2min

Het totale energieverbruik dat het minen van bitcoins opeist is meer dan 20 Europese landen individueel verbruiken. Dat stellen althans onderzoekers van het Britse prijsvergelijkingsplatform Power Compare. De digitale munt zou per jaar 29,05TWh energie opeisen.

Mining is het proces waar computerkracht gebruikt wordt voor het bijhouden van de transacties via de blockchain. In totaal zijn er 159 landen die individueel minder stroom verbruiken dan mining dat doet. In Europa gaat het dus om meer dan 20 landen, waaronder Ierland, Kroatië, Servië, Slowakije, IJsland, Estland en Litouwen. Nederland verbruikt wel meer energie dan minen.

Een andere interessante constatering uit het onderzoek is dat er slechts drie landen in Afrika zijn die meer stroom opeisen. In dit continent geldt dat voor Zuid-Afrika, Egypte en Algerije. De schatting van 29,05TWh klinkt als veel, maar betekent 0,13 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Als bitcoinminers als een land gezien worden, waren zij nummer 61 op de lijst van landen waar het meest energie verbruikt wordt. Ook dan verbruikt Nederland nog meer, aangezien we op plek 31 staan.

Interessante weetjes

Waarschijnlijk is de groei aan energieverbruik er nog niet uit. De digitale munt is immers populair om te kopen, wat de laatste periode vaak voor waarderecords zorgt. In de afgelopen maand was bijvoorbeeld te zien dat de elektriciteitsconsumptie van bitcoinmining met 29,98 procent toenam. Als het op deze manier blijft stijgen, dan verbruikt de bitcoin in februari 2020 alle elektriciteit van de wereld.

De onderzoekers kwam ook met een aantal andere interessante weetjes. Per jaar zou de wereldwijde mininginkomsten uitkomen op 7,2 miljard dollar (6 miljard euro). De wereldwijde kosten van mining zouden uitkomen op 1,5 miljard dollar. Er zijn 2,4 miljoen Amerikanen van stroom te voorzien met de energie van bitcoinmining.

Verder constateren de onderzoekers dat, als er dezelfde groei blijft plaatsvinden, er oktober volgende jaar meer energie verbruikt wordt dan het Verenigd Koninkrijk dat doet. Momenteel neemt het VK de elfde plaats in, dus ook Nederland zal wellicht spoedig ingehaald zijn. België vinden we terug op plaats 37.