3min

Heb je nog een Windows 7-systeem? Ben je erachter gekomen dat dit besturingssysteem officieel niet meer wordt ondersteund? Dat is een beetje laat, maar via dit artikel kan je nog eenvoudig upgraden naar Windows 10. Met wat geluk gratis, met wat pech kost het je maximaal 15 euro.

Om te beginnen is er natuurlijk de vraag wat heb je nodig om Windows 10 te installeren en bij voorkeur gratis te upgraden. Om te beginnen een legale versie van Windows 7 of Windows 8(.1). Twijfel je of je Windows-licentie wel legaal is? Als je Windows bij je desktop of laptop hebt gekregen bij aanschaf van het apparaat, dan beschik je over een legale en legitieme versie van Windows die gratis is te upgraden.

Heeft je buurman, (achter)neef of die handige jongen uit de buurt ooit een nieuwe versie van Windows op je systeem geïnstalleerd? Dan heb je waarschijnlijk geen legale versie. Goedkoopste manier om dan aan Windows 10 te komen is even op Google zoeken naar een Windows 10 Home of Pro licentie. Die kan je voor nog geen 15 euro op de kop te tikken. Voor thuisgebruikers is de Home-versie vaak voldoende. Er zijn genoeg sites die je een legitieme Windows 10 sleutel verkopen en direct digitaal per e-mail kunnen leveren.

Het andere wat je nodig hebt is een werkende internetverbinding, liefst een beetje een snelle verbinding want er moeten een paar GB aan data worden gedownload.

Installeren en upgraden

Microsoft heeft op zijn website de Media Creation Tool geplaatst. Die moet je downloaden en opstarten.

Als je de Media Creation Tool hebt gedownload, dien je deze te openen. Vervolgens kan je kiezen of je de pc waarop je de tool hebt gedownload wil upgraden naar Windows 10 of een andere machine. Als je kiest voor een andere machine dan kan je de taal, architectuur en Windows 10-versie kiezen, vervolgens zal dan een ISO-bestand worden gedownload dat je zelf op DVD dient te branden of een bootable USB-stick te maken. Ook kan je een ISO-bestand gebruiken om Windows 10 virtueel te installeren. Een USB-stick is vandaag de dag het eenvoudigste, want wie heeft er nog een DVD-speler.

Voor gebruikers met niet zoveel IT-kennis is het verstandig om de Media Creation Tool gewoon te downloaden op de machine die je wilt upgraden. Verder is hert een kwestie van heel veel geduld hebben. Eerst moet er zo’n 3GB worden gedownload dat duurt gemiddeld zo’n 30 minuten tot een uur, vervolgens kan Windows aan de installatie beginnen wat afhankelijk van het systeem een uur tot enkele uren in beslag neemt.

Na het installeren is het verstandig om even op Start te drukken, vervolgens op het tandwiel icoontje zodat je in het control panel komt. Vervolgens op Bijwerken en beveiliging en tot slot op Activering. Daar staat als het goed is de tekst: “Windows 10 is geactiveerd met een digitale licentie die is gekoppeld aan uw Microsot account”. Staat er nou dat de licentie ongeldig is, over 30 dagen verloopt, dan weet je dat je nog een Windows 10 sleutel moet kopen voor die tijd. Zodat je het besturingssysteem kan activeren. Op deze pagina vind je ook de optie productcode wijzigen, zodra je een nieuwe licentie hebt aangeschaft, kan je die daar invullen.

Ben je nog uit het stenen tijdperk, nee er zijn geen key generators meer waarmee je dit kan omzeilen. Betaal gewoon die 15 euro.