Samsung Electronics heeft vandaag bekendgemaakt dat het een onderzoekscentrum voor kunstmatige intelligentie gaat openen. Op die manier wil het nieuwe zakelijke mogelijkheden vinden en tegelijkertijd zijn rol op het vlak van AI versterken.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van bericht bij de technologiereus. Het Zuid-Koreaanse Samsung laat weten dat het gelooft op deze manier “snel te kunnen reageren op veranderingen in de markt.” Het nieuwe onderzoekscentrum wordt opgezet als een joint venture tussen twee bedrijfstakken van het bedrijf: mobiel en consumentenelektronica.

Ontwikkeling Bixby

Dat het onderzoekscentrum zich vooral richt op die twee bedrijfstakken, wijst erop dat Samsung meer consumenten- en mobiele producten wil ontwikkelen die gebruik maken van kunstmatige intelligentie. Het bedrijf heeft al een eigen slimme digitale assistent genaamd Bixby op de markt en die zal het waarschijnlijk zo breed mogelijk willen inzetten.

Bixby is zich al bewust van de context waarin vragen gesteld worden en kan daardoor betere antwoorden geven. Tegelijk helpt machine learning Bixby om steeds beter te worden in wat hij mot doen, en kan hij steeds moeilijkere taken uitvoeren. Zo hoopt Samsung beter te kunnen concurreren met onder meer Amazon Alexa, Apple’s Siri, de Google Assistant en ook Microsofts Cortana.

Wat Samsung al op de rest voor heeft – en wat het waarschijnlijk hiermee wil uitbouwen – is zijn grote consumententak. Samsung maakt immers veel meer dan alleen mobiele telefoons en laptops, maar ontwikkelt ook koelkasten, ovens, wasmachines en tal van andere handige producten voor in huis.

Nieuwe revolutie

“We hebben het AI-onderzoekscentrum opgezet om geavanceerd onderzoek gerelateerd aan kunstmatige intelligentie verder uit te kunnen bouwen. Wat ons betreft vormt AI de basistechnologie van de ‘vierde industriële revolutie’,” laat Samsung in een statement weten. Aan het hoofd van het nieuwe onderzoekscentrum staat Lee Keun-bae, voormalig AI-hoofd van het softwarecentrum van Samsung.