3min

Tags in dit artikel

, ,

Het overklokken

Allereerst zul je in de BIOS van je moederbord moeten komen. Meestal doe je dit door op delete te drukken nadat je de pc hebt aangezet. Je moet dit wel doen voordat je besturingssysteem begint op te starten.
Aangezien er grote verschillen tussen de verschillende BIOSsen zitten, kan ik niet de exacte benaming in jouw BIOS van elk van de begrippen geven. Je zult dus zelf even moeten zoeken naar een term die erop lijkt en je zult het anders even moeten vragen.

Voordat je iets gaat veranderen in je BIOS, zul je moeten weten hoe je je BIOS kunt resetten wanneer het fout gaat. Je kunt je BIOS resetten door de CMOS Clear jumper te verplaatsen. Zoek in je moederbordhandleiding waar deze jumper zit.

Als je hem gevonden hebt verplaats je de jumper. De jumper zit op het 1e pinnetje en op het middelste pinnetje (het 2e pinnetje). Om te resetten zet je de jumper op het 3e pinnetje en op het middelste pinnetje (het 2e). Je drukt de power-button van je pc nu in, maar je pc zal niet booten. Daarom zet je hem daarna weer uit en plaats je de jumper weer terug in zijn oude positie. Nu zal je pc wel booten en is de BIOS gereset.

Als je je BIOS niet op deze manier gereset krijgt, zul je de handleiding van je moederbord moeten raadplegen of even de batterij op je moederbord er even uit moeten halen. Meestal is 10 minuten de batterij eruit laten lang genoeg.

HTT-multiplier verlagen
De bedoeling van het overklokken is een zo hoog mogelijke CPU-snelheid te bereiken. Om dit te bereiken gaan we de HTT verhogen. Standaard staat deze op 200mhz en als je deze maal de HTT-multiplier doet, hebben we de HTT-snelheid.
Aangezien de HTT-multiplier standaard op 5x staat, is de HTT-snelheid 1000mhz. We willen voorkomen dat de HTT-snelheid hoger wordt dan 1000mhz om instabiliteit als gevolg van een te hoge HTT-snelheid uit te bannen.

Het eerste wat we dus gaan doen is de HTT-multiplier verlagen, want als we de HTT verhogen zal de HTT-snelheid boven de 1000 komen. Om te beginnen zetten we de HTT-multiplier op 4x. Deze hoeven we niet meer te veranderen totdat de HTT hoger dan 250 wordt. In mijn BIOS heeft de HTT-multiplier deze naam: LDT/FSB Frequency ratio.
Dit is totaal anders dan HTT-multiplier, maar door te kijken welke keuzemogelijkheden je hebt, kun je er achter komen wat je HTT-multiplier is. Bij een HTT-multiplier kun je meestal waardes van 5x tot 1x instellen met stappen van een 0,5 of 1.

PCI-lock inschakelen
Als je een moederbord hebt waarbij de PCI-snelheid niet standaard al gelockt is, zul je moeten zoeken in de handleiding van je moederbord om deze lock in te schakelen.
Bij een moederbord zonder PCI-lock wordt de PCI-snelheid met een bepaalde formule van je HTT afgeleid. Als je je HTT gaat verhogen, zal je PCI-snelheid dus ook veranderen. Dit kan ervoor zorgen dat je PCI-insteekkaarten niet meer naar behoren werken. Ook als je geen enkele insteekkaart gebruikt, kun je beter de PCI-lock inschakelen om problemen te voorkomen. Veel moderne moederborden hebben standaard deze lock.
Dit zelfde verhaal gaat op voor je AGP-snelheid. Deze moet je dus ook locken, vaak staan PCI en AGP lock onder dezelfde optie in je BIOS.