3min

Tags in dit artikel

, ,

Tentakel effect in Adobe Photoshop

Het is tegenwoordig erg populair, het bekende tentakel effect wat je overal tegenkomt. Vaak wordt er gedacht dat je er speciale 3D programma’s voor nodig hebt, maar dat is niet zo. Met Adobe Photoshop kun je alles doen. Deze tutorial is misschien iets moeilijker dan de meeste andere, maar het resultaat is het zeker waard.

Als je de tutorial door loopt zul je wel merken dat je niet één keer het zelfde plaatje kunt maken, dus als jou creatie niet precies het zelfde is als je hier op de voorbeeld plaatjes ziet, dan maakt dat niets uit.

Je begint met het maken van een nieuw plaatje. Gebruikt te maten 800×800 pixels, en zorg dat je achtergrond wit is. Selecteer uit de toolbar de Polygon Lasso tool. Teken daarmee een tentakel-vormige driehoek zoals je hieronder ziet. Als je dit gedaan hebt kleur je alles in met een leuke kleur. Ik heb de kleur #8FCFFF gebruikt. Druk op CTRL + D om alles te de-selecteren.

Als alles goed gegaan is ziet het resutaat er ongeveer zo uit:

Nu gaan we alles even wat netter maken. Ga naar Filter -> Distort -> Shear. Wat je nu moet doen is de rechte vorm een mooie slinger geven. Speel wat met de lijn die in het vierkantje hokje staat tot je het gewenste resultaat hebt.

Ga nu Free Transform (CTRL + T) gebruiken. Speel wat rond tot je je tentakel op de juist plek hebt staan. Nu gaan we met de airbrush tool aan de slag. Als eerste moet je de tentakel vorm selecteren. Hou de CTRL toets in gedrukt en klik op de layer. Maak een nieuwe layer aan boven de tentakel layer. Gebruik de airbrush tool (grootte 200-300 en 100% blur) en teken rond de hoeken van de tentakel. Pas het bevel effect toe. Een zet de opacity iets lager, 95% bijvoorbeeld.

Als alles goed gegaan is ziet het er ongeveer zo uit:

Nu is het slechts een kwestie van wat highlights aan brengen. Gebruik de airbrush tool maak stukjes op de tentakel layer wat lichter. Gebruik een water kleur. Het gedeelte wat je met de airbrush gedaan hebt moet je Gaussian Blur op toepassen. Fliter -> Blur -> Gaussian Blur.

Je eerste tentakel is nu af, nu is het slechts een kwestie van je tentakel kopiëren en op een andere plek zetten zodat je er meer krijgt. Hou de CTRL klop ingedrukt en klik op de tentakel layer. Edit deze layer en zet er een donkere lijn omheen. Edit -> Stroke. Donkerblauw staat erg mooi. Zet de dikte op 2. Het staat ook leuk om er een Drop Shadow op toe te passen.

Als je tentakel helemaal perfect is maak je er een paar met de Duplicate optie. Rechter muisknop op je layer, Duplicate Layer. Verplaats de nieuwe layers een beetje zodat ze mooi door elkaar komen te staan. Pas de Opacity een beetje aan van de layers tot dat je het gewenste effect behaald hebt.

Als alles goed gegaan is dan is dit zo ongeveer je resultaat geworden: