Activeren van verificatie

Allereerst moet de extra verificatie van Google geactiveerd worden. Ga hiervoor naar www.google.nl en klik in de rechterbovenhoek op Aanmelden. Log in met je Gmail-account. Klik vervolgens op je naam of foto in de rechterbovenhoek van je browser. Er zal nu een popup verschijnen, klik hierin op Accountinstellingen.


Aan de linkerkant van je browser vind je nu een aantal categorieën, klik hier op Beveiliging. Als alles tot dusver goed is verlopen, zie je nu de optie Verificatie in twee stappen. Rechts daarvan vind je een Status-melding. Rechts van de status melding staat een knop met de tekst Bewerken. Klik hierop.


Nu zie je een scherm waarin drie stappen worden weergegeven, wat het Verificatie in twee stappen-systeem inhoudt. Klik op de knop Configuratie Starten.

Stap 1 – je telefoon configureren


Nu belanden we in een omgeving waarin in vier stappen het verificatie-systeem wordt ingesteld, bij stap één waar we op dit moment zijn, wordt het telefoonnummer, de landcode en je voorkeur voor hoe de code verstuurd gevraagd.


Klik op het icoontje van de vlag en kies hier het land waar je je bevindt. In de meeste gevallen zal dit Nederland +31 of België +32 zijn. Wanneer je het land gekozen hebt, klik je in de lege balk rechts van de vlag en vul je hier je gehele mobiele telefoonnummer in, bijvoorbeeld 06 12345678. Als de invoer juist is, zal Google dit tonen aan de hand van een groen vinkje rechts van de invoerbalk.

Onder de balk met de vlag en telefoonnummer vind je de optie om te kiezen hoe de code verstuurd wordt. Klik op de optie naar keuze. Wanneer je een keuze hebt gemaakt klik je op de knop Code Verzenden.


Stap 2 – je telefoon verifiëren


Je krijgt nu een melding in beeld, deze vermeldt het nummer waar de code naartoe gestuurd werd. Controleer je telefoon, je zou een sms-bericht moeten krijgen met de teskt "uw verificatiecode voor Google is", gevolgd door een 6 cijferige code. Vul de code in je browser in en klik vervolgens op Verifiëren.


Stap 3 – Deze computer vertrouwen?


In je browser zie je nu een korte uitleg over de optie Deze computer vertrouwen. De optie om je computer te vertrouwen is optioneel, als je de huidige computer in wilt stellen als vertrouwde computer, kun je op de knop Volgende klikken. Als je de optie wilt uitschakelen, klik je op het vinkje. Er verschijnt nu een melding, klik onder de melding op de knop Deze computer niet vertrouwen. Je wordt nu automatisch doorgestuurd naar stap 4.


Stap 4 – Bevestigen


Deze stap fungeert alleen als laatste controle, om er zeker van te zijn dat je Verificatie in twee stappen wilt inschakelen. Als je akkoord gaat, klik je uiteraard op de knop Bevestigen

Als je bovenstaande stappen succesvol hebt uitgevoerd, heb je Verificatie in twee stappen geactiveerd. Er zijn echter een aantal programma’s die het systeem niet ondersteunen. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan bepaalde mailprogramma’s of applicaties op smartphones, waarmee ingelogd moet worden op je Gmail-account. Voor deze programma’s moeten speciale wachtwoorden aangevraagd worden. Dit wordt stap-voor-stap uitgelegd op de volgende pagina.