1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding

De plannen lagen er al in 2008, maar er kwam nu eenmaal simpelweg te veel kritiek en het ontwerp werd dus keer op keer op keer aangepast met als gevolg dat de release werd uitgesteld. Ik heb het natuurlijk over GNOME Shell, de vernieuwde interface van GNOME 3. Nou ja, interface, we hebben het natuurlijk alleen over het omhulsel van de UI. De echte interface (de knoppen, menu’s en scrollbalken) zijn natuurlijk, naast een visuele opfrissing, hetzelfde gebleven.

En zelfs nu, na drie jaar ontwikkelen, is er nog steeds erg veel kritiek op GNOME Shell. Zo veel, dat zelfs Canonical heeft besloten zelf maar het heft in handen te nemen met het in eind april uitgekomen Unity (eigenlijk kwam het in oktober al uit, maar toen was het alleen nog bedoeld als interface voor de netbookeditie van Ubuntu).

Waar de meeste gebruikers nu bang voor zijn, is dat GNOME hetzelfde heeft gedaan als toen KDE 4 werd gelanceerd. KDE 4 is in 2008 uitgekomen en was dermate nieuw en eigenlijk niet af, waardoor het erg veel functionaliteit miste en early adopters bijna met een onbruikbare computer zaten. Het duurde een aantal releases voordat KDE weer op zijn oude niveau van functionaliteit was.

Of dat ook het geval is met GNOME 3, daar zullen we nu naar gaan kijken in deze review van de populaire desktopomgeving.