2min

Ondanks de zorgen en bemoeienis van sommige instanties heeft de bitcoin wederom een record gebroken. Eerder deze maand werd de waarde van 5000 dollar overschreden, terwijl de digitale munt vrijdag de grens van 6000 dollar (5100 euro) passeerde. Dit record is overigens niet vastgehouden.

De hoge waarde is best opvallend, aangezien er de laatste tijd veel te doen is rondom de bitcoin. Zo verbande Rusland websites voor handel in cryptovaluta’s, waarna een plan voor een eigen currency bekendgemaakt werd. Anderzijds zei de CEO van JPMorgan dat de bitcoin gevaarlijk is en zal mislukken.

Over de reden van de grens van 6000 dollar wordt gespeculeerd door mensen op social media. Sommige mensen denken dat het veroorzaakt wordt door een geldtekort in Zimbabwe, terwijl andere weer spreken over een toename in marging trading.

Anderzijds is de mijlpaal ook opvallend door de forse daling die drie dagen eerder te zien was. Die kwam juist voort uit toenemende zorgen over de regelgevers die zich bemoeien met de digitale munten. Daarna volgde in twee dagen tijd een stijging van bijna 500 dollar.

Huidige waarde

Na het passeren van de grens was er weer een daling te zien, maar op het moment van schrijven is de valuta weer redelijk stabiel. Zo zien we nu een prijs van meer dan 5900 dollar, waarmee het één van de enige stabiele munten is. Andere valuta’s dalen veelal met drie tot vierenhalf procent. De tweede digitale valuta, ethereum, is na een daling van 3,5 procent nog 287 dollar waard.

Als de bitcoin zo snel blijft groeien, kunnen er spoedig andere mijlpalen bereikt worden. De ontwikkeling blijft echter moeilijk in te schatten. De tijd zal ons leren wat de koers doet. We houden het uiteraard met belangstelling in de gaten.