Het is lange tijd gratis geweest voor iedereen om hun Windows 7 of 8-apparaat te upgraden naar Windows 10. Maar sinds 29 juli 2016 is dat niet meer gratis, behalve voor mensen die gebruik maken van toegankelijkheidstechnologieën. Ook daar komt binnenkort een einde aan.

Op de Engelstalige site van Microsoft lezen we dat het ook voor gebruikers die steunen op toegankelijkheidstechnologieën straks niet meer mogelijk is om gratis te upgraden. Per 31 december 2017 verloopt het aanbod om in dit soort gevallen gratis te upgraden. Waarom Microsoft nu tot die beslissing komt is niet zeker.

Grijs gebied

De gratis upgrade naar Windows 10 voor gebruikers die gebruik maken van technologieën voor toegankelijkheid gold voor vrijwel iedereen. Het bedrijf schrijft op de site dat “als je toegankelijkheidstechnologie gebruikt, je in aanmerking komt voor de aanbieding”. Het enige wat je hoeft te doen voor de upgrade, is naar de ondersteuningspagina te surfen, aan te geven dat je gebruik maakt van de technieken en daarna kan je upgraden.

Uiteindelijk bevindt het eventueel gebruiken van deze maas in de regels zich wel in een grijs gebied. Hij is er immers alleen bedoeld voor mensen die gebruik maken van extra technologieën om hun Windows-apparaat optimaal te kunnen gebruiken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om spraaktechnieken.

Upgrades stimuleren

Tegelijkertijd zien we dat Microsoft mensen wil stimuleren te upgraden naar Windows 10, dus zal het bedrijf het waarschijnlijk niet zo heel erg vinden als mensen gebruik maken van de mogelijkheid. Momenteel heeft 30 procent van de Windows-gebruikers de laatste versie van het besturingssysteem geïnstalleerd. 49 procent van de mensen heeft nog altijd Windows 7 in gebruik.

Met het verdwijnen van deze laatste manier om gratis te upgraden naar Windows 10, moet straks iedereen die nog wil upgraden naar Windows 10 gaan betalen. Een licentie voor Windows 10 Home kost 139 euro en Windows 10 Professional 259 euro.