Applicaties

Ticker
Met Ticker biedt Facebook je de mogelijkheid om in real-time te bekijken wat je Facebookcontacten recentelijk hebben uitgevoerd op het sociale netwerk. Als een van je vrienden een statusbericht plaatst, zie je dat bij je notificatiemeldingen voorbij komen. Als zij echter een reactie plaatsen op een statusbericht of foto van een ander, dan verschijnt dat niet bij je vermeldingen.

Om je toch inzicht te geven in wat je Facebookvrienden allemaal uitvoeren, heeft Facebook de Ticker bedacht. Dit kleine venster is rechtsboven in de hoek verwerkt en laat de laatste activiteiten van je Facebookvrienden zien. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van een reactie, het liken van een foto, het beluisteren van een nummer via Spotify, het behalen van een nieuwe badge, etc.

Gamen
In de eerste plaatst biedt Facebook een platform om contacten te onderhouden en netwerken op te bouwen. Vandaag de dag wordt Facebook steeds meer gebruikt als podium voor online entertainment en ontspanning. Wil je lekker bijkomen na een dag hard werken of gewoon je verstand even op nul zetten, dan biedt Facebook duizenden games aan voor haar gebruikers.

Aan de linkerkant staat het kopje ‘Apps en games’. Als je daar op klikt zie je een overzicht verschijnen van de spellen die beschikbaar zijn op Facebook. Om erachter te komen wat de meest populaire games van het moment zijn, kun je naar beneden scrollen. Tevens kun je hier zien welke games je Facebookvrienden spelen, wat de nieuwste spellen zijn en welke apps Facebook jou aanbeveelt. Als je op zoek bent naar een specifieke game, dan kun je de naam ook invoeren in de zoekbalk boven in het scherm.

FarmVille is vandaag de dag nog steeds een van de populairste games op Facebook. Meer dan 75 miljoen Facebookgebruikers spelen het spel. Andere populaire games zijn onder meer Angry Birds Friends, CityVille, MafiaWars, Wordfeud en Draw Something. Voordat je deze games kunt spelen moet je wel nadrukkelijk toestemming geven aan Facebook om je profiel aan dit spel te koppelen. Tevens kun je aangeven of de makers van het spel berichten namens jou mogen plaatsen op je tijdlijn, zoals je topscore of behaalde badges. Ten slotte kunnen gebruikers uitnodigingen versturen waarin ze je vragen om ze verder te helpen bij een spel.

Onderstaande afbeelding geeft een overzicht van de games die een van mijn Facebookvrienden onlangs heeft gespeeld. Normaliter staat de naam van deze persoon er eveneens bij vermeld, maar uit privacyoverwegingen heb ik deze en zijn profielfoto natuurlijk verwijderd.


Spotify
Naast games bestaan er nog diverse andere applicaties die je aan je Facebookprofiel kunt koppelen. Een veelgebruikte en populaire app is die van de muziekdienst Spotify. In mei 2011 kondigden Spotify en Facebook de samenwerking aan. Niet veel later voegde Facebook een applicatie-icoontje toe aan haar website. Voor Spotify heeft dit samenwerkingsverband zeker geen windeieren gelegd. Volgens de laatste cijfers heeft Spotify zo’n 15 miljoen klanten, waarvan ongeveer 20 procent betaalt voor de streamingdienst.

Naast het beluisteren van muziek kun je met Spotify tevens met je Facebookvrienden delen welke nummers je hebt beluisterd. Als je dus één of meerdere nummers hebt beluisterd via de streamingdienst, wordt dit automatisch gedeeld op je profiel. Tevens kun je erbij vermelden wat je van het nummer of de artiest vindt. Dit dient niet alleen om een band, nummer of album aan te prijzen bij je vrienden: het is tevens een middel om je eigen profiel persoonlijker te maken. Sinds kort is het mogelijk om direct een nummer terug dat je Facebookvrienden delen te luisteren door middel van de Play-knop.

Mocht je er niets in zien om alle door jou beluisterde nummers met je vrienden te delen, dan is het mogelijk om deze functie uit te schakelen.


Applicaties blokkeren
Als je je stoort aan de berichtenstroom of uitnodigingen van je Facebookvrienden, is het mogelijk om apps en gebruikers te blokkeren. Daarvoor ga je naar de privacyinstellingen van je Facebookprofiel. Helemaal onderaan staat de optie ‘Geblokkeerde personen en apps’. Vervolgens heb je verschillende mogelijkheden om gebruikers, apps of uitnodigingen voor apps en evenementen te blokkeren. Zodra je de naam van een gebruiker of app toevoegt, kun je deze persoon of applicatie op ieder moment weer deblokkeren.