3min

Tags in dit artikel

, ,

Het overklokken (vervolg)

De juiste divider instellen
Ik ga er in deze tutorial vanuit dat je PC3200 (DDR400) geheugen gebruikt, als dit niet het geval is, zul je zelf even moeten nadenken bij het instellen van je divider.
In de BIOS zul je moeten zoeken naar iets dat hierop lijkt: DRAM Fequency set. Hierachter zul je keuzemogelijkheden vinden zoals ik ze ook al omschreven heb bij het begrip divider. Als we de HTT gaan verhogen zal je de RAM-snelheid ook omhoog gaan, als je divider op 1:1 staat. (Deze notatie zal ik in de rest van deze tutorial handhaven, bij de begrippen heb ik omschreven hoe je je divider kunt omrekenen.) Om te voorkomen dat een te hoge geheugensnelheid zorgt voor instabiliteit ga je met je divider zorgen dat de snelheid onder de 200mhz blijft.

Voor het instellen van je divider is deze tabel erg handig. In deze tabel kun je bovenin je HTT invoeren.
Als je dit gedaan hebt, kijk in de 2e kolom van links en zoek je daar je CPU-multiplier op. Dan kun je horizontaal alle mogelijke geheugensnelheden zien. Je zoekt in deze horizontale rij de waarde die 200 of lager is. Dan kijk je in welke kolom deze waarde staat en dan zie je bovenaan de kolom de divider staan. Deze divider moet je instellen in je BIOS om de RAM-snelheid te krijgen die je in het hokje had gevonden.
Je moet overigens het bolletje naast “Frequencies” aangevinkt laten staan en niet op het bolletje “Dividers” klikken.

Belangrijk! Als de RAM-snelheid rood-gekleurd is, moet je de divider bovenaan deze kolom niet gebruiken met die HTT. De Athlon64 zal met die bepaalde divider en HTT niet de snelheid opleveren die in dat hokje vermeld staat. Gebruik dus rood-gekleurde waardes niet!

Een voorbeeld:
Je hebt een 3200+ en een HTT van 210mhz en je wilt je geheugen onder de 200mhz laten lopen. Als eerste voer je de HTT in bovenaan de tabel.
Daarna ga je naar de multiplier 10 (dat is de multiplier van een 3200+). Je gaat kijken in deze rij naar een snelheid net onder de 200mhz. In de kolom van 11/12 zie je de volgende waarde staan: 190.909. Deze waarde ligt het dichtst onder de 200. Dus gebruik je als divider 11/12.

De HTT verhogen
Zoals ik al zei, moeten we om de CPU-snelheid te verhogen de HTT verhogen. In de BIOS staat de HTT aangeduidt met iets wat hierop lijkt: FSB Bus frequency of HTT Bus frequency.
De HTT ga je in stapjes van ongeveer 5mhz verhogen. Voordat je een verhoging uitvoert, zul je je divider moeten bepalen met behulp van de tabel. Nadat je de HTT verhoogd hebt en de goede divider hebt ingesteld, sla je de instellingen op in je BIOS. Dit kun je doen in het hoofdscherm of met F10.
Nu start je je pc op en laat je je besturingssysteem gewoon opstarten. Daarna start je Prime95, CPU-Z en Everest op. Je gaat nu stress testen en de temperatuur controleren op dezelfde manier als beschreven onder “Testen van stabiliteit en uitzoeken van stressed temperatuur”. Ook kijk je in CPU-Z of je CPU-snelheid en geheugensnelheid kloppen.

Als je na ongeveer 2 uur geen errors krijgt, kun je verder gaan. Hoe langer je Prime95 kunt laten draaien zonder errors, hoe beter de stabiliteit, maar voor het overklokken in deze tutorial hanteer ik 2 uur. Je begint nu gewoon weer opnieuw. Ik zal het hier onder nog even in stapjes beschrijven.

1. Bedenken welke HTT je gaat instellen.
2. Divider bepalen en instellen
3. HTT instellen, verhogingen van 5mhz per keer (Als deze hoger wordt dan 250, zul je de HTT-multiplier moeten verlagen naar 3x.)
4. Opslaan in je BIOS
5. Besturingssysteem opstarten
6. 2 uur lang de torture test van Prime95 laten draaien zonder errors en met je CPU op een acceptabele temperatuur (onder de 60 graden).
7. Opnieuw beginnen bij stap 1

Als je deze stappen volgt, zul je merken dat je op een gegeven moment errors krijgt in de torture test. Als dit moment is aangebroken, kun je je processor niet verder overklokken op het standaard voltage. Dus moet je de vcore gaan verhogen om verder te kunnen overklokken.