2min

Satya Nadella heeft zijn zorgen geuit over de de opkomst van artificial intelligence. De Microsoft-CEO ziet wel wat in wereldwijde regulering.

Nadella werd recent geïnterviewd. Een vraag aan hem ging over een mogelijke duopolie, waarbij twee AI-wereldmachten tegen elkaar strijden in een AI-wapenwedloop. Ook werd hem gevraagd naar of hij het zich voor kan stellen dat er ooit eenzijdige AI-governance en -infrastructuur zal bestaan.

“Ik denk dat er een bepaald niveau globale governance nodig zal zijn. Zoals ik het bekijk, zal er een beetje concurrentie zijn. Maar als er sprake zal zijn van een succesvol, laten we het een ‘controleregime’ over AI noemen, dan hebben we enige mondiale samenwerking nodig, vergelijkbaar met de IAEA. Weet je, wat we op atomair gebied hebben gedaan, zou het morele equivalent kunnen zijn op het gebied van AI, waarbij China ook aan tafel moet zitten”, aldus de CEO van Microsoft.

Controle niet verliezen

Even later in het interview krijgt Nadella de vraag of AI bewust nadenkt. Daarop antwoordt hij: “We begrijpen niet eens volledig wat bewustzijn is. Je kunt het vanuit een neurowetenschappelijk perspectief zien, maar kunnen we bijvoorbeeld wiskundig of mechanistisch begrijpen hoe LLM’s hun voorspellingen doen? Het is een grensgebied van de wetenschap waar nog steeds werk wordt gedaan. Je moet je heel erg bewust zijn van hoe je wat we vandaag hebben inzet op een manier waarop menselijke keuzevrijheid en menselijkheid een rol spelen. Menselijke keuzevrijheid en beoordelingsvermogen maken in feite voor een groot deel deel uit van de cirkel. En we mogen de controle niet verliezen.”

Tip: Satya Nadella vindt stoppen met Windows Phone strategische fout