2min

Tags in dit artikel

Verschillende soorten gebruikers

Overzicht gebruikers


Net als in Windows heb je ook in Ubuntu te maken met verschillende soorten gebruikers. De ene mag meer dan de ander. Op het moment dat je Ubuntu installeert moet je een gebruiker ingeven. Ik heb hem lolgast genoemd. Vanaf het moment dat deze gebruiker bestaat, heeft hij een eigen map binnen in de Ubuntu installatie, die map heet Home. Vanaf het moment dat er een extra gebruiker wordt aangemaakt, krijgt deze gebruiker een eigen Home map enzovoorts.

Mijn gebruiker lolgast heeft echter meer rechten dan andere gebruikers die worden aangemaakt. Zo heeft hij de mogelijkheid om nieuwe gebruikers aan te maken, bestanden en folders te wijzigen en nog een aantal administratieve mogelijkheden, die normaal gesproken alleen door de root gedaan mogen worden. Hier is een overzicht van de verschillende gebruikers:
 • Initial user
  In mijn geval lolgast. Deze gebruiker wordt aangemaakt tijdens de installatie
 • Root user
  Ook bekend als administrator. Deze gebruiker heeft alle rechten.
 • Desktop user
  De gewone gebruikers. Deze maak je aan wanneer je een gebruiker toevoegt.
 • Unprivileged user
  Deze gebruiker is te vergelijken met de gast-account van Windows.

Aanmaken van gebruikers


Als je Ubuntu op een systeem op je werk of thuis installeert, terwijl anderen ook gebruik maken van diezelfde computer, zul je vroeg of laat meerdere gebruikers aan moeten maken. Omdat iedere gebruiker zo zijn wensen heeft, zul je iedere gebruiker moeten instellen, zonder hem de mogelijkheid te geven dat hij toegang heeft tot het complete systeem.

Het aanmaken van een nieuwe gebruiker gaat het makkelijkst via het "Gebruikers en groepen" menu. Deze zit in het "Systeem" -> "Beheer" menu. Als dit menu open is druk je op "Ontgrendelen" en vul je je wachtwoord in.


Om vervolgens een nieuwe gebruiker aan te maken druk je van zelfsprekend op de "Gebruiker toevoegen" knop. Je kunt nu kiezen wat voor soort gebruiker je wilt aanmaken en hoe deze gebruiker heet. Aan de hand van wat je wilt bereiken met de gebruiker maak je hier je keuze. Het slimst is echter om gewoon voor de "Desktop user" te gaan. Als je dit gedaan hebt vul je de namen en het wachtwoord in voor de nieuwe gebruiker. Ga nu naar het tabje "Gebruikersrechten" en kies daar alle opties waar jij de gebruiker toestemming voor wilt geven.
Zorg ervoor dat de optie "Mag het systeem beheren" uit staat! De overige opties hebben namelijk geen zin als de gebruiker administratieve rechten heeft.