Waarom deze vorm van verificatie?

Veiligheid


Tegenwoordig leven we in een tijd waarin computers niet meer weg te denken zijn, dit maakt ons leven in veel gevallen een stuk makkelijker. Maar, in een wereld waarin iedereen via het internet met elkaar in verbinding staat, is toch weinig controle. Er zijn genoeg kwaadwillende gebruikers die via de meest eenvoudige manieren inbreuk weten te maken op je privacy. Door middel van een simpele klik op een link in een e-mail of op een website kan er ongezien een programma geïnstalleerd worden wat mensen in staat stelt gevoelige gegevens te achterhalen, hieronder valt ook het wachtwoord van onder andere je mailadres.


Het Verificatie in twee stappen-systeem


Google heeft om bovenstaande redenen het Verificatie in twee stappen-systeem bedacht. Naast identificatie middels een wachtwoord, wordt hier bovenop een extra controle uitgevoerd. Deze controle wordt gedaan aan de hand van een code die via een sms-bericht naar je telefoon gestuurd wordt. Deze code wordt verzonden wanneer je probeert in te loggen met een Gmail-account. De code wordt opgestuurd wanneer je voor het eerst via een bepaald apparaat gebruik maakt van een Gmail-dienst, de code voer je vervolgens in wanneer hierom gevraagd wordt. Het apparaat waarmee je de code invoert, kan na een succesvolle authenticatie toegevoegd worden aan een lijst van bekende apparaten, zodat je niet elke keer opnieuw een code opgestuurd krijgt.


Applicaties en sites autoriseren


Het nadeel van Google’s Verificatie-systeem zit hem in compatibiliteit. Er zijn programma’s die niet overweg kunnen met het systeem van Google, hiervoor moeten speciale wachtwoorden gemaakt worden om het probleem te omzeilen, hier wordt later in deze tutorial een speciale pagina aan geweid.

Backupopties instellen


Het is altijd fijn om backupopties te hebben, voor wanneer je geen toegang meer hebt tot je account. Google biedt hier mogelijkheid toe door middel van alternatieve telefoonnummers of printbare eenmalige backupcodes. Op pagina 4 van deze tutorial vind je hier meer informatie over.