2min

Tags in dit artikel

,

Nog meer overeenkomsten

Aanpassen van de interface


Al vanaf het begin staan zowel KDE als GNOME er om bekend dat ze de gebruiker veel mogelijkheden bieden om de interface naar eigen hand te zetten. Zoveel mogelijkheden zelfs, dat een nieuwe gebruiker veel kans heeft om er in te verdwalen.

KDE en GNOME beschikken ook beide over de mogelijkheid om de looks van de vensters te wijzigen. De manieren waarop ze kleiner, groter, geminimaliseerd, gemaximaliseerd, gestapeld en als actief geselecteerd worden, kunnen allemaal gewijzigd worden. KDE legt hier echter meer de nadruk op het samenvoegen van schermen waardoor je sneller van ze af bent en dus meer werkruimte hebt, terwijl GNOME er voor gekozen heeft om de schermen meer als individuen te beschouwen.

Voor beide desktops bestaat er de mogelijkheid om andere thema’s en stijlen te gebruiken, waardoor er in feite de mogelijkheid bestaat om ze precies hetzelfde uiterlijk te geven.


Het komt er eigenlijk op neer dat de keuze tussen KDE en GNOME afhankelijk is van de wensen van de gebruiker. Zo ziet GNOME er net iets beter uit vanwege de letter anti-aliasing en beschikt GNOME standaard over meer encryptie en toegankelijkheids mogelijkheden. KDE daarentegen wordt geleverd met een desktopbrede spellingcontrole en het is in KDE makkelijker om het opstartscherm te wijzigen.

In de loop der jaren zijn deze twee compleet verschillende desktops steeds meer van elkaar (en van Windows) af gaan kijken, waardoor ze inmiddels grote overeenkomsten hebben. Toch zijn ze beide nog steeds gebaseerd op totaal verschillende ondergronden. Dat heeft betrekking op de werking van verschillende programma’s. Hoe zit het daar nu meer dan?

De beste programma-ondersteuning


Het eerste verschil dat onmiddellijk opvalt, is dat KDE bij zijn programma’s bijna overal de letter K in de naam zet. Zo heb je de programma’s Kontact, digiKam en KMail. Dit is natuurlijk erg leuk, het is echter zo belangrijk geworden voor de beheerders, dat ze soms vergeten om het programma een logische naam mee te geven. GNOME heeft dit ook geprobeerd, met bijvoorbeeld GParted (een schijfbeheer programma), maar het heeft nooit aangeslagen.

Administratieve programma’s

KDE verdeelt deze onder een scherm, KDE Control Center genoemd. GNOME echter heeft ervoor gekozen om deze onder te verdelen in een uitklapmenu.

[center]GNOME[/center]
[center]KDE[/center]
Ondanks dat alles er compleet anders uitziet, is de functionaliteit nagenoeg hetzelfde en sterk gegroeid de laatste jaren. De belangrijkste verschillen zijn dat GNOME beschikt over Power Management en Gedeelde Mappen.