2min

Tags in dit artikel

, ,

Stabiliteit en stressed temperatuur

Voordat je gaat beginnen met het echte overklokken, raad ik je aan eerst de stabiliteit van je systeem zonder overklok te testen. Ook zul je eerst de stressed temperatuur van je processor moeten vinden. Dit is de temperatuur van je processor, wanneer hij een tijdje vol belast is.
Je gaat deze dingen uitzoeken met behulp van Prime95 en Everest. Allereerst start je het programma Everest op. Je gaat naar het tabblad “Computer” en klikt daarna op “Sensors”. Als het goed is, kun je hier je CPU-temperatuur aflezen.
Het kan even duren voordat de sensors uitgelezen worden, dus je moet enkele seconden wachten. Als je de temperatuur niet te zien krijgt of de waarde is heel onrealistisch, zul je een ander programma moeten proberen om je temperatuur uit te lezen.

Nu ga je je CPU stressen met behulp van Prime95. Hierdoor kun je je stressed temperatuur vinden en uitzoeken of je computer stabiel is. Als je Prime95 hebt gedownload en geïnstaleerd hebt, start je het programma op.
Je krijgt nu een welkomstscherm. Je kunt zelf kiezen wat je wilt, maar als je het alleen wilt gebruiken voor overklokken, kun je het beste kiezen voor “Just stress testing”.
Je krijgt hierna een wit scherm. Dan klik je boven in de balk op “Options”. Hier kies je “Torture test”. Dan krijg je een aantal opties. Om je CPU maximaal te stressen, kies je de 2e optie (in-place large FFTs).


Deze optie moet je aanvinken bij de torture test

Prime95 begint nu met het stressen van je CPU. Je zult de temperatuur van je CPU nu op zien lopen in Everest (als dit niet het geval is, klopt meestal de uitgelezen waarde niet en zul je op een andere manier je temperatuur moeten uitlezen).
Na 10 minuten heeft je CPU ongeveer de maximale temperatuur bereikt en hierna zal de temperatuur bijna gelijk blijven. Je kunt dus na die 10 minuten je stressed temperatuur aflezen.
Als deze temperatuur richting de 60 graden is, kun je het beter laten om te gaan overklokken, totdat je een beter CPU-koeler of airflow in je case hebt. (Overklokken zonder vcore-verhoging wil nog wel eens lukken zonder dat de temperatuur hoger stijgt, dus je kunt wel verder lezen, maar meestal is overklokken met deze temperatuur niet verstandig.)
Als je stressed temperatuur hoger is dan een graad of 65-70 moet je al helemaal niet gaan overklokken en is het zelfs verstandig om iets aan je koeling te doen.

Als de torture test meer dan 2 uur lang geen errors geeft, kun je ervan uit gaan dat je CPU stabiel is op standaardsnelheid.
Nu weet je zeker dat als je tijdens het overklokken errors in de torture test krijgt, dat die door de overklok komen. Hoe langer je Prime95 kunt laten draaien zonder errors, hoe beter de stabiliteit van je systeem, maar ik hanteer hier 2 uur.