2min

Rubrik heeft zojuist Ruby gelanceerd. De generatieve AI-assistent helpt bij het ontdekken, onderzoeken, herstellen en rapporteren van cyberincidenten.

Ruby zal onderdeel uit gaan maken van de Rubrik Security Cloud. Deze cloud beschermt de data van bedrijven tegen cyberaanvallen, monitort de cyberrisico’s en helpt na incidenten bij het herstellen van data en applicaties. Indien gebruikers het wensen, kunnen ze nu binnen de Security Cloud contact zoeken met Ruby. Aan Ruby kunnen vervolgvragen gesteld worden, voor verder advies en probleemoplossing. Denk aan ‘is er gevoelige data aangetast’ of ‘wat moeten we doen om de omgeving te herstellen’.

De AI-assistent ondersteunt bedrijven met een begeleid reactieproces. Hierdoor kunnen zij cyberincidenten beter onderzoeken en begrijpen. Ook kan de kwaliteit van de reactie toenemen. Rubrik hoopt bedrijven zo verder te helpen bij het sneller hervatten van essentiële bedrijfsprocessen.

Uitgangspunten

Rubrik maakt binnen de Security Cloud gebruik van meerdere AI-functies en automatiseringsfeatures, en Ruby moet daarop een aanvulling zijn. Doel is om te ondersteunen bij de detectie van afwijkende activiteiten in de data van applicaties, om schadelijke activiteiten beter te identificeren en de omvang van een incident te bepalen.

Ook biedt Rubrik als onderdeel van de AI-inspanning het Sentry AI-platform. Deze technologie is geïntroduceerd om proactief en gericht te waarschuwen voor potentiële problemen voordat ze bedrijfssystemen beïnvloeden.

Basis van Ruby

“Ruby maakt gebruik van Rubriks best practices en de ervaring van ons eigen team van field recovery-experts en ransomware recovery-experts, die al met honderden klanten uit verschillende sectoren hebben samengewerkt”, legt Anneka Gupta, Chief Product Officer bij Rubrik, uit.

Rubrik werkt voor de AI-assistent samen met Microsoft, om OpenAI-technologie te kunnen gebruiken. Deze generatieve AI-capaciteiten worden gecombineerd met de Data Threat Engine van Rubrik, zodat de assistent beschik over de juiste dreigingsinformatie.

Ruby zal de komende maanden beschikbaar worden gemaakt voor Enterprise Edition-abonnees die zich daarvoor aanmelden. Na verloop van tijd krijgen meer Rubrik-gebruikers de beschikking over de AI-assistent.

Tip: Cybersecurity in 2023: is het vijf voor of vijf over twaalf?