Slechte herinneringen aan overheidsbemoeienis en recente gerechtelijke uitspraken laten sommige staten nadenken over het gebruik van de software.
Volgens een bericht in de Financial Times heroverwegen sommige Duitse deelstaten hoe hun politiediensten software van Palantir gebruiken. De bezorgdheid komt voort uit bezorgdheid over privacy en komt net nu Palantir worstelt om zijn Europese activiteiten uit te breiden, aldus de FT.
De deelstaten Beieren en Noordrijn-Westfalen vertelden de Financial Times dat ze het gebruik van de software van Palantir aan het herzien zijn na een uitspraak vorige maand van het Duitse Federale Constitutionele Hof dat wetten die het gebruik van datamining door politiediensten toestaan te ruim zijn en inbreuk maken op de privacy van individuen. Die uitspraak was gericht tegen de deelstaten Hessen en Hamburg en heeft de politie daar al gedwongen hun gebruik van de software van Palantir te herstructureren.
De ommezwaai van de Duitse deelstaten heeft een klap toegebracht aan het 16 miljard euro kostende data-analysebedrijf, dat mede is opgericht door Peter Thiel, een prominent figuur en miljardair als tech-investeerder in de VS.
Palantir is gevestigd in Denver, Colorado, en is vooral bekend om zijn contracten met Amerikaanse regeringen, defensie- en veiligheidsorganisaties, waaronder de CIA. Het bedrijf heeft geprobeerd in Europa te groeien volgens hetzelfde bedrijfsmodel, waarbij het zich concentreert op het werven van overheidsklanten. De FT meldt bijvoorbeeld dat Palantir koploper is voor een aanstaand gegevenscontract van 400 miljoen pond (453 miljoen euro) met de Britse National Health Service (NHS). Het klantenbestand van het bedrijf omvat ook de Deense politie en Europol.
Anti-surveillance sentiment
Volgens de FT zijn de overheidscontracten van Palantir goed voor meer dan de helft van de inkomsten. Momenteel komt meer dan driekwart van die activiteiten uit de VS, maar de groei in die sector is vertraagd van 47 procent in 2021 tot 19,5 procent in 2022. Het bedrijf probeert die groei dus te ondersteunen door achter de overheidssector in de EU aan te gaan.
Duitsland is misschien niet de ideale omgeving om data-analysetools voor politietoepassingen te verkopen. Daar heerst een groot wantrouwen tegenover staatstoezicht.
Duitse politiediensten hebben gezegd dat ze de software van Palantir willen blijven gebruiken, maar weerstand van privacyvoorvechters in Europa heeft Palantirs inspanningen om uit te breiden naar de publieke sector belemmerd. Alex Karp, de Duitstalige CEO van Palantir, zei in een winstgesprek in februari dat Europeanen “veel minder vriendelijk zijn voor nieuwe innovaties”.
In het geval van Duitsland zou het kunnen zijn dat ze willen voorkomen dat ze ’teruggaan naar de toekomst’.
Lees ook: IBM maakt met Palantir tool voor low-code AI-applicaties