ga terug naar stap 2 en ga opzoek naar een plan dat past bij de organisatie.

Borging van de cyberweerbaarheid

Na het uitvoeren van de stappen hierboven is het tijd voor het borgen van de processen. Denk hierbij aan het opstellen van een BCP (business continuity plan). In dit plan beschrijf je de processen die je gaat opvolgen in geval van ongeplande onderbrekingen van het primaire proces.

Als voorbeeld een transportbedrijf. Je kunt niet meer in de data van de rondrijdende vrachtwagens al het inzicht is in één keer weg door een cyberaanval. Hoe ga je zorgen dat de vrachtwagens zo snel mogelijk weer gaan rijden?

5 manieren voor een betere cyberweerbaarheid.

Er zijn verschillende oplossingen om je informatiebeveiligingsbeleid te verbeteren. Hieronder leggen wij 5 manieren uit om cybercriminelen buiten de deur te houden.

1.      Een pentest uitvoeren beschermt je tegen kwaadaardige hackers

Om je organisatie te beschermen tegen hackers is er niets beter dan zelf hackers in te huren. Met het uitvoeren van een pentest krijg je de inzichten die je normaal alleen krijgt als het al te laat is.

2.      Het uitvoeren van phishing simulaties zorgt voor een betere cyberweerbaarheid

91% van de datalekken komt door phishing. Dit percentage verkleinen is dan ook van groot belang voor iedere organisatie. Actief inspelen op phishing met simulaties zorgt voor meer awareness. Wat zorgt voor een lager risico.

3.      De Outlook security Coach voorkom 24/7 per dag phishing

De Outlook Security Coach is hét persoonlijke hulpmiddel tegen phishing waar elke medewerker op zijn of haar manier gebruik van kan maken. 24 uur per dag en 7 dagen per week. Direct in de inbox, bij iedere mail die geopend wordt.

4.      Actief scannen van de IT-systemen, valkuilen elimineren voordat criminelen dit doen

In de race om valkuilen in netwerkbeveiliging te elimineren, moet jij de eerste zijn om deze te vinden. Identificeer, prioriteer en automatiseer herstelmaatregelen binnen jouw organisatie met Surelock vulnerability scanning.

5.      E-learning voor meer cyberweerbaarheid

Het inzichtelijk krijgen van het kennisniveau betekent nog niet direct dat dit ook daadwerkelijk verbeterd. Daarom is het continue trainen van je medewerkers een must voor een goede cyberweerbaarheid.

Over Surelock

Surelock is ontstaan vanuit een passie voor cybersecurity met als doel een betaalbaar alternatief te bieden voor te dure cybersecurity bedrijven in Nederland. Deze combinatie zorgt ervoor dat we een 100% focus hebben op het realiseren van bedrijfsveiligheid bij hardwerkende ondernemers. Zo helpen wij onze klanten hun risico’s in kaart te brengen en deze vervolgens ook ècht op te lossen.

Bekijk hieronder aan de hand van het NIST Framework waar Surelock organisaties mee ondersteunt.

Het NIST Framework met daarin de gebieden waarop Surelock haar klanten helpt voor meer Cyberweerbaarheid

Dit is een ingezonden bijdrage van Surelock.