Volgende week zal in Hannover de CeBit trade show plaatsvinden. Het jaarlijks terugekerende evenement is de grootste technologieshow op aarde.
Het grootste deel van de beursvloer is ingeruimd voor fabrikanten van innovatieve draadloze producten waaronder smartphones.

Mobile TV
Eén van de kernwoorden van de beurs zal Mobile TV zijn, oftewel mobiele televisie. Mobile TV is momenteel een hot item en was vorige maand op het 3GSM congres in Cannes ook al één van de belangrijkste aandachttrekkers. Alhoewel sommige onderzoeksgroepen als Gartner en Strategy Analytics ervoor waarschuwen dat het wel eens een hype kon zijn, struikelen fabrikanten over elkaar om nog meer pixels in telefooncamera’s te krijgen en nog sneller tv te leveren op deze telefoons.

Mobile TV kan momenteel via twee distributiekanelen verspreid worden. Bij de ene methode worden standaard televisiesignalen door speciale antenne’s omgevormd zodat mobiele telefoons ze kunnen ontvangen.
De andere methode verstuurd de videodata als een stream via het netwerk van de operator.

Vodafone zal op de beurs een demonstratie geven van de zogenaamde Digital Video Broadcasting – Handheld (DVB-H). Deze technologie is vorig jaar met succes getest door Vodafone, Nokia, Philips en Universal Studios Networks Deutschland. De DVB-H standaard is afgelopen november ook goedgekeurd door het European Telecommunications Standards Institute.
Vodafone zal de demo met behulp van een door Siemens ontwikkeld toestel geven, maar ook telefoonfabrikanten Nokia en Sanyo zullen hun toestellen laten zien die geschikt zijn voor mobile-tv.

Behalve datastreams via bovengenoemde methodes zal T-Mobile op de CeBit ook een telefoon demonstreren met Wi-Fi technologie. De telefoon is uitgerust met het zogenoemde HSDPA systeem (High Speed Downlink Packet Access). Met deze technologie zijn doorvoersnelheden te bereiken tussen de 400kbps en 600kbps. Theoretisch gezien is met het systeem een snelheid van 14.4mbps haalbaar.

Muziektelefoons
Telefoonfabrikanten hebben de laatste jaren weinig ondernomen tegen de opmars van muziekspelers als de iPod. Ze zien nu echter in dat er ook een groeiende vraag is naar multifunctionele apparaten zoals gecombineerde telefoons en muziekspelers.

Uiteraard zal Sony-Ericsson aanwezig zijn met de W800i Walkman telefoon die deze week geïntroduceerd werd.
Maar er gaan ook geruchten dat T-Mobile met een eigen telefoon met muziekspeler op de proppen zal komen.

Motorola zal een nieuwe lijn ‘Push-To-Talk Over Cellular’ (POC) toestellen laten zien op het evenement. Met POC kunnen toestellen behalve via het normale mobiele netwerk ook onderling als walkie-talkie fungeren.
LG Electronics zal trouwens een variant op POC introduceren, genaamd PTV, dat staat voor Push-To-View. Deze functie maakt het mogelijk voor gebruikers om onderling in real time videobestanden uit te wisselen.

Megapixels
Zoals gezegd is er een groeiende markt voor multifunctionele toestellen. En gezien het feit dat digitale camera’s tegenwoordig niet meer weg te denken zijn uit mobiele telefoons is het niet verwonderlijk dat fabrikanten steeds meer megapixel camera’s in de telefoons verwerken.

Waren er vorig jaar nog vooral 1-megapixel camera’s te zien op de CeBit, dit jaar worden er naast een grote hoeveelheid 2-megapixel ook telefoons met 5-megapixel camera’s verwacht.