2min

Tags in dit artikel

, , ,

IBM heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die moet helpen om het aantal keren dat stroomnetwerken uitvallen terug te dringen. De techniek is er vooral op gericht om te voorspellen waar en wanneer bomen en andere plantengroei een bedreiging beginnen te vormen voor stroomkabels.  

Dat meldt persbureau Reuters op basis van bericht van IBM. Planten kunnen in sommige gevallen voor verstoringen van energienetwerken zorgen, wat vooral gebeurt als ze bijvoorbeeld over stroomkabels heen beginnen te groeien. Energieleveranciers pakken dit probleem aan met regelmatige inspecties en het nodige snoeiwerk.

Veel data combineren

Het nieuwe systeem van IBM maakt gebruik van data die verzameld wordt met behulp van satellieten, drones, vliegreizen, sensoren en weermodellen. Die gegevens worden gebruikt om de staat en het onderhoud van de vele duizenden kilometers aan stroomnetwerken in kaart te brengen, te monitoren en te onderhouden.

Het IBM-systeem identificeert, maar voorspelt bovendien ook wanneer er mogelijk stroomuitval is. Het systeem kan dan ook helpen bij het verbeteren van de betrouwbaarheid van stroomnetwerken. Tegelijk kan de boel voorkomen dat er brand uitbreekt als gevolg van kapotte kabels en dat er lang gezocht moet worden naar gebroken netwerkpunten na een storm.

Minimaliseren impact

“Elk bedrijf wordt beïnvloed door het weer”, aldus Cameron Clayton, de algemeen manager van Watson Media en Weather bij IBM tegenover Reuters. “Maar voor energiebedrijven en hun klanten, kan dit het verschil betekenen tussen het aan kunnen zetten van het licht en het verwarmen van hun huizen.”

Om die problemen te voorkomen, heeft IBM dit systeem ontwikkeld. “De mogelijkheid om weersgegevens te combineren met de data van satellieten en sensoren, biedt nutsbedrijven krachtige inzichten die hen helpen hun werkzaamheden te verbeteren en de gevolgen voor hun klanten terug te dringen.”