3min

Tags in dit artikel

,

Plasma en Compiz Fusion

Wat je nu hebt gezien zijn de basisfuncties van KDE en GNOME. De mogelijkheden zijn echter vele malen uitgebreider en vooral het uiterlijk is van beide enorm te veranderen. Op het moment ziet vooral GNOME eruit alsof hij uit het Windows 98 tijdperk komt. KDE is over deze fase heen met versie 4.1 en beschikt al over de nodige eye-candy. Het kan echter uitgebreider. Beide pakketten verdienen qua omvang een aparte tutorial, dus ik zal er hier niet te diep op ingaan.

Plasma


Voor KDE bestaat er het pakket Plasma. Bij KDE 4 is dit standaard meegeleverd. En dat is direct te zien aan de standaardinterface. Out-of-the-box is er direct de mogelijkheid om Widgets toe te voegen en zijn er half doorschijnende vensters. De mogelijkheden zijn echter nog veel groter. Op het internet zijn verschillende Widgets te downloaden, welke helaas nog niet eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden. Om deze functie te kunnen gebruiken is wel een videokaart nodig met enige grafische kracht. Op mijn Macbook gebeurde er bijvoorbeeld niets toen ik klikte op "Add Widget".


Hierboven zie je een doorsnee KDE 4 desktop met Plasma aan het werk. De Widgets hebben een soort vector-eigenschap, waardoor ze op elke grootte scherp en leesbaar zijn. Een groot voordeel van deze Widgets is ook dat ze overal op het scherm te gebruiken zijn, in tegenstelling tot de widgets in Windows Vista. Microsoft heeft voor Windows 7 dus ook gespiekt bij KDE 4 en het daarbij horende Plasma, omdat het in Windows 7 wel mogelijk zal zijn om Widgets om elke plek te plaatsen.

Compiz Fusion


Compiz Fusion zit niet standaard in GNOME. Het pakket kan worden geïnstalleerd via het Terminalvenster, of via "Installeer/verwijder" programma. Standaard zijn de mogelijkheden niet erg uitgebreid en houdt het op na drie functies. Dit komt omdat Compiz Fusion zijn kracht moet hebben van de plug-ins die ervoor beschikbaar zijn. Op het moment van schrijven zijn dat er 33, met nog een aantal die niet ondersteund worden. Als je dus de wellicht bekende kubus in je Ubuntu installatie wilt hebben, zul je hiervoor een plug-in moeten installeren.


En dit is maar één van de vele mogelijkheden. Het leuke van deze kubus is bijvoorbeeld, dat een film die je aan het kijken bent gewoon te volgen blijft als je naar het kubus-overzicht gaat dat op bovenstaande afbeelding te zien is. Alle bureaubladen zijn namelijk te zien dankzij de transparante functie, welke uiteraard ook uit te schakelen is.

Voorkeur


Deze beide pakketten zijn te uitgebreid om er in deze tutorial diep op in te gaan. Mijn advies is om ze beiden gewoon eens te proberen om zo te ontdekken welke mogelijkheden Linux allemaal voor je in petto heeft. Persoonlijk vind ik Compiz Fusion fijner werken. Ik had ook het idee dat dit pakket iets meer opties heeft. Let wel op, als je in KDE werkt moet Compiz Fusion uitgeschakeld zijn.