2min

Tags in dit artikel

,

Ubuntu -> Kubuntu

Heb je Ubuntu (GNOME) op je computer staan en na dit verhaal zin om KDE te verkennen? Dan tref je het, want het is een eitje om van Ubuntu een KDE desktop (Kubuntu) te maken. Dit doe je door het volgende naar het terminalvenster te kopiëren
PHP Code
1
saptitude update && sudo aptitude install kubuntu-desktop

Er wordt nu een pakket van 190MB gedownload en daarna geïnstalleerd. Tijdens de installatie wordt je gevraagd welk displaymanager je tandaard wilt gebruiken. Als je denkt dat je KDE meer gaat gebruiken dan GNOME, kies je voor KDM (KDE Display Manager) en andersom. Deze keuze kun je later altijd wijzigen met behulp van Gedit.

Voor KDE 4 is echter nog een extra handeling vereist. Hiervoor ga je naar "Systeem" -> "Beheer" -> "Synaptic pakketbeheer". Zoek nu op "KDE" en selecteer "kde4". Er worden nu automatisch meerdere pakketten geïnstalleerd. Als dit gedaan is start je je computer opnieuw op.

In het aanmeldscherm kies je vervolgens links onderin voor de optie "Opties". Vanuit daar kies je voor "Sessie kiezen". Je krijgt nu een menuutje met een aantal keuzes. Kies voor KDE. Wanneer KDE 4 ook geïnstalleerd, zal hier een aparte keuze voor komen, met heel verrassend de naam KDE 4.


Als je nu aanmeldt krijg je een nieuw menu. Hier krijg je de mogelijkheid om te selecteren dat je KDE eenmalig wilt gebruiken, vanaf nu standaard, of je kunt annuleren indien je een foute keuze gemaakt hebt.


Als je jouw standaardmanager wilt wijzigen start je het "terminalvenster" en typ je:
PHP Code
1
sudo gedit /etc/X11/default-display-manager

Hier kun je aanpassen welke manager je standaard wilt gebruiken. Als je KDE wilt gebruiken, zorg dan dat er /usr/bin/kdm staat. Voor GNOME moet je /usr/sbin/gdm invullen.

Wees voorzichtig met deze aanpassing. Ik weet uit eigen ervaring dat je systeem niet meer opstart als je dit fout doet. Ik was vergeten de "s" bij "sbin" neer te zetten. Een klein foutje, met grote gevolgen. Zodra je opstart zie je een compleet nieuwe desktop voor je. Het mooie van dit twee-in-een-besturingssysteem, is dat je nog steeds dezelfde snelkoppelingen, documenten, etc… op je bureaublad hebt staan. Alles zit alleen in een ander jasje.