2min

Tags in dit artikel

, ,

Het overklokken (vervolg) en slot

Het verhogen van de vcore
Als je je HTT niet verder kunt verhogen, kun je je vcore gaan verhogen. Bij het verhogen van de vcore is het in de gaten houden van de temperatuur nog veel belangrijker. Doordat je het voltage van je CPU verhoogt, zal de temperatuur ook flink toenemen. Het verhogen van de vcore kan erg schadelijk zijn, ga hier dus niet zomaar aan lopen prutsen!

In de BIOS ga je op zoek naar iets als: CPU VID Control. Hierachter zul je waarschijnlijk een aantal waarden tussen de 1,3 en 1,55 volt in kunnen stellen. (De waarden kunnen nog hoger in te stellen zijn, maar meestal tref je iets in deze richting aan.)

Je kunt het beste de vcore met de kleinst mogelijk stapjes verhogen. Als je gemerkt hebt dat je processor op een bepaalde HTT niet meer stabiel is, verhoog je de vcore met het kleinst mogelijk stapje en dan ga je opnieuw Prime95 draaien.
Als je overklok dan wel stabiel is, ga je verder met het verhogen van de HTT totdat je weer errors krijgt in Prime95. Dan laat je weer de HTT staan op de waarde waarop ie net niet stabiel was en verhoog je de vcore weer met het kleinst mogelijke stapje. Zo ga je door.

Aan het verhogen van de vcore zit echter wel een maximum! Allereerst moet je zorgen dat de stressed temperatuur niet hoger wordt dan 60 graden. Ook als de temperatuur deze waarde nog niet bereikt heeft, zijn er bepaalde maxima. Deze maxima zijn slechts een richtlijn, maar er wordt geadviseerd hier niet ver overheen te gaan.

Boxed koeler: 1,50-1,55 volt
Goede luchtkoeling: 1,55-1,60 volt
Waterkoeling: 1,60-1,65 volt

Houdt tijdens het overklokken van je processor altijd de temperatuur in de gaten en zodra je computer niet opstart of een zwart scherm geeft, moet je je BIOS resetten! Na de reset moet je niet gelijk je HTT weer verhogen naar de waarde waarop het mis ging. Je zult eerst je vcore weer met 1 stapje moeten verhogen en dan opnieuw de stabiliteit moeten testen.

Slot

Veel succes met het overklokken van je AMD Athlon 64 processor!Ik hoop dat jullie iets aan deze tutorial hebben en dat jullie je Athlon 64 systeem nu nog sneller kunnen maken.

Wij zijn niet aansprakelijk voor enige schade aan je hardware ten gevolge van deze tutorial, het gebruik van deze tutorial is op eigen risico.

Voor vragen, opmerkingen of aanvullingen kun je hier terecht of op het forum.

Wij bedanken Z^ voor het insturen van deze tutorial