Google maakt het met AI Test Kitchen mogelijk experimentele AI-systemen te testen voordat ze in productie gaan.

De app AI Test Kitchen werd tijdens Google I/O eerder dit jaar aangekondigd en ziet nu het levenslicht. Met de app krijgen ontwikkelaars toegang tot demo’s van de nieuwste AI-technologie van Google, voordat deze in productie gaat. De demo’s zijn geen eindproducten, maar moeten een glimp geven van wat er binnenkort aan AI-technologie van Google staat aan te komen. Google krijgt hiermee inzicht in hoe deze technologie eventueel wordt gebruikt.

Roterend set aan demo’s

Als in een echte testkeuken presenteert de techgigant binnen deze tool een veranderende set demo’s. De eerste set die nu beschikbaar is, laat gebruikers de mogelijkheden testen van de nieuwste versie van Google LaMDA. LaMDA is het language-model van de techgigant dat het internet bevraagt om op een ‘menselijke manier’ te kunnen antwoorden op vragen.

Securitylagen

Aan AI Test Kitchen zijn daarnaast meerdere securitylagen toegevoegd die de risico’s van AI-systemen moeten tegengaan. Bijvoorbeeld zaken als vooroordelen en giftige uitspraken. Deze maatregelen moeten automatisch woorden en/of zinnen ontdekken die in strijd zijn met de policies hierover van Google. Zodra deze worden ontdekt, worden zij automatisch gefilterd.

Andere testinitiatieven

Het publiek beschikbaar maken en laten testen van AI-functionaliteit is niet nieuw. Eerder hebben Microsoft, Meta, OpenAI en GitHub al dit soort testtrajecten uitgebracht. Eén van de bekendste is het publiek kunnen testen van de GTP-3 AI engine van OpenAI. Deze engine maakt het mogelijk geheel op automatische wijze artikelen te laten schrijven, zonder dat daar menselijke interventie aan de pas komt.

Google AI Test Kitchen is nu beschikbaar voor kleine groepen en alleen in de Verenigde Staten.