Look Back-video downloaden

Vanmorgen kon je op Techzine lezen dat Facebook 10 jaar bestaat en zijn verjaardag viert met Look Back, een persoonlijke video waarin 20 persoonlijke hoogtepunten van de afgelopen jaren zijn opgenomen. Deze door Facebook samengestelde video kan standaard echter niet worden gedownload of gedeeld. Er zijn echter wel veel mensen die dat graag zouden willen. In deze tutorial lees je hoe je via een technisch trucje deze video kan downloaden en delen met je vrienden.

Om deze video te downloaden maken we gebruik van de ontwikkelaarstools van Google’s webbrowser Chrome. Deze tools zitten standaard in de browser ingebouwd, maar het is dus wel een vereiste dat je Facebook bezoekt met Google Chrome.

Om te beginnen surf je naar http://www.facebook.com/lookback, de locatie waar je persoonlijke video is te bekijken. Om te beginnen is het handig om de video even goed te bekijken en op te letten of alle hoogtepunten ook daadwerkelijk hoogtepunten zijn. Misschien heeft Facebook iets in de video gestopt waar je liever niet aan wordt herinnerd, of iets wat je niet opnieuw wenst te delen.

Is de video door de persoonlijke keuring gekomen en wil je de video dus graag downloaden om te bewaren of delen? Ga Dan verder met de volgende stappen.

Als je zojuist de video hebt bekeken, moet je even de pagina opnieuw laden via vernieuwen/verversen. (F5 in Windows of Command+R op Mac OS X). Vervolgens klik je met de rechtermuisknop op de achtergrond van de pagina (klik niet op de video!), vervolgens klik je op "Element inspecteren".

Als het goed is zie je nu iets wat lijkt op onderstaande afbeelding. Deze screenshot is genomen op een MacBook, dus het wijkt iets af van een Windows-computer, maar de Chrome-vensters en opties zijn hetzelfde.


Vervolgens klik je op het kopje "Network". Dat is het derde item van links, je scrolt aan de rechterzijde helemaal naar onderen, tot je niet meer verder kan.


Als dat is gelukt klik je nu op de HD-knop in de video, zodat je de variant in hoge resolutie krijgt. De video begint met afspelen van de video en die mag je vervolgens meteen weer pauzeren. Als het goed is, is er nu een regel bijgekomen in het onderstaande dialoogvenster met de aanduiding video onder het kopje Type. Klik nu aan de linkerkant met de rechtermuisknop op de titel van dat document en vervolgens op "Open Link in New Tab". Als het goed is opent er nu een nieuw tabblad waarin de video direct begint met afspelen.


(Mocht het allemaal wat te snel gaan en je ziet de video al niet meer in de lijst staan, dan kan je deze opzoeken via CTRL+F of op de Mac via Command+F en vervolgens te zoeken op "lookbackvideo" aan elkaar geschreven.)


Wat je nu nog moet doen is de video opslaan, dat kan in Windows via de toetscombinatie CTRL+S en in Mac OS X via Command+S. Of via de instellingen-knop in Chrome, de drie zwarte streepjes in de rechterbovenhoek die ik voor het gemak even rood heb gekleurd en vervolgens te klikken op "Pagina opslaan als…".


Nu heb je de video opgeslagen op je computer en kan je er mee doen wat je zelf wilt. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen deze weer te uploaden naar Facebook en te delen met je vrienden. Indien je er niet in slaagt de video op te slaan, lezen we dat graag in de reacties.