2min Devices

How to: Alles over het gebruik van CCFLs

Algemeen

Wat zijn CCFL’sCCFL’s worden in de volksmond ook wel neon genoemd. De afkorting CCFL staat voor Cold Cathode Fluorescent Light. CCFL’s zijn het meest bekend in de vorm van rechte buisjes die een helder (vaak gekleurd) licht verspreiden. Andere vormen zijn overigens ook mogelijk maar minder gangbaar.

How to: Alles over het gebruik van CCFLs

Hoe werken CCFL’sEen gasontladingslamp werkt door elektronen op een edelgas af te schieten. de elektronen die van de kathode (negatieve pool) afkomen en naar de anode (positieve pool) willen, botsen met een edelgas zoals argon of krypton. Door de botsing ontstaan ultraviolette fotonen die op een fluoriserend laag vallen waardoor zichtbaar licht geproduceerd wordt. Die fluoriserende laag zit aan de wand van het binnenste buisje wat ongeveer 2 millimeter dik is.

Het ‘cold’ in de naam slaat op de kathode die bij dit type lampen niet verwarmd wordt. Dit wordt bij andere typen gasontladingslamp soms wel gedaan zodat de kathode eerder elektronen afstaat. Bij een koude kathode is het voor dezelfde lichtopbrengst nodig om een hogere spanning te gebruiken. Hierdoor geeft een CCFL alsnog genoeg voldoende licht.

Om die hogere spanning voor elkaar te krijgen is een zogenaamde inverter nodig. Deze zet de 12 volt spanning van een PC-voeding om in een spanning van enige honderden volts. Er zijn inverters die 600 volt uitspugen, maar ook 800 volt is geen uitzondering. De stroomsterkte hierbij is erg laag. Toch is het geen prettig gevoel om dit soort stroom door je lichaam te hebben en kortsluiting wil je ook liever niet, tenzij je van vuurwerk houdt. Bij normaal gebruik zijn ongelukken uitgesloten, maar we blijven modders natuurlijk…

How to: Alles over het gebruik van CCFLs
Een zogenaamde inverter
Bron:Techzine