3min

Tags in dit artikel

, ,

Termen/begrippen

Als je hebt gezorgd dat je al deze benodigdheden hebt, kunnen we beginnen. Ik zal eerst een aantal termen noemen die naar voren komen in deze tutorial. Misschien zul je de namen van deze begrippen niet letterlijk in je BIOS terug kunnen vinden, maar in de tutorial zal ik proberen duidelijk te maken hoe deze dingen in je BIOS vermeld staan.

HTT: Deze waarde bepaalt samen met de CPU-multiplier je CPU-snelheid. Je CPU-multiplier maal de HTT is je CPU-snelheid. Standaard is deze waarde bij een Athlon 64 200mhz.

CPU-multiplier: Deze waarde maal je HTT is dus je CPU-snelheid. Deze waarde is alleen naar beneden te veranderen bij een Athlon 64 CPU.
Het komt er dus meestal op neer dat je deze waarde niet verandert, omdat je wilt dat de CPU-snelheid zo hoog mogelijk is. De standaard multiplier van je CPU kun je uitrekenen door je standaard CPU-snelheid te delen door 200.

HTT-multiplier en HTT-snelheid: Allereerst moet je deze term niet verwarren met je CPU-multiplier. Je HTT-multiplier maal je HTT is je HTT-snelheid. Om zeker te zijn dat je overklok stabiel loopt, moet je de HTT-snelheid onder de 1000 houden.
Als je klaar bent met overklokken kun je proberen je HTT-snelheid ook boven de 1000 stabiel te krijgen, maar om instabiliteit door een te hoge HTT-snelheid uit te sluiten, moet je tijdens het overklokken je HTT-snelheid onder de 1000 houden. Standaard heeft de HTT-multiplier de waarde 5x. en de HTT-snelheid dus de waarde 1000.

Vcore: Dit is het voltage van je CPU. Het is handig om eerst uit te zoeken wat de standaard waarde van de vcore is. In je BIOS staat dit namelijk meestal op Auto, waardoor je niet weet hoe hoog de standaard vcore is. Je kunt de standaard vcore uit lezen met het programma CPU-Z onder het eerste tabblad, maar aangezien dit programma het niet altijd bij het rechte eind heeft, kun je het beste ook even met Google zoeken, wat de standaard vcore van je CPU is.

Divider: Deze waarde bepaalt de verhouding tussen je HTT en de snelheid van je RAM geheugen. Deze waarde staat in sommige BIOSsen anders aangegeven dan in andere. Bij sommige moederborden is het een zo ver mogelijk vereenvoudige verhouding, bijvoorbeeld 3:4. Het eerste getal staat voor de geheugensnelheid, het 2e voor de HTT. Als je HTT 200mhz is, loopt je geheugen met deze divider op 150mhz.

De andere manier van noteren is als volgt: 150mhz/200mhz of 200mhz/150mhz. Hierbij zie je dus meteen wat de geheugensnelheid is als de HTT 200mhz is. Als je je HTT verhoogt, zal die waarde 200mhz niet veranderen. Dus als je HTT 240mhz is, en je hebt je divider op 200mhz/150mhz staan, loopt je geheugen dus op 171mhz en niet op 150mhz!

Het is dus handig, als je een BIOS hebt die de divider op de 2e manier weergeeft, om de divider om te rekenen naar een zo ver mogelijk vereenvoudigde verhouding, zoals je die bij de 1e manier ziet.

Het kan ook zo zijn dat je een divider vindt die er zo uit ziet: 400mhz/300mhz of 300mhz/400mhz. Ook deze notatie kun je beter omrekenen naar een zo ver mogelijk vereenvoudigde verhouding.